Kemal Čaušević propjevao: Šta su od Čauševića tražili Dodik i Špirić!?

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemal Čaušević, kojeg zajedno sa još 53 lica sumnjiče da je budžetu BiH nanio štetu veću od dvije milijarde konvertibilnih maraka (KM), u svom iskazu optužio je neke od vodećih političara u BiH za nezakonitosti koje su se dešavale preko UIO.

Bosna i Hercegovina 02.03.2015 | 11:17
Kemal Čaušević propjevao: Šta su od Čauševića tražili Dodik i Špirić!?

U faksimilu Čauševićevog iskaza koji je objavila novinska agencija Patria,navedena su imena političara koji su od njega tražili ogromne finansijske povlastice za određene firme ili druge usluge, a među njima su: Nikola Špirić, Dragan Čović, preminuli lidera SDA Sulejman Tihić, Milorad Dodik, Aleksandar Džombić, Vjekoslav Bevanda, v.d. ministra bezbjednosti Mladen Čavara, aktuelni poslanici SDA u Predstavničkom domu PS BiH Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović, te sadašnji direktor UIO Miro Džakula.

Dodik postavio Zdravku Cvjetinovića

Čaušević je u svom iskazu naveo da je Milorad Dodik dugo vremena od njega tražio da na mjesto pomoćnika direktora Sektora za carine postavi Zdravku Cvjetinovića koji je u akciji ''Pandora'' uhapšen kao drugi najvažniji čovjek u aferi teškoj preko dvije milijarde KM.

-Milorad Dodik dugo vremena je vršio pritisak na mene da na mjesto šefa carina stavim Cvjetinovića, a na mjesto šefa Odjeljenja za kontrolu velikih poreskih obveznika Dubravka Prstojevića. U tim pritiscima učestvovao je i Velibor Šotra, osoba vrlo bliska Miloradu Dodiku- izjavio je Čaušević.

On tvrdi da Dodiku nije izašao u susret po pitanju Prstojevića jer za tako nešto nije bilo zakonskih mogućnosti, ali da je jedna od prvih odluka njegovog nasljednika u direktorskoj fotelji Mire Džakule bila upravo postavljenje Dubravka Prstojevića na poziciju koju je tražio Dodik.

Mito ili povrat poreza u Špirićevoj režiji?

Dobar dio Čauševićevog iskaza odnosi se na ''usluge'' koje je od njega tražio Nikola Špirić, a koje su se odnosile na povrat poreza, oslobađanje od carine i zapošljavanje.Čaušević je, takođe, optužio Špirića za uzimanje mita.

Odmah nakon imenovanja na poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara, Špirić je od Čauševića zatražio da Goranu Marinkoviću, odnosno njegovom preduzeću ''Marinković Comerc'', vrati porez od 500.000 KM.Akt Poreske uprave RS kojim se zahtijevao povrat PDV-a bio je nečitko potpisan i nije se vidjelo ko je njegov potpisnik,pa je Čaušević zadužio svog pomoćnika Dževada Nekića da provjeri o čemu se radi.

-Vrlo brzo, možda poslije pola sata,nazvao me Špirić i verbalno me napao i stavio mi do znanja da nije zadovoljan mojim ponašanjem. Obratio mi se riječima:''Nisam to očekivao od tebe, lijepi moj direktore!''Bilo mi je jasno da nešto nije uredu, jer što bi se on brinuo o nečemu što je zakonito, a ukoliko je sve čisto, zašto bi bilo kome smetalo da se provjeri-naveo je Kemal Čaušević u svojoj izjavi.

Pola miliona je, priznao je, nakon Špirićeve intervencije vraćeno bez dodatnog problematizovanja firmi ''Marinković Comerc'' jer ''nije želio da remeti dobre odnose sa premijerom''.

-To je osoba (Marinković, op.a.) koja ima specijalan odnos sa Nikolom Špirićem i Špirić mu koristeći svoj položaj konstantno pomaže.Marinković je bio predmetom naše istrage u isto vrijeme za praktično iste stvari kao poznati slučaj ''Čago'' (utaja poreza i pranje novca,op.a. ) u kojem je podignuta optužnica- tvrdi Čaušević,objašnjavajući da je i u slučaju Marinković UIO podnijela izvještaj, ali da istraga nikada nije završena i provedena jer je ''bio zaštićen''.

Prema navodima bivšeg direktora UIO, na zahtjev Nikole Špirića i bivšeg pravobranioca BiH Dragice Miletić, u hotelu Šeher primio je Marinkovića koji je pokazao zabrinutost za svoju sudbinu i strah da će ''odmah nakon Čaga i on biti uhapšen''.

-On je meni tada priznao da ima nešto njegove krivice, a da je to manje u odnosu šta radi Kekerović (Mladen Kekerović i još osam lica optuženi su za organizovani kriminalm, poresku utaju i nezakonit povrat PDV-a u iznosu od 10 miliona KM, op.a.) -stoji u izjavi.

Interesantno je da se odmah nakon ovog susreta, prema sopstvenom priznanju, Čaušević u hotelu Holiday in, sastao sa pravobraniocem Dragicom Miletić i tužiocem Dragicom Glušac koja je zadužila Marinkovićev predmet koji nikada nije završen.

-Bojim se da iza svega stoji Nikola Špirić. Goran Marinković mi je otvoreno rekao da plaća Nikolu Špirića, jer mu se isti nameće-kazao je Čaušević.

Afera ''Šećer''

Drugi interesantan slučaj vezan za Špirića, prema Čauševićevim riječima,vezan je za ''aferu šećer'', tj. pravna lica ''Studen Agram'' i ''Bimal'' koja su oslobođena 60 miliona KM plaćanja carine i što Čaušević dovodi u vezu sa kupovinom stana u Beču za Špirićevu kćerku.

Čauševiću se, kako tvrdi, obratio vlasnik ''Studen Agrama'' Ilija Studen čija je želja bila da se nerafinisani šećer tretira kao sirovina za proizvodnju i oslobodi carine.Nakon što je dobio objašnjenje da je to u nadležnosti Savjeta ministara, zahvalio se na ''informaciji kuda dalje da ide do postizanja svoga cilja''.

