Најљепша ријека Европе - Дрина претворена у шљункару

На обалама једне од најљепших ријека Европе умјесто рибара и љубитеља природе данас је механизација. Ископава се шљунак, обале се руше и проширују, ријечно корито се преграђује, угрожава се и рибљи фонд

Република Српска 13.04.2024 | 15:49
Најљепша ријека Европе - Дрина претворена у шљункару

За стару народну пословицу “Криву Дрину нико не исправи”, млађе генерације можда нису ни чуле.

Сви који добро познају Дрину и који су одрастали поред њених обала, годинама већ тврде да ову ријеку и њене обале, од давнина познате по необичној, помало дивљој и неукротивој љепоти, данас не могу ни препознати.

Насипи и брежуљци

Усљед прекомјерне и неконтролисане експлоатације шљунка, Дрина данас више личи на велику шљункару, премрежену низом насипа и брежуљака од шљунка који чекају на утовар.

Мјештани Амајлија кажу да се шљунак одвози на градилиште ауто – пута Бијељина – Рача, односно Кузимин – Бијељина. Власници викендица кажу да се Дрина не може препознати.

Мјештани не желе јавно причати

Већина мјештана Амајлија не жели јавно да прича о “узурпаторима” ријеке Дрине и шљунка који се немилосрдно ископава, а многи само проциједе кроз зубе, онако, више за себе: “Мафија с једне, мафија с друге стране. Нема правне државе. Коме да се обратимо за помоћ?”

Продубљено ријечно корито, побјегла и вода и риба

Бобан Јахић, заљубљеник у Дрину који већи дио године проводи у викендици, недалеко од Еко – кампа, каже да је корито ријеке продубљено за четири до пет метара, управо због неконтролисане експлоатације шљунка.

– Од мјештана Амајлија чујемо да већ сада, у априлу, нема довољно воде на дворишним и њивским  пумпама чије су цијеви шест метара дубоко у земљи.

Људима је вода неопходна за наводњавање поврћа и усјева. Што се шљунак више експлоатише, све више опада ниво Дрине. Зима је била сува и топла, без снијега, тако да се ни нормалан ток ријеке не може формирати. Проводим љета на Дрини, уживам у риболову.

Од 2018. године, у годинама короне, када је почело вађење шљунка, поремећен је ријечни водостај. Нема више ни рибе у Дрини. Риба тражи мир, тишину, не одговара јој даноноћно брујање и бректање тешких машина са дизалицама и утоваривачима. Сада се може ухватити понеки кедер и то је то.

Од Дрине је створена једна велика шљункара. Шта нам вриједи ријека, када нема воде у њеном кориту, нема живота на какав смо били навикли – каже  Јахић.

Од упозорења еколога пуно вајде нема

Еколози годинама упозоравају да је Дрина угрожена, да су њене обале претворене у шикаре и баруштине, да се шљунак немилосрдно и неконтролисано ископава и одвози. Неформална група грађана “Стоп нелегалним шљункарама на ријеци Дрини” сваке године организују једнодневне кампање по градовима поред Дрине, али, од тога као да никакве вајде нема.

Дрина је постала “рудник”

Шљунак се и даље ископава, обале се руше и проширују, ријечно корито се  преграђује, угрожава се и рибљи фонд. Пријаве о противзаконитом заузимању и експлоатацији  природних богатстава и добара од општег значаја годинама леже у ладицама тужилаца.

Нелегална експлоатација шљунка, према подацима Републичке управе за инспекцијске послове из Бањалуке, најизраженија је на подручју добојске и бијељинске регије.

Међутим, када  са таквом констатацијом наступите пред одговорнима у Јавном предузећу “Воде Српске”, они ће устврдити да  редовно контролишу фирме које се баве експлоатацијом шљунка из дринског корита и да нелегалних фирми на овом подручју, практично и нема.

Дању, ноћу копају

С друге стране, на десној, али и на лијевој  обали Дрине, на подручју општине Богатић иу семберском селу Амајлије, све до Павловића моста, могу се свакодневно видјети на десетине камиона, булдожера и друге механизације који и дању и ноћу копају и одвозе шљунак са дринских обала.

Девастација најљепше ријеке

Због неријешеног питања границе између БиХ и Србије, тешко је утврдити стварне размјере девастације најљепше европске ријеке на подручју које је свега неколико километара удаљено од ушћа у ријеку Саву.

На изградњу дринског насипа чека се 10 година
Треба подсјетити да се на изградњу дринског насипа чекало пуних десет година, те да је у катастрофалним поплавама из 2014. године на земљишту, имањима и привредним објектима причињена укупна штета од око 400 милиона КМ.

На подручју гдје народ већином живи од производње хране и пољопривреде, многи власници најплоднијег земљишта из Дринског поља нису могли да се помире с чињеницом да ће њихове плодне њиве бити пресјечене новим насипом.

Поступак експропријације споразумно је ријешен за 110 парцела, а статус другог диијела парцела тренутно се рјешава судским путем.

Када дрински насип, у дужини од 33 километра, једног дана буде изграђен, процијењено је да ће од поплава бити заштићено око 30.000 имања,  неколико стотина привредних субјеката И више од 20.000 хектара плодног земљишта.

