Najljepša rijeka Evrope - Drina pretvorena u šljunkaru

Na obalama jedne od najljepših rijeka Evrope umjesto ribara i ljubitelja prirode danas je mehanizacija. Iskopava se šljunak, obale se ruše i proširuju, riječno korito se pregrađuje, ugrožava se i riblji fond

Republika Srpska 13.04.2024 | 15:49
Najljepša rijeka Evrope - Drina pretvorena u šljunkaru

Za staru narodnu poslovicu “Krivu Drinu niko ne ispravi”, mlađe generacije možda nisu ni čule.

Svi koji dobro poznaju Drinu i koji su odrastali pored njenih obala, godinama već tvrde da ovu rijeku i njene obale, od davnina poznate po neobičnoj, pomalo divljoj i neukrotivoj ljepoti, danas ne mogu ni prepoznati.

Nasipi i brežuljci

Usljed prekomjerne i nekontrolisane eksploatacije šljunka, Drina danas više liči na veliku šljunkaru, premreženu nizom nasipa i brežuljaka od šljunka koji čekaju na utovar.

Mještani Amajlija kažu da se šljunak odvozi na gradilište auto – puta Bijeljina – Rača, odnosno Kuzimin – Bijeljina. Vlasnici vikendica kažu da se Drina ne može prepoznati.

Mještani ne žele javno pričati

Većina mještana Amajlija ne želi javno da priča o “uzurpatorima” rijeke Drine i šljunka koji se nemilosrdno iskopava, a mnogi samo procijede kroz zube, onako, više za sebe: “Mafija s jedne, mafija s druge strane. Nema pravne države. Kome da se obratimo za pomoć?”

Produbljeno riječno korito, pobjegla i voda i riba

Boban Jahić, zaljubljenik u Drinu koji veći dio godine provodi u vikendici, nedaleko od Eko – kampa, kaže da je korito rijeke produbljeno za četiri do pet metara, upravo zbog nekontrolisane eksploatacije šljunka.

– Od mještana Amajlija čujemo da već sada, u aprilu, nema dovoljno vode na dvorišnim i njivskim  pumpama čije su cijevi šest metara duboko u zemlji.

Ljudima je voda neophodna za navodnjavanje povrća i usjeva. Što se šljunak više eksploatiše, sve više opada nivo Drine. Zima je bila suva i topla, bez snijega, tako da se ni normalan tok rijeke ne može formirati. Provodim ljeta na Drini, uživam u ribolovu.

Od 2018. godine, u godinama korone, kada je počelo vađenje šljunka, poremećen je riječni vodostaj. Nema više ni ribe u Drini. Riba traži mir, tišinu, ne odgovara joj danonoćno brujanje i brektanje teških mašina sa dizalicama i utovarivačima. Sada se može uhvatiti poneki keder i to je to.

Od Drine je stvorena jedna velika šljunkara. Šta nam vrijedi rijeka, kada nema vode u njenom koritu, nema života na kakav smo bili navikli – kaže  Jahić.

Od upozorenja ekologa puno vajde nema

Ekolozi godinama upozoravaju da je Drina ugrožena, da su njene obale pretvorene u šikare i baruštine, da se šljunak nemilosrdno i nekontrolisano iskopava i odvozi. Neformalna grupa građana “Stop nelegalnim šljunkarama na rijeci Drini” svake godine organizuju jednodnevne kampanje po gradovima pored Drine, ali, od toga kao da nikakve vajde nema.

Drina je postala “rudnik”

Šljunak se i dalje iskopava, obale se ruše i proširuju, riječno korito se  pregrađuje, ugrožava se i riblji fond. Prijave o protivzakonitom zauzimanju i eksploataciji  prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja godinama leže u ladicama tužilaca.

Nelegalna eksploatacija šljunka, prema podacima Republičke uprave za inspekcijske poslove iz Banjaluke, najizraženija je na području dobojske i bijeljinske regije.

Međutim, kada  sa takvom konstatacijom nastupite pred odgovornima u Javnom preduzeću “Vode Srpske”, oni će ustvrditi da  redovno kontrolišu firme koje se bave eksploatacijom šljunka iz drinskog korita i da nelegalnih firmi na ovom području, praktično i nema.

Danju, noću kopaju

S druge strane, na desnoj, ali i na lijevoj  obali Drine, na području opštine Bogatić iu semberskom selu Amajlije, sve do Pavlovića mosta, mogu se svakodnevno vidjeti na desetine kamiona, buldožera i druge mehanizacije koji i danju i noću kopaju i odvoze šljunak sa drinskih obala.