-Ubrzo je zaista dobio mogućnost da uvozi sirovinu bez carine u količini od 50 miliona kilograma, što dovodi do štete od 10 miliona KM za BiH na godišnjem nivou ili 60 miliona za ovih šest godina.Ovaj slučaj je doveo do monopolskog položaja na tržištu, a o svemu ovome bi mogao posvjedočiti Mladen Zirojević iz Ministarstva spoljne trgovine u to vrijeme ( ministar iz SNSD za spoljnju trgovinu i ekonomske odnose u Špirićevom Savjetu ministara ) i koji se posvađao sa Špirićem, a mogao bi svjedočiti i Senad Svraka...- naveo je u svom iskazu Kemal Čaušević.

Govoreći o ovoj aferi, on je konstatovao da je ''simptomatično da drugima nije dozvoljena mogućnost ovakvog uvoza'', te da je jasno da se u ovom slučaju radilo o favorizaciji.

-Ono što je meni indikativno na ovaj način samo je Studen uvozio toliku količinu sirovina koje daleko premašuju potrebe cijele BiH.Na ovaj način su se varali investitori i EU koja isplaćuje značajne podsticaje za proizvodnju šećera, što je u konačnici dovodilo i do friziranja same proizvodnje kroz ogroman uvoz maltene gotovog proizvoda, pa do proizvodnje veće količine od potrebne. Upitno je da li je ta količina i proizvedena. – izjavio je Čaušević.

BiH je godišnje gubila i 100.000 do 200.000 KM na paušalnu procjenu, kroz nejasne normative, gubitaka šećera kroz propadanje robe, kaliranje, curenje, oštećenje ambalaže itd.

Koliko je šećer sladak, govori Čauševićeva izjava:

-Prema mojim saznanjima, Ilija Studen se dobro odužio Nikoli Špiriću u Beču gdje živi Špirićeva kćerka Jovana sa svojim vjenčanim ili nevjenčanim mužem... Koliko se ja mogu sjetiti, moguća kupovina stana od novca koji je dobio od pravnog lica ''Studen'', mogla se desiti u periodu kada je Savjet ministara donio odluku kojom se omogućava povlašćen uvoz šećera... Vremenski, čini mi se da je to moglo biti polovinom 2008. Godine, ali se dobro sjećam da je Fuad Kasumović oko tog pitanja nešto talasao. Ta odluka je objavljena u Službenom glasniku BiH.

Zanimljivo je da je 6.juna 2008. Godine upravo Špirić otvorio ovu Rafineriju šećera u Brčkom i tom prilikom im u ime Savjeta ministara uručio ček vrijedan 260.000 KM kao nagradu za ''najbolju grinfild investiciju u 2007. godini''. (https://www.capital.ba/u-brckom-otvorena-rafinerija-sirovog-secera-studen-agrana/ )  

Nepotizam

Pored Gorana Marinkovića, vlasnika firme ''Marinković Comerc'' kojoj je izdejstvovao povrat PDV-a od 500.000 KM, prema Čauševićevom iskazu, Špirić je imao još jednog prijatelja sa istim imenom – Goran Marinković, ovaj put šefa Carinske ispostave Banja Luka koji je trebao biti smijenjen jer je firmama ''Janus'' i ''Nono'' omogućavao brže carinjenje, a ''bilo je i informacija da prima novac'', kako tvrdi Kemal Čaušević.

-Nikola Špirić me zvao telefonom i zahtijevao mi da ne smjenjujem Marinković Gorana dok se on ne vrati sa puta... Dolazio mi je takođe i Sadiković Anes (nekrunisani kralj tekstila hapšen zbog carinskih utaja u akcijama ''Bos'' i ''Pandora'', op.a.) i molio me da ne smjenjujem Marinkovića, odnosno ''da mu ne razvaljujem posao'', kako mi je rekao-piše u Čauševićevom iskazu.

Bivši direktor UIO tvrdi da je Špirić imao ''dosta uloge i oko nezakonitog zapošljavanja u UIO'', te da je on morao osmišljavati kako da zaposli ljude čija imena mu je dostavljao Špirić.Tako su, prema ovom priznanju, u Tuzli zaposlena dva rođaka Špirićeve supruge koja se prezivaju Salković, ali i desetak osoba iz Drvara čiji je spisak imena potpisao Špirić i za koji Čaušević tvrdi da ga je sačuvao. No, kod ovih zapošljavanja bilo je problema jer se ispostavilo da lica sa Špirićevog spiska primaju platu u UIO, ali da im je radno mjesto – čuvanje i održavanje Špirićeve kuće!

(Nastavak: Čaušević optužio i Dragana Čovića!?)

BN TV

Komentari / 132

Ostavite komentar
Name

Sinny Boy

02.03.2015 10:30

Auuuu....

ODGOVORITE
Name

Opozicija

02.03.2015 11:41

Sve to stoji ali kako to dokazati. Samo tako kad EU bude u interesu da im uradi isto sto i Sanaderu. Otkrije tajne racune, imovinu koju posjeduju u inostranstvu. Nikola Spiric ce prelaz iz Pasata i jednog stana u A8 sinov i par stanova lako pokriti kreditima. Imaju plate 15.000 mogu dici kredita milion...

Name

Narod

02.03.2015 11:46

Svi na ulice dok ih sve ne zatvore! Neka sve stane, dati podrsku postenim ljudima u MUP-u i SIPA-i. Ima ko bi radio ali se boji da ce zavrsiti kao Nikola Vukelic.

Name

Milos

02.03.2015 12:54

Svaka cast cestitim i hrabrim medijima,oni casno rade svoj posao i iznose sve sto saznaju,ali problem je policija,tuzilastvo i pravosudje!? Imamo situaciju da je covjek dao iskaz,iznio brojne optuzbe,mediji prenijeli...zna se ko je sledeci na potezu,ako rade po zakonu,ako ne,onda treba traziti gradjansku neposlusnost kao jedini vid borbe sa ovom mafijaskom hobotnicom!?

