Od Ustavnog suda BiH prave surogat OHR-a

Ustavni sud BiH kroz djelovanje dva Bošnjaka i tri stranca pravi zamjenu za OHR, a to srpski predstavnici neće prihvatiti, rekao je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Bosna i Hercegovina 01.12.2015 | 09:17
Od Ustavnog suda BiH prave surogat OHR-a

Dodao je da će u roku od 120 dana sa partnerima u FBiH pokušati riješiti taj problem na zakonit način kroz djelovanje u parlamentu BiH.

"Složili smo se da treba pitati građane Republike Srpske da li smatraju da je 9. januar Dan Republike. Naš je utisak da je opšte stanje javnosti takvo da Dan Republike nije moguće pomjeriti", rekao je Čavić.

NN: Nakon sabora NDP-a izabrani su novi organi, ponovo ste predsjednik. Jeste li zadovoljni?

ČAVIĆ: Promijenili smo Statut i organizaciju. Umjesto izvršnog odbora uveli smo Predsjedništvo, uže, koje ima pet, i šire, koje ima 16 članova. To će nas učiniti efikasnijim i skratiće vrijeme za donošenje odluka. Dopunili smo program u kojem njegujemo ideju umjerenog narodnjaštva i težimo da u perspektivi postanemo članica Evropske narodne partije.

NN: Čini mi se da sve naše stranke boluju od toga da postoje jaki lideri, a ostalo članstvo nekako padne u drugi plan.

ČAVIĆ: U posljednje dvije decenije cijela koncepcija političkog organizovanja temelji se na liderstvu jer je došlo do promjene percepcije stranaka u medijima i javnoj slici. Na čelu svih stranaka u Evropi danas postoje prepoznatljivi lideri i stranke se u pravilu identifikuju s njima. Ali, ja sam u svom obraćanju jasno rekao da mi moramo u naredne četiri godine u svojim redovima profilisati i osnažiti sposobne ljude koje imamo. Oni moraju da dobiju šansu da učestvuju na izborima i da poslije učestvuju u javnim poslovima. Do kraja ovog mandata mi moramo izvršiti izbor predsjednika iz reda novih ljudi i to izborom između više kandidata.

NN: U najkraćim crtama, šta je pozadina odluke o Danu Republike?

ČAVIĆ: Mi smo proljetos imali isti ovakav sastanak lidera partija koji je organizovao predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović i tada smo gradili koncepciju prema pitanju apelacije Ustavnom sudu. Ono što se desilo je da Ustavni sud nije razmatrao apelaciju na zakon, već je po njihovoj ocjeni donio svoj sud o 9. januaru. Oni su rekli da je neprimjereno da se Dan Republike obilježava na dan koji je istovremeno vjerski praznik i Srbi praktikuju da tog dana obilježavaju slavu Sveti Stefan, a to ne mogu Bošnjaci i Hrvati. Međutim, u zakonu koji je izmijenjen 2007. na osnovu apelacije Sulejmana Tihića to smo izmijenili, a taj zakon nije osporen od strane Bošnjaka u Vijeću naroda. A onda se desila apelacija Bakira Izetbegovića.

NN: Kako se onda može objasniti ovo što se desilo?

ČAVIĆ: Pa može se objasniti tako što je Izetbegović bio ubijeđen da će zakon pasti jer u Ustavnom sudu ima dvoje bivših članova svoje stranke koji su očigledno svoj profesionalni profil direktno podredili ideologiji SDA i koji su odluku donijeli u kombinaciji sa troje stranih sudija. U svim vrlo važnim pitanjima po identitet Republike Srpske ishod je bio ovakav, pet prema četiri. To je za nas neprihvatljivo jer je očigledno da se radi o političkoj, a ne pravnoj kvalifikaciji. Igor Radojičić je, dok je bio predsjednik Skupštine, obezbijedio vrhunske pravne stručnjake, prije svega sa velikim iskustvom rada Suda za ljudska prava u Strazburu, koji su pazili na sve norme koje propisuju ljudska prava demantujući navode apelacije.

