Живот на маргини: Положај особа са инвалидитетом

Живот на маргини. Живот без једнаких могућности. Живот испод људског достојанства…

Република Српска 16.06.2024 | 21:33
Живот на маргини: Положај особа са инвалидитетом

Видосава Ђорђић живи сама, и у колицима које је добила као донацију. Видосава прима малу пензију. Право на личну инвалиднину нема јер јој инвалидитет није настао у развојном добу, него послије18. године. Ипак, не кука.

На питање шта јој је највише потребно, одговара. “Електрична колица. Тражила сам од доктора. Они су рекли да немам право, кад ми оду руке, ето тако је закон”, каже Видосава.

Арсурд. Правилником, електрична колица могу добити лица која имају највећи степен функционалне онеспособљености система за кретање. У преводу без функције и руку и ногу.

“Ми данас тешко долазимо до ортопедских помагала Нисмо у могућности да бирамо ортопедско помагало. Обично су та помагала неадекватна, лошег квалитета. Прописи су катастрофални”, каже Анђелко Богдановић, извршни директор Удружења дистрофичара, Бијељина.

Особе са инвалидитетом суочавају се са бројним препрекама при самом изласку из куће.

“Има архитектонских препрека. На примјер у неким установама нема рампе, лифта. Или ако има рампа, онда косина није прилагођена, мора велики напор да се уложи да би се попео или спустио, свеједно”, каже Николина Јовић.

Препреке су свуда, у свим сегметима живота. Ипак, Николина се не предаје. Жели бољу будућност за себе. Управо завршава средњу економску школу при Центру за образовање одраслих. Има циљ да упише и факултет, а након тога да дође и до адекватног запослења. Оно што боли највише, то је, каже, дискриминација.

“Ми смо у свијету гдје су људи пуни предрасуда, дискриминације, гледају наспопријеко. Многи мисле да ми немамо право на нормалан живот, да треба да будемо само код куће, да грубо речено нисмо вриједни живота, а није тако”, каже Николина.

“Суштина наше приче је да УН конвенција није заживјела. Одређене структуре политичке или странке доносе одлуке, законска, подзаконска акта и одлуке из фотеља гдје не консултују нас. Они мисле да они боље знају шта нама треба, а управо не користе удружења, савезе са подручја РС и БиХ”, каже Милорад Јовић, секретар Коалиције “Колоси”, Бијељина.

Захваљујући организацијама које се баве побољшањем положаја особа са инвалидитетом, кроз пројекте, које финансира ЕУ, ствари се покушавају помјерити. Један од њих је И инклузија особа с инвалидитетом и социјална сарадња који проводи Каритас.

Пројекат ће трајати три године, а предвиђено је низ активности које су усмјерене на јачање организација особа с инвалидитетом, јачање њихових коалиција и других тијела, унапређење сарадње с јавним сектором те покретање заговарачких иницијатива за права особа с инвалидитетом у БиХ.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Роки

16.06.2024 22:14

Више него тужно да општина попут Бијељине не може неколико хиљада км да издвоји за тешке инвалиде попут ове жене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дервента

17.06.2024 08:37

Ста реци кад вец 3 мјесеца цекам да ме позову на комисију у Траписте за оцјену комисије која никако да се састане за додјелу инвалидских колица. По закону имас право а у пракси разно разне смицалице само да те одбију или развуку сто дузе. Брука....

ОДГОВОРИТЕ