Name

Zasticeni

02.03.2015 13:05

Ovom Causevicu treba ponuditi status ZASTICENOG SVJEDOKA. Samo tako cemo doci do krajnjih naredbodavaca, a oni su cak i iznad Spirica. Sto bi se reklo: i nad Spiricem ima neki Spiric, a to moze da bude i neki stranac. Sad Causevica treba dobro cuvati da ga ne koknu. Pa on ce ovom izjavom povaliti pola drzavnog vrha. Samo, kako ce se ovo dokazati. To je problem. Spiric je stari vuk i ima devet zivota. Nije naivan i ne vjerujem da je ostavljo tragove. U zatvor bagru.

Name

sa

02.03.2015 18:37

Hahha Progovorio ..novi Kebo.. haah. Nadam se da ce SNSD ostati principjelan i traziti ostavku svih nabrojanih osoba ili to samo vrijedi kada je Dzaferovi u pitanju

Name

Žalosni

03.03.2015 12:24

Mi živimo u jednoj ubogoj i od Boga napuštenoj zemlji!

Name

banjaluka

02.03.2015 10:32

Zlo bez kraja...

ODGOVORITE
Name

BIH

02.03.2015 10:32

Sve u ime nacija, ko nesto im sve fali u BIH ,al su komotni kad zagrabe iz te iste,meni jedine drzave.. Narode sjedi,nek Ovi raznesu i ovo malo,sto je ostalo .

ODGOVORITE
Name

Mali DJ.

02.03.2015 13:08

Sad ce na red doci i poklanjanje Rudnika olova i cinka Srebrenica

Name

KONCESIJE

02.03.2015 13:18

Ovo je za PDV. KAD CE NA RED DOCI KONCESIJE. E TU JE TEK NEVIDJEN, A POZNAT , KRIMINAL. NISTA SE NE MOZE SAKRITI I SVE SE ZNA. CEKA SE SAMO DA NEKO PRVI PROPJEVA. OD PDVa SAMO JE GORA RASPRODAJA PRIRODNIH BOGATSTAVA

Name

SNAGA N.

02.03.2015 16:41

Kad Spirkan bude negirao (a garant hoce) preslusati telefonske razgovore. Bar to je lako. I eto Spirkana u cuzi. Povuko bi on onda i svoje naredbodavce ko Causevic. Tako ce sva "politicka elita" u zatvkr. Samo ko ce onda vladati. Narod je navikao na ovake vladare

Name

Mikailo

02.03.2015 10:33

Nista novo. Ovo zna i moja baba. Problem je sto niko nista ne preduzima jer je sistem korupcihe izgradjen do savrsenstva. Ovde ni pokojni Falkone ne bi moga nista.

ODGOVORITE
Name

Sudija

02.03.2015 11:49

Falkone ne. Ali zabice im noz u ledja neko od njihovih , koji cuci kao mis u rupi i ceka svoju sansu da zauzme njihovo mjesto. Kao sto je i Spiric zabijao svojim mentorima. Sve je to goli olos .

Name

GRGA

02.03.2015 10:33

OPA BATO KRENULO JE SA PJEVANJEM UDRUZENA ZLOCINACKA ORGANIZACIJA PROTIV SOPSTVENOG NARODA BICE VESELO PROLJECE

ODGOVORITE
Name

Dosta vise

02.03.2015 10:33

halllloooo SIPA hapsi ove kriminalce , jesi li krenula ka njima

ODGOVORITE
Name

Cuca

02.03.2015 12:54

I SIPA voli novac.

Name

Znalac

02.03.2015 10:39

Sve je tačno !!!!

ODGOVORITE
Name

Anonimus

02.03.2015 10:40

Kad bi ovo pročitao pokojni Broz, vjerujem da bi se prevrnuo u grobu. Vjerovatno bi rekao"Majku vam Božiju, jesam li vam govorio da čuvate bratsvo i jedinstvo kao zenicu oka". Ovo je tipičan primjer lopovkog bratsva i jedinstva sa krajnjim ciljem punjenja vlastitih džepova i satiranja naroda u oba entiteta. Ali nema mjesta za čuđenje. Ja podržavam postupke aktuelnih političara. Narod im je dao mandat da kradu i pljačkaju i oni to i sprovode. Ne treba ih krivično goniti niti sudski procesuirati. Sva krivica leži na narodu i narod je zaslužio upravo ovaku vlast koju ima zadnjih desetak godina. Nije davno bio oktobar 2014. godine. Vidjeli smo kakav je bio rezultat izbora. Prema tome gospodo političari, samo nastavite kao i do sada. Narod vas moli da mu ogulite kožu s leđa... Ispunite mu želju.

ODGOVORITE
Name

zimi

02.03.2015 12:22

Bravo majstore

Name

re Anonimus

02.03.2015 14:24

Bolje brini o švajcarcu!???

Name

krim jong do duk

02.03.2015 10:41

Ajde sad opozicija poguraj,ispitaj,umoli,sta god ,samo da se zada bilo kakav udarac nedodirljivima.

ODGOVORITE
Name

ZE SDS

02.03.2015 10:41

Zato nigdje i nema pravde.

ODGOVORITE
Name

CRNI GRGA

02.03.2015 10:44

TATKO MILE I BRATKO SPIRKO CUVARI REPUBLIKE SRPSKE SUNCE LI VAM ZARENO ..BEM

ODGOVORITE
Name

Role

02.03.2015 10:44

Bogami biče svašta jer nema više para,dolazi kriza unutrašnji JARANA......

ODGOVORITE
Name

xxx. yyy

02.03.2015 10:44

Sve istina ali ide Causevic? Sta ce sada biti? Jeli ono: SJASI KURTA DA UZJASI MURTA

ODGOVORITE
Name

aps

02.03.2015 10:45

Strasno! A ovamo ce nas zamlacivati pricom o trecem entitetu i ocuvanju Republike Srpske. Ovo je prava pozadina politike SNSD i HDZ.