NN: Dakle, po ovoj odluci 9. januar nikako ne može biti Dan Republike Srpske?

ČAVIĆ: Jeste. A po odluci istog tog suda iz 2001. ne može nijedan kanton imati ustav koji nije usaglašen sa odlukom o konstitutivnosti. A i dan-danas postoje tri kantona u kojima Srbi nisu konstitutivni narod. Ako su dosad imali 89, imaće i 90. odluku koja neće biti implementirana, i to zato što nije utemeljena na pravu. Moje duboko ubjeđenje je da je ovo što se desilo daleko opasnije od djelovanja OHR-a jer kad visoki predstavnik donese odluku ona ima vanparlamentarni i vanustavni kapacitet i ona je oktroisana sve dok je ne prihvate domaće institucije.

O tome se na taj način izjasnila i Venecijanska komisija još 2004. o djelovanju visokih predstavnika suprotnom Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Od tada je dramatično smanjena intervencionistička uloga visokog predstavnika. Moj je utisak da se perfidno pravi surogat visokog predstavnika kroz tri stranca i dva Bošnjaka u Ustavnom sudu. A najtragičnije i najopasnije je što se donose odluke koje mijenjaju ustavni poredak ove zemlje. Nema tog ustavnog suda u cijelom svijetu koji može mijenjati ustavni poredak.

Sudovi, valjda, štite postojeći ustavni poredak! Po Dejtonskom sporazumu mandat stranih sudija trebalo je da traje pet godina, a da se nakon toga donese novi zakon koji će odrediti novi način izbora sudija. Mi smo 2005. imali prijedlog novog zakona o Ustavnom sudu Momčila Novakovića, koji je odmah odbijen u prvom čitanju. A 2007. isti čovjek je imao isti pokušaj uz podršku svih Srba u Predstavničkom domu, i tada je odbijen. Mnogi su zaboravili da je Pedi Ešdaun 2005. formirao komisiju koja je trebalo da izradi nacrt zakona. Ta komisija nikad nije zaživjela. I sad mi imamo situaciju da u zemlji koja je navodno suverena imamo trojicu stranaca koji odlukama koje donose prekrajaju ustavnu strukturu zemlje! E, to više nećemo tolerisati.

NN: Na sastanku kod predsjednika Dodika kristalizovala su se dva koncepta - jedan da Srbi napuste institucije BiH, a drugi da ostanu...

ČAVIĆ: Nije tu bilo dva koncepta, nego smo se dogovorili kako doći do novog zakona o US i kako privoliti naše partnere u FBiH da se taj potpuno razumni prijedlog usvoji. Jer problemi Republike Srpske su problemi BiH. Zato smo i rekli da imamo 120 dana da ovo pitanje razriješimo kroz parlament BiH zajedničkim djelovanjem predstavnika Republike Srpske u oba doma. Mi hoćemo zakon! Ako naši partneri iz FBiH to ne žele, to znači da žele da US bude zamjena za OHR. A onda ćemo morati sasvim drugačije razgovarati. A to znači da ćemo nakon 120 dana razmotriti naše dalje mjere.

NN: Uključujući i referendum?

ČAVIĆ: Složili smo se da treba pitati građane Republike Srpske da li smatraju da je 9. januar Dan Republike. Naš je utisak da je opšte stanje javnosti takvo da Dan Republike nije moguće pomjeriti. Kako možete pomjerati datum osnivanja?

NN: U FBiH će reći da je Republike Srpske osnovana 21. novembra u Dejtonu, a ne 9. januara u Sarajevu i da zato to ne može biti datum osnivanja.

