Од Уставног суда БиХ праве сурогат ОХР-а

Уставни суд БиХ кроз дјеловање два Бошњака и три странца прави замјену за ОХР, а то српски представници неће прихватити, рекао је Драган Чавић, предсједник НДП-а.

Босна и Херцеговина 01.12.2015 | 09:17
Од Уставног суда БиХ праве сурогат ОХР-а

Додао је да ће у року од 120 дана са партнерима у ФБиХ покушати ријешити тај проблем на законит начин кроз дјеловање у парламенту БиХ.

"Сложили смо се да треба питати грађане Републике Српске да ли сматрају да је 9. јануар Дан Републике. Наш је утисак да је опште стање јавности такво да Дан Републике није могуће помјерити", рекао је Чавић.

НН: Након сабора НДП-а изабрани су нови органи, поново сте предсједник. Јесте ли задовољни?

ЧАВИЋ: Промијенили смо Статут и организацију. Умјесто извршног одбора увели смо Предсједништво, уже, које има пет, и шире, које има 16 чланова. То ће нас учинити ефикаснијим и скратиће вријеме за доношење одлука. Допунили смо програм у којем његујемо идеју умјереног народњаштва и тежимо да у перспективи постанемо чланица Европске народне партије.

НН: Чини ми се да све наше странке болују од тога да постоје јаки лидери, а остало чланство некако падне у други план.

ЧАВИЋ: У посљедње двије деценије цијела концепција политичког организовања темељи се на лидерству јер је дошло до промјене перцепције странака у медијима и јавној слици. На челу свих странака у Европи данас постоје препознатљиви лидери и странке се у правилу идентификују с њима. Али, ја сам у свом обраћању јасно рекао да ми морамо у наредне четири године у својим редовима профилисати и оснажити способне људе које имамо. Они морају да добију шансу да учествују на изборима и да послије учествују у јавним пословима. До краја овог мандата ми морамо извршити избор предсједника из реда нових људи и то избором између више кандидата.

НН: У најкраћим цртама, шта је позадина одлуке о Дану Републике?

ЧАВИЋ: Ми смо прољетос имали исти овакав састанак лидера партија који је организовао предсједник Скупштине Недељко Чубриловић и тада смо градили концепцију према питању апелације Уставном суду. Оно што се десило је да Уставни суд није разматрао апелацију на закон, већ је по њиховој оцјени донио свој суд о 9. јануару. Они су рекли да је непримјерено да се Дан Републике обиљежава на дан који је истовремено вјерски празник и Срби практикују да тог дана обиљежавају славу Свети Стефан, а то не могу Бошњаци и Хрвати. Међутим, у закону који је измијењен 2007. на основу апелације Сулејмана Тихића то смо измијенили, а тај закон није оспорен од стране Бошњака у Вијећу народа. А онда се десила апелација Бакира Изетбеговића.

НН: Како се онда може објаснити ово што се десило?

ЧАВИЋ: Па може се објаснити тако што је Изетбеговић био убијеђен да ће закон пасти јер у Уставном суду има двоје бивших чланова своје странке који су очигледно свој професионални профил директно подредили идеологији СДА и који су одлуку донијели у комбинацији са троје страних судија. У свим врло важним питањима по идентитет Републике Српске исход је био овакав, пет према четири. То је за нас неприхватљиво јер је очигледно да се ради о политичкој, а не правној квалификацији. Игор Радојичић је, док је био предсједник Скупштине, обезбиједио врхунске правне стручњаке, прије свега са великим искуством рада Суда за људска права у Стразбуру, који су пазили на све норме које прописују људска права демантујући наводе апелације.

НН: Дакле, по овој одлуци 9. јануар никако не може бити Дан Републике Српске?

ЧАВИЋ: Јесте. А по одлуци истог тог суда из 2001. не може ниједан кантон имати устав који није усаглашен са одлуком о конститутивности. А и дан-данас постоје три кантона у којима Срби нису конститутивни народ. Ако су досад имали 89, имаће и 90. одлуку која неће бити имплементирана, и то зато што није утемељена на праву. Моје дубоко убјеђење је да је ово што се десило далеко опасније од дјеловања ОХР-а јер кад високи представник донесе одлуку она има ванпарламентарни и вануставни капацитет и она је октроисана све док је не прихвате домаће институције.

О томе се на тај начин изјаснила и Венецијанска комисија још 2004. о дјеловању високих представника супротном Европској конвенцији о људским правима. Од тада је драматично смањена интервенционистичка улога високог представника. Мој је утисак да се перфидно прави сурогат високог представника кроз три странца и два Бошњака у Уставном суду. А најтрагичније и најопасније је што се доносе одлуке које мијењају уставни поредак ове земље. Нема тог уставног суда у цијелом свијету који може мијењати уставни поредак.