ODGOVORITE
Name

sa

02.03.2015 12:28

Ima tu i sda semsudin mehmedovic.Svi su oni braca po kriminalu.Ne gladaju oni naciju.Napada i Radoncic tuzitelje jer zna odakle im prijeti opasnost.samo jacari sudove sto vise i hapsiti lose sudije dom se ne procisti.Onda krenuti na kriminalce.Narod treba poceti pritiskati protestima!

Name

Jerinić Boško

02.03.2015 10:48

Zločince na čelu s dodikom na doživotne robije,uz obavezno oduzimanja opljačkanoga do stotoga koljena.

ODGOVORITE
Name

miki

02.03.2015 10:52

Ne mogu da vjerujem da dodik trazi nesto doce maca na vratanca kad tad

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

02.03.2015 10:53

KO TO ČUVA REPUBLIKU SRPSKU.

ODGOVORITE
Name

goran

02.03.2015 10:55

Kako vlada bratstvo i jedinstvo kod mafijasa a glupavom narodu prosipaju price o nacjonalizmu i patriotizmu.Ovo je samo kap u okeanu njihovih pljacki a sve ce isplivati kada banda ode sa vlasti i usvoji se zakon o porjeklu imovine pa da onda vidimo gdje su njihova djeca zaradila milijarde

ODGOVORITE
Name

obraz

02.03.2015 10:57

Ima naroda koji se ždere na ovake i druge poročitane tekstove i afere u kakvoj bijedi zacimentiranoj živimo godinama bez ikakvog pomaka naprijed dok ima mali broj onih koji cvataju od dobrog života i aplaudiraju na ovako stanje u zemlji da što duže traje

ODGOVORITE
Name

Samo pravedno

02.03.2015 10:58

Ja to ovako gledam svi koji u republikama bivse nam Juge imaju gram vlasti bilo na kom nivou nisu cisti .A sada ovaj gospodin , ja bih ga pito zašto je do sada ćutao i na te pritiske i ucene pristajao ako je on tolika postenjacina. U tom slučaju se kaže NE a ako se i dalje vrsi pritisak daje se ostavka i saopstava u javnosti razlog za to . Ovako da bi se on izvukao optuzuje sve i svakog ali sad mu malo verujem da je to radio kad je bilo vreme svaka čast.

ODGOVORITE
Name

Davud

03.03.2015 13:06

Za: Samo pravedno. Pa niko ne kaze da je Causevic postenjacina i da nije kriv. Covjek uhapsen, sa njima je bio u talu i nije on to radio samo tako ni za sta, pa frajer u centru Sarajeva ima deset stanova, ostalo samo mozemo zamisliti. Ali eto problem, njega povalili, a on ne moze da gleda da su mu pajtasi slobodni i sada krenuo da provaljuje i njih. Kazes sto je do sada sutio, pa sutio zato sto je radio sa njima sve to, zato sto je kriminalac. On se ne pravda ovim izjavama, on samo povlaci za sobom i druge.

Name

sipica

02.03.2015 11:05

Jao kad sad proradi SIPA,morace hitna javna nabavka za lisice.

ODGOVORITE
Name

kondor

02.03.2015 11:06

A SPIRIC JOS NA SLOBODI...

ODGOVORITE
Name

SOKO

02.03.2015 11:06

SAMO DA MI JE MESEC DANA, SVI BI BILI IZA BRAVE SA........... !

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

02.03.2015 11:08

EU,znam da nije najbolje rjesenje ali je bolje od postojeceg, treba uvesti sluzbeni protektorat pod hitno raspustati sve zakonodavne i izvrsne "vlasti" !"Ministre, poslanike" poslati na dugogdisnji odmor u zatvor ili na biro,ko nije krao a malo ih je takvih, i preuzeti upravljanje drzavom ili da omoguci izlazak iz ove drzave,ja bih bio na tom spisku, svakom onom ko hoce jer dugog izlaza izgleda nema za ovu drzavu i ovaj napaceni narod(e)!!

ODGOVORITE
Name

borac

02.03.2015 11:09

Sve ce biti zataskano kao i dosad!?

ODGOVORITE
Name

Mojne

02.03.2015 11:11

E sad da vidimo sta ce da bude...da li ce biti smjena ambasadora,istraga o kumovima o ovim izjavama...sad je opozicija na redu...iskreno sumnjam a daj boze da grijesim

ODGOVORITE
Name

Geography

02.03.2015 11:16

Hajmo SIPA da vidimo jesu li u ovoj državi svi jednaki pred zakonom ili ima povlaštenih i nedodirljivih. A mene ja zaboravio da je Bajin poslušnik na čelu SIPE!

ODGOVORITE
Name

sobar

02.03.2015 12:43

Još neko vrijeme.

Name

Bih

02.03.2015 11:17

A nepase im Bih kao drzava Ali da se bogate preko ledja drzave to moze a prevashodno dodig i cavic. Zato se cavic borio da dobije ministarstvo pravosudja.

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

02.03.2015 11:19

Nazalost ovo ce samo ostati kao jes jedan u nizu clanaka o kriminalu u BH. A zvanicni organi ce reci da je ovaj clanak besmislen i da nije istinit, i onda ce traziti odstetu za dusevnu bol.

ODGOVORITE
Name

nedjo2

02.03.2015 11:22

Gledacemo mi njih jos dugo narode vrana vrani ne kopa oci

ODGOVORITE
Name

Лаки

02.03.2015 11:29

Када Сипа притисне Шпирића Лакташенко и његова свита ће у глас пјевати о угрожености Републике Српске. Хапси банду или улица.

ODGOVORITE
Name

HERCEGOVKA

02.03.2015 11:32

TITO JE MALA MACA ZA DODIKA .