ČAVIĆ: Čekajte malo. Pa nije ni Jugoslavija priznata 29.11.1943. na kongresu u Jajcu. Ona je u tom trenutku bila nepoznata. Ali kao ideja je definisana, iako je tada formalno postojala Kraljevina. Ili, mogu li SAD utvrditi drugi datum osnivanja osim 4. jula, kad su donijeli Deklaraciju o nezavisnosti? Na toj deklaraciji temeljena je ideja SAD iako tada nisu bili priznati. Naravno, to nije za poređenje, nego se radi o datumu osnivanja.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

zumba

01.12.2015 09:05

Kada znas kada je sta osnovano cak i tebi mrska Amerika kazi kad je osnovana danasnja, tebi draga BiH, u kojoj zivis.

ODGOVORITE
Name

Zero

01.12.2015 18:04

Vjerovatno ovaj gospodin misli da ona u stvari i nije nikad osnovana,stari drmoser.

Name

Opozicija

01.12.2015 09:53

To nije dogovor izdali ste nas mi hocemo bolje sutra a ne opet vuce svak na svoju stranu kao i kad je Dodik bio na vlast znaci nista od promjena ,od mene ne mate vise glas sad ga ima Dodik jer sam glaso za promjene da imam posla .

ODGOVORITE
Name

re opozicija

01.12.2015 10:01

Ti si malo zalutao.Dodik je jos uvjek na vlasti,do 2018,pa cemo kasnije da vidimo.Ti ovde pises "kad je Dodik bio na vlasti"

Name

@opozicija

01.12.2015 12:15

Promjena ne podrazumjeva ukidanje i ponižavanje Republike Srpske. Samo da se zna.

Name

re opozicija

01.12.2015 12:30

Sta lupas...kakva promjena...vidi ti tu svoju zelju sa deda mrazom...

Name

Tunjo

01.12.2015 10:09

Koja su to tri kantona, Čaviću. Slobodno reci da su to kantoni sa hrvatskom večinom, gdje caruje HDZ i Dragan Čović.

ODGOVORITE
Name

@Tunjo

01.12.2015 12:33

Nisu samo sa HDZ većinom, nego i Bosansko-Podrinjski Kanton sa čisto SDA ekipom. Čisto korektnosti radi da se kaže.

Name

Miki

01.12.2015 11:31

Čava nemoj taktizirati radi glasaća. istina je da stranci moraju biti u Sudu jer su tako potpisale sve strane. RS je rođena u Dejtonu i upisana u knjige d tim datumom. To je istina a sve ostalo je sporedno i naprđivanje.

ODGOVORITE
Name

@Miki

01.12.2015 12:38

Samo da ti kažem da još nisam sreo niti jednog Mikija, a da ne raspoznaje razliku između Č i Ć, tako da čisto sumnjam da si ti Miki. Samo da ne bude zabune meni je drago što je tvoje ime, kojim se predsatvljaš na ovim komentarima, najvjerovatnije ime tvog oca ili djeda koji su nekada bili Srbi.

Name

re @Miki

01.12.2015 18:10

U pravu si ,to je cisto srpsko ime ,Miki. Cak je i najpoznatiji svetski Miki, Miki Maus,bio nekad Srbin.

Name

Nemoj više Čaviću

01.12.2015 11:47

Evo malo muslimanske "propagande"; Plenarna sjednica na kojoj je donesena odluka o 9. januaru pokazuje da političari u RS-u prihvataju odluke Ustavnog suda BiH ako im one idu u prilog. Ustavni sud BiH je upravo na toj sjednici usvojio i zahtjev Staše Košarca, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u vrijeme podnošenja zahtjeva... Izgleda da su isti dan sudije iz reda Srpskog naroda preglasale Bošnjačke (vjerovatno uz pomoć istih stranaca). OVIM CIRKUSOM SAMO HRANITE I JAČATE SNSD!!! Na sljedećim izborima Dodo će da vas POMETE sa 99% glasova, živi bili pa vidjeli...

