Добро јутро уз домаћи сир, чварке, пршуту

У десет хотела западне Србије за туристе ће од априла бити у понуди “планински доручак”. Планирано је да жигом буду обележени производи као што су прерађевине од меса, млека, воћа, затим лековито биље, мед и рукотворине.

Путовања 10.02.2015 | 09:33
Добро јутро уз домаћи сир, чварке, пршуту

Десет хотела западне Србије ће од априла почети да служи “планински доручак” који ће се састојати искључиво од локалних производа.

Гости Чајетине, Нове Вароши, Прибоја, Пријепоља и Ужица имаће могућност да за доручак поједу храну карактеристичну за ово подручје, за разлику од досадашње праксе да се у свим угоститељским објектима нуди исти мени.

- Туризам се већ афирмисао као једна од важнијих привредних активности на територији Златибора, Златара и Таре и представља важан извор прихода за велики број становника на овом подручју - каже Мирослав Рађен, директор Туристичке организације регије Западна Србија. - Резултати истраживања прве фазе пројекта показали су да је неопходно интензивније понудити локалне производе у смештајно-угоститељским објектима, као и њихово стављање у функцију креирања бренда и заокружења понуде дестинације.

Постојаће и заштићен жиг гаранције квалитета “Планински доручак” код надлежног Републичког завода за заштиту интелектуалне својине као гаранција, а власник ће бити Туристичка организација регије Западна Србија која ће контролисати његово коришћење. Планирано је да жигом буду обележени производи као што су прерађевине од меса, млека, воћа, затим лековито биље, мед и рукотворине. Такође, жигом гаранције квалитета ће се обележавати и хотелско-угоститељски објекти за услуге које пружају, као и категорисана сеоска домаћинства која пружају услуге исхране и смештаја.

Пројекат “Регионални ланац вредности” спроводи Регионална развојна агенција “Златибор” из Ужица, а финансира Америчка агенција за међународни развој.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сандра

10.02.2015 13:34

1 кг цварака у Бања Луци 12 КМ, скупо.

ОДГОВОРИТЕ