ODGOVORITE
Name

Halloo

02.03.2015 11:36

Dvojka sa devet nula. Pfffffffff!!!! 2000000000

ODGOVORITE
Name

PRNJAVOR

02.03.2015 12:11

AUU KADA PROGOVORI SOTRA O KOMERC MALOM O FIKTIVNOM IZVOZU ZELJEZA U HRVATSKU I SRBIJU TU JE PREKO 100 MILIONA CISTE UTAJE A SVE IMA NAVPAPIRU A KONTROLE BILE I REKLE OK JER SU I ONE UZELE LOVU OD DIR DJORDJA SIPA OVAJ PREDMET MORS OTVORITI ODMAH HAPSITI I VLASNIKA DRAGU I DIR DJORDJA

ODGOVORITE
Name

Mali

02.03.2015 12:13

Ihh nemoj kemale postenjaka kao covica optuziti on je u zavezu za promjene tamo su svi posteni!

ODGOVORITE
Name

1.OOO.OOO.OOO.OOO.OOO.OOO.OOO.OOO,00

02.03.2015 12:15

KAD POTROŠE NEKA SE JAVE.

ODGOVORITE
Name

klosarac

02.03.2015 12:20

Ajde sada Klosarac trazi ostavku Spirica...

ODGOVORITE
Name

DULE

02.03.2015 12:27

Komerc mali je sam utajio kroz prizvodnju mreze i trgovinu zeljezom i fiktivnim izvozom preko 100 mil maraka to vrapci znaju izlazili prazni kamioni a u papirima stajalo 24900 kg i tako dnevno uvjek islo po 10 do 15 kamiona sto se moze sve naci u papirima Komerc malog i tako ostvarivao izvoz i pravio povrat fiktivnog pdv a robu prodavao po bih sa pdv na crno

ODGOVORITE
Name

BG

02.03.2015 13:10

E. Taj isti milioner Komerc Mali u BG mora placati reket da bi se mogao kretati. A zamisli da je u Moskvu otisao i da namirisu ljudi da ima milione. Zato ponavljam nemaju oni kud odavde i uradice sve, zrtvovace narod samo da svoje guzove sacuvaju. Zato ... Narodu ce biti jos teze, zivjece kao u Africi ako se ne dozove pameti. Kako stvari stoje nece se dozvati, moze jos da trpi.

Name

Djordja

03.03.2015 06:52

Gospodo svako ko ima bilo kakav dokaz nek ga javno iznese, i za svaku konvertibilnu marku utajenog PDV-a dobiće 10KM, a meni nek bude toliko godina zatvora.

Name

MODRICA

02.03.2015 12:40

KRADJA PREKO PDV JE STRASNA ALI EVO SADA KRADU SLJUNAK NA RIJECI BOSNI U VRIJEDNOSTI PREKO 20 MIL I CUTI MIN ENERGETIKE CUTI INSPEKCIJA CUTI POLICIJA CUTI SIPA A POKRIVAJU SA FIKTIVNIM DOZVOLAMA IZ VODA SRPSKE A EKSPLOATACIJA JE ISKLJUCIVO ZAKONSKI POD KONCESIJOM. A RAZNA CISCENJA KORITA I RIBNJACI I PRAVLJENJE HIDROCENTRALA TO JE FARSA JER TAJ MATERIJAL NE SMIJE SE PRODAVATI ALI SVE JE KRIMINAL A INSPEKTORI KORUMPIRANI I POLITICARI IH STITE USTAJ NARODE POBUNA PROTESTI.

ODGOVORITE
Name

bukva lizing

02.03.2015 13:09

Ako si direktor državne firme ili organa ili nevladine organizacije, svi oni ti prijete da ćeš biti smijenjen ako ne slušaš. A ako si vlasnik ili direktor privatne firme šalju ti inspekcije dok ne platiš pikslu ili dok te ne unište pošto smetaš.

ODGOVORITE
Name

lapsus linguae

02.03.2015 13:13

Izgleda da policija radi sve te istrage da bi novinari imali o čemu pisati. Inače bi bila velika nezaposlenost.

ODGOVORITE
Name

Acika

02.03.2015 13:15

Ovo u stilu kad bi bilo bas bi bilo!

ODGOVORITE
Name

Milenko

02.03.2015 13:15

Ovo je samo kap u moru pljačke, lopovluka,prevara,nepotizma... Naš narod kaže možeš kako hoćeš,ali ne možeš dokle hoćeš.

ODGOVORITE
Name

Luka

02.03.2015 13:18

Pa ovo je njima blagoslov. Dobice par godina uslovno, ili ce biti oslobodjeni. Kes u dzepu i laganica...Tamo negdje treca generacija ce sve rastrositi i to je to.

ODGOVORITE
Name

Goga

02.03.2015 13:19

Počitaj izjavu, ne lupaj!!!!

ODGOVORITE
Name

p

02.03.2015 13:21

Čika Špira otkriven!

ODGOVORITE
Name

JOBAH

02.03.2015 15:35

Класична велеиздаја и класичан велелоповлук!

Name

jj

02.03.2015 13:32

Sve lopov do lopva a Vi ne verujete ! Patriotizam je igra za narod da bi se prikrio lopovluk !

ODGOVORITE
Name

zak

02.03.2015 13:43

Sta komentarisete i lajkujete?Glasali ste!I imate sto ste zeljeli,sto volite.

ODGOVORITE
Name

jj

02.03.2015 13:57

Sve lopov do lopova !

ODGOVORITE
Name

pedja72

02.03.2015 14:10

A JADNI CAUSEVIC NEMA NISTA... BAS MI GA JE ZAO, POSTENJACINA VELIKA,

ODGOVORITE
Name

guest

02.03.2015 14:13

Na kraju nece niko odgovarat, znaju oni borba je za fotelje grcevita,pa ko vise dobije.

ODGOVORITE
Name

RE NAROD

02.03.2015 14:19

STA BI TI NA ULICE PA PRVO NEMA ULICE SPOMINJETE JE GODINU IZADJE 5 LJUDI I ODU ZA DVA DANA, A U ZATVOR NEKA IDE KO JE ZASLUZIO A SVA PRICA O CAUSEVICU SPIRICU SE SPOMINJE POLA GODINE NEMA NISTA OD TOGA SVE JE POKRIVENO PAPIRIMA NECETE DODIKU DUGO VIDJETI LEDJA KOLIKO GOD GA MRZILI

ODGOVORITE
Name

E ?