(Интервиеw.ба)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Ипе

13.04.2024 16:11

Само девастција,пљачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

13.04.2024 16:14

Прво је претворена у гробницу, после је претворена у сметљиште од стране примитивног народа, а тек на крају у шљункару од стране којекаквих пробисвјета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.04.2024 16:23

Зато миско узима паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

13.04.2024 17:37

Земља Републике Српске није на продају

Name

Ре

13.04.2024 17:37

Миско краде у Водама немилосрдно, некретнине Италија, Србија , зена на одјецу троси десетине хиљада еура само Италија. Сада су преузели и Болницу Сања је од понедељка Директорица. Др Лазиц је само марионета у рукама Милановица. Болница се Златка Злоцка, а добила Сању змију.

Name

Хахахахаха

13.04.2024 21:22

Јој Мишко лопов...Јоој криминалу стидиш лисе? Па онај мутави сељациц у оном турском кожњаку...

Name

Презивљавање

13.04.2024 17:02

У свијету богатих. Суме и воде страдају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Претузно...

13.04.2024 17:15

Уна је најљепса ријека,а пријети јој много веца опасност од копања сљунка- радиоактивни отпад,хаварија током довоза отпада и крај зивота за царобну ријеку и крај људских зивота уз ријеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

13.04.2024 18:06

Ма пустите ријеке, битне су паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wаллер

13.04.2024 21:56

За Уну си управу,то је велики проблем а наса дрзава слаба да то промјени. Босна,од усца у Саву до Добоја,има 52 активне сљункаре.Толико су је продубили да у Посавини ни један бунар висе нема воде....а иде сусха.

Name

ДРИНА САВА

13.04.2024 19:28

Од Бадовинаца до ушћа Дрине у Саву годинама се копа, у задње три године то је прерасло у много већи злочин копања, по цело лето сам на Дрини и знам шта се дешава, са обе стране иста екипа и иста возила. Убија се немилосрдно тај део Дрине, без гашења машина се ради у сменама које трају нон стоп !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

13.04.2024 19:28

Да Бог да се Дрина излила и потопила и подавила све са обје стране тока. Боље нисмо ни заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац врс

13.04.2024 19:38

Е зато Додик неда имовину рс да могу харати како снсд жели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимир

14.04.2024 11:58

Ти си курац од борца С таквијем смо се требали обрачунати на почетку рата Говедо комунистичко

Name

Младен

13.04.2024 19:38

Назалост,дрински насип висе никоме није потребан.Ррка се разлила са 100 м до скоро 400 м.Дакле.....нема потребе за насипом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

13.04.2024 21:23

А јесте баксузна ријека Дрина..Ваљда нема воде која је више тијела прогутала.

Name

Момо

13.04.2024 19:52

Неретва је најљепша, али не штеде ни њу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ј@@@@

13.04.2024 20:39

Није само Дрина све су профитери заокупирали,Врбас је одавно промјенуо ток корита захваљујући таквим који годишње Мили на конто пребацују новац за вађење и експлоатисање шљунка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гкхг

13.04.2024 20:52

Таква је и ријека Врбас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар

13.04.2024 23:01

Волите Реку Дрину природу око реке НАРОДЕ СРБИЈЕ И БОСНЕ УДРУЗИТЕ СЕ БУДИТЕ СЛОЗНИ ПРОБУСИТЕ ГУМЕ НА КАМИОНИМА И БАГЕРИМА СТО КОПАЈУ СЉУНАК ниста вам не могу када СТЕ СЛОЗНА БРАЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молотов

14.04.2024 03:46

"Бензин поскупљује зато што га не користите на прави начин" - Молотов

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биљана

14.04.2024 08:17

Мишко Вепар Миловановић и Милан Дакић лопујдра, пљачкају шљунак и продају га трећој лопужи Недељку Ћорићу. Пошто српски народ у РС, нема никога "бољег" од ове тројице, остаје нам да кукавички ћутимо и гледамо, како нас шљам црвене секте пљачка и уништава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веки

14.04.2024 08:54

Дрина најлепса укуси су дефинитивно разлицити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгица

14.04.2024 09:13

Не знају они ста је ријека Дрина...полако.... Дрина има дусху...и памти... 🦋🦋🦋

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуле

14.04.2024 10:41

Зато имамо власт насег врховног поглавице Баје која је постена и није корумпирана! Они мисле само најбоље за нас српски народ. Зато драги срби ГЛАСАЈМО поновно за ту власт кад добијемо свој ИЗБОРНИ закон…… Или ста ви мислите???

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРДЈА

15.04.2024 14:53

Захваљујуци реци Дрина цела Босна И Република Српска се изградила.Да ссодер и песак јесу природно благо злата вфедног.Није се могло спрецити ејсплатација ссодера и песка са Дрине.Али ни дрзава никакве користи од блага нисста није добила.ССто до корумпиране вкасти ссто до немара.Да је узела надокнаду кд сваког кубика по 1 евро па би било добро.Боље рессењд је било да је дрзава направила три ссљункаре дрзавне са сепарацијом и да контролисано само сдљункаре ислкруцују ссодер и песак.За све друге кији на дивље узимају песак и ссодер казне драконске и одузимање камиона.Има јосс нессто горе беконтролисаним ископавањем и прекопавањем рузи се околина и корита Дрине па околина односно пејзаз изгледа јадно и рузно.Треба после копања оставити уредјено корито реке.За све је крива власт.Извдссиоци власти па и ми сами ...народ...свега помало има а то све је криминал и катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