Dobro jutro uz domaći sir, čvarke, pršutu

U deset hotela zapadne Srbije za turiste će od aprila biti u ponudi “planinski doručak”. Planirano je da žigom budu obeleženi proizvodi kao što su prerađevine od mesa, mleka, voća, zatim lekovito bilje, med i rukotvorine.

Putovanja 10.02.2015 | 09:33
Dobro jutro uz domaći sir, čvarke, pršutu

Deset hotela zapadne Srbije će od aprila početi da služi “planinski doručak” koji će se sastojati isključivo od lokalnih proizvoda.

Gosti Čajetine, Nove Varoši, Priboja, Prijepolja i Užica imaće mogućnost da za doručak pojedu hranu karakterističnu za ovo područje, za razliku od dosadašnje prakse da se u svim ugostiteljskim objektima nudi isti meni.

- Turizam se već afirmisao kao jedna od važnijih privrednih aktivnosti na teritoriji Zlatibora, Zlatara i Tare i predstavlja važan izvor prihoda za veliki broj stanovnika na ovom području - kaže Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija. - Rezultati istraživanja prve faze projekta pokazali su da je neophodno intenzivnije ponuditi lokalne proizvode u smeštajno-ugostiteljskim objektima, kao i njihovo stavljanje u funkciju kreiranja brenda i zaokruženja ponude destinacije.

Postojaće i zaštićen žig garancije kvaliteta “Planinski doručak” kod nadležnog Republičkog zavoda za zaštitu intelektualne svojine kao garancija, a vlasnik će biti Turistička organizacija regije Zapadna Srbija koja će kontrolisati njegovo korišćenje. Planirano je da žigom budu obeleženi proizvodi kao što su prerađevine od mesa, mleka, voća, zatim lekovito bilje, med i rukotvorine. Takođe, žigom garancije kvaliteta će se obeležavati i hotelsko-ugostiteljski objekti za usluge koje pružaju, kao i kategorisana seoska domaćinstva koja pružaju usluge ishrane i smeštaja.

Projekat “Regionalni lanac vrednosti” sprovodi Regionalna razvojna agencija “Zlatibor” iz Užica, a finansira Američka agencija za međunarodni razvoj.

Izvor: B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sandra

10.02.2015 13:34

1 kg cvaraka u Banja Luci 12 KM, skupo.

ODGOVORITE