02.03.2015 17:07

A kako je Mile dosao na vlast prvi put?

Name

Sudija

02.03.2015 14:28

Školski primjer organizovanog kriminala i organizovane kriminalne grupe! Ovdje postoje elementi udruženog žločinačkog poduhvata. Podrivanje ustavnog poretka, ugrožavanje sigurnosti, veleizdaja! Primjeniti kineski modeli za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i na kraju streljti javno na Trgu Krajine.

ODGOVORITE
Name

maslina

02.03.2015 15:45

Ne streljati nego uhapsiti i osuditi na doživotnu pa da čiste taj Trg Krajine, da se cakli. Pa onda da čiste trg u Mostaru pa onda ih poslati u Sarajevo da čiste tamo pa onda u Zenicu, pa u Bihać, pa u Doboj...

Name

sada

02.03.2015 14:28

Ce Dodik reci nije bio tu nego na odmoru u Italiji.... Treba kakav nijemac ili ova Kolinda Grabar na vlast kod nas pa da vidis odakle ti ovo i kako si zaradio...sve u zatvor majku vam vasu ..kradete a narod krepava!!!

ODGOVORITE
Name

Bojo

02.03.2015 14:58

Потпредсједница снсд гласа на хрватском сабору за промјену Дејтона на штету Српске, врх снсд уплетен у утаје пореза и у заштити тајкуна који им плаћају рекет, поскупљења струје да се покрије партијска политика снсд, поскупљење одвоза смећа да се набаци новобизнисмену блиском министру финансија из снсд,...

ODGOVORITE
Name

JAAAAA

02.03.2015 15:46

BRAVO KEMO NEKO JE MORAO DA PROGOVORI, AL JADNI I POSTENI NAROD JE TO ZNAO I CUTAO!

ODGOVORITE
Name

Dobojko

02.03.2015 16:01

Pa eto htjeli smo nacionalnu drzavu entitet. Po nacionalnom kljucu ovim na vlasti niko nemoze nista. Evo Spiric i ne dolazi na posao, prima plate na nekoliko mjesta. Pa plus mito, reketi. Naravno, sad ce reci ovo je napad na Republiku Srpsku. , kao sto Covic voli reci da je ovo napad na hrvatski puk. Uopste, ova entitetsko-nacionalna borba se pretvorila u zestok profit grupe koja to liderski zahtijeva. Nije ni u bosnjackom korpusu nista bolje. Bolje bi bilo da BiH ima jednu efikasnu vladu, koju mozemo rusiti kad se ovakve stvari pocnu desavati. Ovako je katastrofa. Ne smijes se pobuniti ni na jednoj strani odma izdajnik. A pogledaj nam elite kakvu lovu vrti. Jos je ovo gore navedeno samo dijelic mega kriminala.

ODGOVORITE
Name

ja

02.03.2015 16:35

Cuj ga matereti, ako EU uradi nesto.To mi trebamo rijesiti sa velikm Srbima , Bosnjacima i Hrvatima koji ce opet o zastiti RS-a i Bosne nasim vaznim nacinalnim i vjerskim pitanjima, j..o nas glupe da bi j..o.Hajmo malo ko je poceo rat ko je koga vise ubijo ili spasio, hajmo mi , vi ili oni vece zrtve ili veci zlocinci, hajmo ovce jedne ko ce prvi zapoceti a ko prvi odgovoriti na nase poznate teme sto ih vrtimo 20g i vise, dok se nasi , oni i njihovi BOGATE, j..o nas da bi j..o

ODGOVORITE
Name

Čekajući OLAF-a

02.03.2015 16:47

Ma pustite vi to kraju, ima vremena, dajte da se vidi ko to štiti Džaferovića..??

ODGOVORITE
Name

Dada

03.03.2015 07:42

Štitio ih je SNSD deset godina.

Name

ogi prijedor

02.03.2015 16:47

NAROD MORA NATJERATI TUŽILAŠTVO I PODRŽATI GA IZLAZKOM NA ULICE,DA POČNE DA PROCESUIRA KRIMINAL,ALI DA SE POČNE OD GLAVE.

ODGOVORITE
Name

ulica

02.03.2015 17:31

Koji narod, ***em takav narod.

Name

Nikola

02.03.2015 17:38

Sta im ko može, narod cuti, boji se mraka, ne smije nista, tako da od ovog nema nista. Ovo se znalo i prije ovih i prošlih izbora, ali su isti ostali, ne morate se mucite i kucati ovaj tekst

ODGOVORITE
Name

stidi se

02.03.2015 18:13

Jednog Čaušević nije spomenuo.

ODGOVORITE
Name

KOGA B.

03.03.2015 05:18

Koga burazeru. Daj reci ti kako se zove, da i njega razvalimo na ovom BN TV portalu, ako SIPA nece u stvarnom zivotu. Nekako nam ljepsi dan kad se bar ovako izjadamo. Drugi nacin i onako ne postoji. Bice opet "tresla se gora, rodio se mis". Nama u BiH samo protektorat moze pomoci. Ovi domaci su svi isti. Samo i Zapad je na isti nacin 200 godina gradio demokratiju. Cak i gore. Kad su se kriminalci i lopovi dovoljno nagrabili poceli su donositi stroge zakone da zastite ono sto su opljackali. Tako ce biti i kod nas za 100-200 godina, samo trebamo da se strpimo.

Name

Sava

02.03.2015 18:21

Baja samo kradi, budale te podrzavaju i idu za tobom.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

02.03.2015 19:19

Tako je "Sava", neka razvaljuju i marišu koliko god mogu, narod se izjasnio na izborima, sve ovo se znalo odavno. Nije narod za njih glasao jednom da se može reći da se narod zafrknuo. Zafrknuo se bar 6 puta do sada, što na lokalnim što na republičkim izborima.Krivih drva i ovakvog naroda neće nikad nedostajati u BiH. Geni ne mutiraju tek tako.

ODGOVORITE
Name

vrs

02.03.2015 19:49

A STA CEKA SIPA... MA HAPSI BANDU!!!!