Судови, ваљда, штите постојећи уставни поредак! По Дејтонском споразуму мандат страних судија требало је да траје пет година, а да се након тога донесе нови закон који ће одредити нови начин избора судија. Ми смо 2005. имали приједлог новог закона о Уставном суду Момчила Новаковића, који је одмах одбијен у првом читању. А 2007. исти човјек је имао исти покушај уз подршку свих Срба у Представничком дому, и тада је одбијен. Многи су заборавили да је Педи Ешдаун 2005. формирао комисију која је требало да изради нацрт закона. Та комисија никад није заживјела. И сад ми имамо ситуацију да у земљи која је наводно суверена имамо тројицу странаца који одлукама које доносе прекрајају уставну структуру земље! Е, то више нећемо толерисати.

НН: На састанку код предсједника Додика кристализовала су се два концепта - један да Срби напусте институције БиХ, а други да остану...

ЧАВИЋ: Није ту било два концепта, него смо се договорили како доћи до новог закона о УС и како приволити наше партнере у ФБиХ да се тај потпуно разумни приједлог усвоји. Јер проблеми Републике Српске су проблеми БиХ. Зато смо и рекли да имамо 120 дана да ово питање разријешимо кроз парламент БиХ заједничким дјеловањем представника Републике Српске у оба дома. Ми хоћемо закон! Ако наши партнери из ФБиХ то не желе, то значи да желе да УС буде замјена за ОХР. А онда ћемо морати сасвим другачије разговарати. А то значи да ћемо након 120 дана размотрити наше даље мјере.

НН: Укључујући и референдум?

ЧАВИЋ: Сложили смо се да треба питати грађане Републике Српске да ли сматрају да је 9. јануар Дан Републике. Наш је утисак да је опште стање јавности такво да Дан Републике није могуће помјерити. Како можете помјерати датум оснивања?

НН: У ФБиХ ће рећи да је Републике Српске основана 21. новембра у Дејтону, а не 9. јануара у Сарајеву и да зато то не може бити датум оснивања.

ЧАВИЋ: Чекајте мало. Па није ни Југославија призната 29.11.1943. на конгресу у Јајцу. Она је у том тренутку била непозната. Али као идеја је дефинисана, иако је тада формално постојала Краљевина. Или, могу ли САД утврдити други датум оснивања осим 4. јула, кад су донијели Декларацију о независности? На тој декларацији темељена је идеја САД иако тада нису били признати. Наравно, то није за поређење, него се ради о датуму оснивања.

Извор: Независне новине

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

зумба

01.12.2015 09:05

Када знас када је ста основано цак и теби мрска Америка кази кад је основана данасња, теби драга БиХ, у којој зивис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

01.12.2015 18:04

Вјероватно овај господин мисли да она у ствари и није никад основана,стари дрмосер.

Name

Опозиција

01.12.2015 09:53

То није договор издали сте нас ми хоцемо боље сутра а не опет вуце свак на своју страну као и кад је Додик био на власт знаци ниста од промјена ,од мене не мате висе глас сад га има Додик јер сам гласо за промјене да имам посла .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре опозиција

01.12.2015 10:01

Ти си мало залутао.Додик је јос увјек на власти,до 2018,па цемо касније да видимо.Ти овде писес "кад је Додик био на власти"

Name

@опозиција

01.12.2015 12:15

Промјена не подразумјева укидање и понижавање Републике Српске. Само да се зна.

Name

ре опозиција

01.12.2015 12:30

Ста лупас...каква промјена...види ти ту своју зељу са деда мразом...

Name

Туњо

01.12.2015 10:09

Која су то три кантона, Чавићу. Слободно реци да су то кантони са хрватском вечином, гдје царује ХДЗ и Драган Човић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Туњо

01.12.2015 12:33

Нису само са ХДЗ већином, него и Босанско-Подрињски Кантон са чисто СДА екипом. Чисто коректности ради да се каже.

Name

Мики

01.12.2015 11:31

Чава немој тактизирати ради гласаћа. истина је да странци морају бити у Суду јер су тако потписале све стране. РС је рођена у Дејтону и уписана у књиге д тим датумом. То је истина а све остало је споредно и напрђивање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Мики

01.12.2015 12:38

Само да ти кажем да још нисам срео нити једног Микија, а да не распознаје разлику између Ч и Ћ, тако да чисто сумњам да си ти Мики. Само да не буде забуне мени је драго што је твоје име, којим се предсатвљаш на овим коментарима, највјероватније име твог оца или дједа који су некада били Срби.