ODGOVORITE
Name

hahahahaa

01.12.2015 13:23

Dodo je zavrsio svoje, sad samo Bosic dolazi u obzir! Nema covjek nikakve lose istorije i spreman je da se pobrine o nasim zivotima sta jedemo i pijemo i kako zivimo i nece nas rokat nacionalistickim glupostima koja nas samo unazad vode... ..bo te Dodo u glavu glupu!

Name

trebinje

01.12.2015 11:58

Ne mislim gos. Cavicu da su bas toliko Bosnjaci dragi i mili strancima,pa da te sudije uvek glasaju protiv nas.Ipak tu nesto ne stima,ako je stvarno tako onda ti objasni zasto su im Srbi tolko mrski.

ODGOVORITE
Name

neko

01.12.2015 13:28

Ova odluka muslimanskog suda u sarajevu je donjela preokret i veliku korist opoziciji. Sada Cavic i opozicija imaju priliku da se pokazu kolike su patriote i povrate ugled u narodu gde su bili zigosani kao izdajnici i probaosanci koji su radi licnog interesa i fotelja zasjeli u sarajevske fotelje

ODGOVORITE
Name

Rasho

01.12.2015 16:53

Ne mogu vjerovati koliko se znacaja pridaje ovom 'slucaju'. Apsolutno ne ulazim u sadrzaj odluke Suda, ali gledam kako zivimo i koliko ogromnih egzistencijalnih problema imamo i razglaba se o nekakvim datumima, slavlju itd. Sta mi to imamo slaviti? Svakim danom sve bilizi potpunom kolapsu. Ne trebaju Bakiru strana pomoc samo nek nastavi ovako sami cemo staviti kljuc u bravu institucija. Mi smo do negdje 2009 bili pojam za Federaciju. Rasprodalo se sve i moglo se raditi i nekako zivjeti od malog biznisa. Sad se situacija okrenula i kod nas je katastrofa. Ovi nashi politicari se razmahuju i nesto kao prijete. Sad nas cekaju i sankcije.

ODGOVORITE
Name

srbin

01.12.2015 17:03

Da skratimo: Sa Bosancima (gradjani turskog porijekla posto odbijaju druge opcije)nema suzivota. Referendum o ODCJEPLJENJU RS od federacije !!!

ODGOVORITE
Name

Bakir

01.12.2015 17:14

"Ne možemo se u Dejtonu dogovoriti o jednom sudu i bilo čemu, a kasnije kad nam se ne svide odluke dejtonskih tijela, da ih ignorišemo. Zašto bi inostrane sudije, njih troje u Ustavnom sudu BiH, bili protiv interesa Republike Srpske? Ima mnogo toga gdje mi nismo zadovoljni, od entitetskog glasanja koje se pretvorilo u čisto etničko glasanje, do 156 zakona koji su bili na evropskom putu, a koji su zaustavljeni bez obrazloženja", rekao je Izetbegović nakon ceremonije obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Upitan da li je za to da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH, on je rekao kako misli da su ti ljudi profesionalci i da nisu bez razloga tu. "Na njih računamo kao na nepristrasne arbitre. Za to sam da ostanu, ali može se razgovarati. Međutim, tada ćemo razgovarati i mnogo čemu u Republici Srpskoj što kod nas izaziva frustracije", rekao je Izetbegović. Na zahtjev novinara da se jasno odredi prema terorističkom činu u Rajlovcu, Izetbegović je rekao da su se veoma jasno svi oglasili po tom pitanju. "Jasno smo se opredijelili i kazali što imamo, ali još jasnije ćemo reći u petak definitivno. Na sastnaku će biti i reisu-l-ulema i svi bošnjački lideri u BiH, intelektualci, ljudi iz politike, iz vjerskog života. Nakon sastanka ćemo objaviti zajedničku izjavu", rekao je Izetbegović.

ODGOVORITE
Name

surogat

01.12.2015 17:23

Al zato ste napravili novog Miilosevica...I doce nam glave svima na Balkanu

ODGOVORITE