ODGOVORITE
Name

svasta

02.03.2015 19:59

Jeli moguce da Milo nema jos oraha u dzepu ne mogu da vjerujem da je Spiric to sve sam mora biti I Dodo iz Laktasa.

ODGOVORITE
Name

neutralan

02.03.2015 20:03

Svaki lopov viče držite lopova.Drugi komentar nije potreban.

ODGOVORITE
Name

galeb

02.03.2015 20:18

Ma ko bi ušao u kraj svim lopovima iz SNSD DNS SP koalicije, ne bi ni 10 SIPA i KGB zajedno.

ODGOVORITE
Name

e, moj, Kemo

02.03.2015 20:27

Ti si sitna riba medju ajkulama. Mislim da ni si propjevao nego si prosaptao. Kad podjes pjevati mnogi ce plakati i bice Niz Polje idu babo Sejmeni

ODGOVORITE
Name

banana na milano placu

02.03.2015 20:28

Ovo je očit napad na Republiku Srpsku i njene institucije. A i na novi treći entitet. Nećemo valjda dozvoliti da nam ovako ružno pričaju i pišu protiv Republike Srpske i njenog privrednog sistema. Kod nas se radi ovako, a kome ne odgovara ne mora tu stanovati. Jel nas narod 6 puta izglasao? Jest. Pa šta hoćete! Ako si sposoban snadji se i mazni, a ako nisi ko ti je kriv. Ne možeš sam? Pa udruži se, i mi smo. Dokle tako? Dok ima! Nema više? Što nisi marisao dok je bilo vrijeme. Jesu li prefarbani oni krševi? ne možemo čekati, moramo dejstvovati odmah. Trebali smo prije 6 mjeseci. Znali smo da će se ovo desiti i da će taj klipan od vršioca dužnosti direktora progovoriti, a toliko smo mu nadavali para. Zapamtiće nas novinari što su ovo naškrabali.

ODGOVORITE
Name

Brod

02.03.2015 20:47

Kemo, čiji je "carinski terminal" u Brodu na prostoru zatvorenog marketa Tuš ?

ODGOVORITE
Name

donator

02.03.2015 21:49

Zato je Komerc mali donirao skolu u Prnjavoru da bi oprao obraz a sam ima četiri razreda osnovne.uzas.skolu treba srusiti

ODGOVORITE
Name

Kontra

02.03.2015 21:50

Pa treca liga lopovcina je uzela po par miliona na akcizi. npr reketas Miro Prelo sa bracom Ilic i elipsom.Podstanar 2002 i sa prekucanim golfom II,a sad vlasnik vise stanova, automobila, gradjevinskih masina itd itd

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

02.03.2015 22:02

ZOVU NAS UUULICEEE,ZOVU NAS UUULICEEE,

ODGOVORITE
Name

Borac BL

02.03.2015 22:16

Lijepo si društvo našao Kemale... Našla krpa zakrpu.

ODGOVORITE
Name

Srbin BL

02.03.2015 22:25

Za Špirića su svi smješni, on je sinonim za kriminal. Volio bih da objavite gdje su zaposlena dijeca naših političara, sve će vam biti jasno koliko je njima stalo do nas i naše svetinje RS.

ODGOVORITE
Name

Bob Rock

02.03.2015 22:29

"TRI KARTE ZA HOLIVUD"

ODGOVORITE
Name

naivac

03.03.2015 01:41

A ja mislio oni se svadjaju, MAFIJA.

ODGOVORITE
Name

Tuzla

03.03.2015 06:42

Rat se i vodio da bi "kraljevske" porodice Izetbegovic, Dodik, Spiric, Covic i sl mogle vladati ovcama. A mi Bosanci naivci kakvi i jesmo jedva docekali da se pokoljemo i nacinimo neke od najgorih zlocina u istoriji covjecanstva. Plemena su za nas humana. Stoga nismo bolje ni zasluzili.

ODGOVORITE
Name

dokle bez kazne

03.03.2015 07:31

IMA LI IKO KO MOZE U ZATVOR DA STRPA NIKOLU SPIRICA !!! DRZAVO RS ( ako to jesi ) pokazi se na djelu . Pa Hrvatska uhapsi svog predsjednika vlade i osudi ga i u zatvor stavi i ukradenu imovinu oduzme . Moze li neko stati ovim lopovima u kraj ?!?! Pa oni nas omalovazavaju i ponizavaju kao stoku . Ovo je genocid nad sopstvenim narodom .. LJUDI DIGNIMO GLAVE I NE DAJMO IM DA NAM TO RADE I BUDU NEKAZNJENI !!!

ODGOVORITE
Name

luka

03.03.2015 08:09

Kakva korist od ove izjave, kada se sve na tome završava?Malo prašine u oči narodu, a oni će da rade isto kako su radili do sada!Ćuti i trpi narode!

Name

xxx

03.03.2015 08:06

SVE JE TO TACNO ALI NIKO IM NISTA NE MOZE JER SU NJIHOVI LJUDI U SIPI TUZILASTVU ZATO SE I BORE ZA VLAST PO CIJENU I DA UDARE NA SOPSTVENI NAROD ZATO SU I POSTAVILI LUKACA ZIVI BILI PA VIDJELI.

ODGOVORITE
Name

baks

03.03.2015 08:22

PA LJUDI MOJI TO JE SVE UVEZAN KRIMINAL.TO SVE IDE PREKO DODIKA, COVICA, IZETBEGOVICA I SVIH DIREKTORA.TO JE TOLIKO UVEZANO DA JE PROSTO NEDOKAZIVO.AKO BI STRANCI IMALI INTERES DA SE TO DOKAZE TO BI SE DOKAZALO A AKO ONI NE ZELE E TADA SU I ONI UMIJESANI.ZNAJU TO POLITICARI NISU ONI TU SAMI.SAMO GOLI OTOK ILI GVANTANAMO.ELEKTRINA STOLICA I JOS NEKE NAJSTRASNIJE MUKE J...M IM MAMU.