Name

ре @Мики

01.12.2015 18:10

У праву си ,то је цисто српско име ,Мики. Цак је и најпознатији светски Мики, Мики Маус,био некад Србин.

Name

Немој више Чавићу

01.12.2015 11:47

Ево мало муслиманске "пропаганде"; Пленарна сједница на којој је донесена одлука о 9. јануару показује да политичари у РС-у прихватају одлуке Уставног суда БиХ ако им оне иду у прилог. Уставни суд БиХ је управо на тој сједници усвојио и захтјев Сташе Кошарца, замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у вријеме подношења захтјева... Изгледа да су исти дан судије из реда Српског народа прегласале Бошњачке (вјероватно уз помоћ истих странаца). ОВИМ ЦИРКУСОМ САМО ХРАНИТЕ И ЈАЧАТЕ СНСД!!! На сљедећим изборима Додо ће да вас ПОМЕТЕ са 99% гласова, живи били па видјели...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахахахаа

01.12.2015 13:23

Додо је заврсио своје, сад само Босиц долази у обзир! Нема цовјек никакве лосе историје и спреман је да се побрине о насим зивотима ста једемо и пијемо и како зивимо и неце нас рокат националистицким глупостима која нас само уназад воде... ..бо те Додо у главу глупу!

Name

требиње

01.12.2015 11:58

Не мислим гос. Цавицу да су бас толико Босњаци драги и мили странцима,па да те судије увек гласају против нас.Ипак ту несто не стима,ако је стварно тако онда ти објасни засто су им Срби толко мрски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

01.12.2015 13:28

Ова одлука муслиманског суда у сарајеву је доњела преокрет и велику корист опозицији. Сада Цавиц и опозиција имају прилику да се показу колике су патриоте и поврате углед у народу где су били зигосани као издајници и пробаосанци који су ради лицног интереса и фотеља засјели у сарајевске фотеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расхо

01.12.2015 16:53

Не могу вјеровати колико се знацаја придаје овом 'слуцају'. Апсолутно не улазим у садрзај одлуке Суда, али гледам како зивимо и колико огромних егзистенцијалних проблема имамо и разглаба се о некаквим датумима, слављу итд. Ста ми то имамо славити? Сваким даном све билизи потпуном колапсу. Не требају Бакиру страна помоц само нек настави овако сами цемо ставити кљуц у браву институција. Ми смо до негдје 2009 били појам за Федерацију. Распродало се све и могло се радити и некако зивјети од малог бизниса. Сад се ситуација окренула и код нас је катастрофа. Ови насхи политицари се размахују и несто као пријете. Сад нас цекају и санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

01.12.2015 17:03

Да скратимо: Са Босанцима (градјани турског поријекла посто одбијају друге опције)нема сузивота. Референдум о ОДЦЈЕПЉЕЊУ РС од федерације !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакир

01.12.2015 17:14

"Не можемо се у Дејтону договорити о једном суду и било чему, а касније кад нам се не свиде одлуке дејтонских тијела, да их игноришемо. Зашто би иностране судије, њих троје у Уставном суду БиХ, били против интереса Републике Српске? Има много тога гдје ми нисмо задовољни, од ентитетског гласања које се претворило у чисто етничко гласање, до 156 закона који су били на европском путу, а који су заустављени без образложења", рекао је Изетбеговић након церемоније обиљежавања 1. децембра, Дана Оружаних снага Босне и Херцеговине. Упитан да ли је за то да стране судије оду из Уставног суда БиХ, он је рекао како мисли да су ти људи професионалци и да нису без разлога ту. "На њих рачунамо као на непристрасне арбитре. За то сам да остану, али може се разговарати. Међутим, тада ћемо разговарати и много чему у Републици Српској што код нас изазива фрустрације", рекао је Изетбеговић. На захтјев новинара да се јасно одреди према терористичком чину у Рајловцу, Изетбеговић је рекао да су се веома јасно сви огласили по том питању. "Јасно смо се опредијелили и казали што имамо, али још јасније ћемо рећи у петак дефинитивно. На састнаку ће бити и реису-л-улема и сви бошњачки лидери у БиХ, интелектуалци, људи из политике, из вјерског живота. Након састанка ћемо објавити заједничку изјаву", рекао је Изетбеговић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сурогат

01.12.2015 17:23

Ал зато сте направили новог Миилосевица...И доце нам главе свима на Балкану

ОДГОВОРИТЕ