ODGOVORITE
Name

nema izbora, mora ovako

03.03.2015 08:37

Koliko god covjek bio civilizovan ne moze naci resenje bez toljage i to fekalno obradjene.

ODGOVORITE
Name

дезертер

03.03.2015 11:30

Кемо пропевао. Премијера ЦД-а, првенца 1. априла у Зеници.

ODGOVORITE
Name

Pero

03.03.2015 13:08

NJima i treba oni znaju i trošiti.Republiku Srpsku treba dati Miloradu Dodiku on se najviše bori za nju a najviše je i voli.Svi ostali bi je prodali da se dodvore muslimanima i hrvatima.

Name

PRIČA

03.03.2015 14:24

MIRSAD KEBO NIJE VIŠE U PRIČI. JADAN ČIČICA BAŠ MI GA JE ŽAO.?

ODGOVORITE
Name

suncani dan

03.03.2015 14:32

A sta mislite zasto nesposobnu Svjetlanu Perkovic drze godinama za pomocnika direktora?

ODGOVORITE
Name

nobra

03.03.2015 14:59

Perkovicka je veliki strucnjak za turisticka putovanja na racun gradjana.

ODGOVORITE
Name

Aida

03.03.2015 20:28

Moze li BN TV istraziti Perkovickina mnogobrojna putovanja u Zenevu npr. i da li je tu mozda bilo velike korupcije? Jel bilo privatnih skupih putovanja i koliko nas je to sve kostalo? Carinici smijete li progovoriti o Perkovicki?

Name

Mnevera

04.03.2015 12:32

Kao ne znaju neki u UIO za njene cuvene malverzacije sa putnim nalozima za inostranstvo? Da li Perkovicku zato kolege carinici zovu Ceca-Zeneva?

Name

dnana

03.03.2015 15:22

KAKO SE OPET UGRADITI U NAREDNI PROJEKAT -Cecina glavna strucna literatura. Hoce li K. Perkovicku pomenut kad se klupko odmota?

ODGOVORITE
Name

TK

03.03.2015 18:58

Moze li Perkovicka objasniti zasto je NCTS toliko skuplji u BiH nego u susjednim zemljama? Da li je to zbog ugradjivanja i korupcije?

Name

TK

04.03.2015 12:05

Moze li Perkovicka odgovoriti zasto je NCTS toliko skuplji u BiH od susjednih zemalja i da li je tu bilo njenog ugradjivanja i visestrukog mita i korupcije?

Name

Anja

03.03.2015 16:37

BN TV, Hvala Vam što postojite! Da nema Vas, BiH bi bila u medijskom mraku. Borite se za istinu, a znamo kako je u ovom vremenu rizično biti na putu istine. Ova vest nam daje nadu da će konačno klupko zvano kriminal i korupcija, početi da se odmotava. Sve najbolje u Vašem radu, uz moju, i podrške mnogih koji veruju u Vas!

ODGOVORITE
Name

znatizeljni citalac

03.03.2015 16:38

Zasto ove vijesti nema na drugim medijima npr. RTRS?

ODGOVORITE
Name

Milena

03.03.2015 17:37

Poc... dabogda, dokle više?!

ODGOVORITE
Name

naopako nasadjeni ljudi i tu lijeka nema

03.03.2015 22:37

Sve je ovo narod znao i prije izbora i glasao je opet za njih. I opet bi. Fuj.

ODGOVORITE
Name

Mnevera

04.03.2015 12:44

Kao ne znaju neki u UIO za Perkovickine cuvene malverzacije sa putnim nalozima za inostranstvo? Da li Perkovicku zato kolege carinici zovu Ceca-Zeneva?

ODGOVORITE
Name

Lejla

04.03.2015 13:49

Hoce li neko konacno (mozda BN TV) istraziti koliko je bilo Perkovickinih bahatih privatnih putovanja u Zenevu na racun gradjana BiH?

Name

TK

04.03.2015 13:52

Moze li Perkovicka odgovoriti zasto je NCTS toliko skuplji u BiH od susjednih zemalja i da li je tu bilo ugradjivanja, mita i korupcije?

ODGOVORITE
Name

javna tajna

04.03.2015 15:22

Hoce li neko konacno (mozda BN TV) istraziti koliko je bilo Perkovickinih bahatih privatnih putovanja u Zenevu razbacujuci se na racun gradjana BiH? Ima li velikog spremanja i kaznjavanja za nedjela na vidiku? Nakupilo se mnogo, sta bi s njom bilo ako carinici malo progovore? Hoce li se izvuci Ceca-Zeneva?

ODGOVORITE
Name

šemso kulk

04.03.2015 21:57

Biće ove godine dobra ljetina nema padavina a i suše neće biti Ljeto ove 2015. kao naručeno eto spasa za narod BIH, kontrola vremena je obavezna i pod hitna ako se bude čekalo na promjene od Ljetine ništa a za građane bi bila katastrofa !

ODGOVORITE
Name

Spiric Baja

05.03.2015 12:03

Sta cemo progovorio Causevic?

ODGOVORITE
Name

goran sobota

05.03.2015 14:43

Sve sama mraka a policija ih stiti dabogda im Bin Laden rekao dobar dan.

ODGOVORITE
Name

fuc

06.03.2015 09:02

Da je pomocnik direktora gospodja Perkovicka nekompetentna, to apsolutno nije sporno i svi odavno znaju ukljucujuci i nju. Sporno je koliko to kosta gradjane BiH i kad ce Ceca-Zeneva odgovarati za ucinjena nedjela uz prethodno prikupljene dokaze, naravno. Jos u FUC-u se znalo za njeno falsifikovanje putnih naloga sa hrvatskim kolegama.

ODGOVORITE
Name

SNOUDEN

26.03.2015 19:50

Vidi ti Dragice Miletic na sastanku u Holideinu sudkinja suda BiH, kome ona prodaje maglu o postenju. SLICNA JE ONA OVOJ AZRI MILETIC...HA HA PREZIMA IH VEZU.

ODGOVORITE
Name

angelina

14.07.2015 15:27

genijalno odrađeno

ODGOVORITE