Devastacija najljepše rijeke

Zbog neriješenog pitanja granice između BiH i Srbije, teško je utvrditi stvarne razmjere devastacije najljepše evropske rijeke na području koje je svega nekoliko kilometara udaljeno od ušća u rijeku Savu.

Na izgradnju drinskog nasipa čeka se 10 godina
Treba podsjetiti da se na izgradnju drinskog nasipa čekalo punih deset godina, te da je u katastrofalnim poplavama iz 2014. godine na zemljištu, imanjima i privrednim objektima pričinjena ukupna šteta od oko 400 miliona KM.

Na području gdje narod većinom živi od proizvodnje hrane i poljoprivrede, mnogi vlasnici najplodnijeg zemljišta iz Drinskog polja nisu mogli da se pomire s činjenicom da će njihove plodne njive biti presječene novim nasipom.

Postupak eksproprijacije sporazumno je riješen za 110 parcela, a status drugog diijela parcela trenutno se rješava sudskim putem.

Kada drinski nasip, u dužini od 33 kilometra, jednog dana bude izgrađen, procijenjeno je da će od poplava biti zaštićeno oko 30.000 imanja,  nekoliko stotina privrednih subjekata I više od 20.000 hektara plodnog zemljišta.

(Interview.ba)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Ipe

13.04.2024 16:11

Samo devastcija,pljačka.

ODGOVORITE
Name

Tako je

13.04.2024 16:14

Prvo je pretvorena u grobnicu, posle je pretvorena u smetljište od strane primitivnog naroda, a tek na kraju u šljunkaru od strane kojekakvih probisvjeta.

ODGOVORITE
Name

Milan

13.04.2024 16:23

Zato misko uzima pare.

ODGOVORITE
Name

RS

13.04.2024 17:37

Zemlja Republike Srpske nije na prodaju

Name

Re

13.04.2024 17:37

Misko krade u Vodama nemilosrdno, nekretnine Italija, Srbija , zena na odjecu trosi desetine hiljada eura samo Italija. Sada su preuzeli i Bolnicu Sanja je od ponedeljka Direktorica. Dr Lazic je samo marioneta u rukama Milanovica. Bolnica se Zlatka Zlocka, a dobila Sanju zmiju.

Name

Hahahahaha

13.04.2024 21:22

Joj Miško lopov...Jooj kriminalu stidiš lise? Pa onaj mutavi seljacic u onom turskom kožnjaku...

Name

Prezivljavanje

13.04.2024 17:02

U svijetu bogatih. Sume i vode stradaju.

ODGOVORITE
Name

Pretuzno...

13.04.2024 17:15

Una je najljepsa rijeka,a prijeti joj mnogo veca opasnost od kopanja sljunka- radioaktivni otpad,havarija tokom dovoza otpada i kraj zivota za carobnu rijeku i kraj ljudskih zivota uz rijeku.

ODGOVORITE
Name

Dodo

13.04.2024 18:06

Ma pustite rijeke, bitne su pare.

ODGOVORITE
Name

Waller

13.04.2024 21:56

Za Unu si upravu,to je veliki problem a nasa drzava slaba da to promjeni. Bosna,od usca u Savu do Doboja,ima 52 aktivne sljunkare.Toliko su je produbili da u Posavini ni jedan bunar vise nema vode....a ide susha.

Name

DRINA SAVA

13.04.2024 19:28

Od Badovinaca do ušća Drine u Savu godinama se kopa, u zadnje tri godine to je preraslo u mnogo veći zločin kopanja, po celo leto sam na Drini i znam šta se dešava, sa obe strane ista ekipa i ista vozila. Ubija se nemilosrdno taj deo Drine, bez gašenja mašina se radi u smenama koje traju non stop !

ODGOVORITE
Name

Realno

13.04.2024 19:28

Da Bog da se Drina izlila i potopila i podavila sve sa obje strane toka. Bolje nismo ni zaslužili.

ODGOVORITE
Name

Borac vrs

13.04.2024 19:38

E zato Dodik neda imovinu rs da mogu harati kako snsd želi.

ODGOVORITE
Name

Budimir

14.04.2024 11:58

Ti si kurac od borca S takvijem smo se trebali obračunati na početku rata Govedo komunističko

Name

Mladen

13.04.2024 19:38

Nazalost,drinski nasip vise nikome nije potreban.Rrka se razlila sa 100 m do skoro 400 m.Dakle.....nema potrebe za nasipom...

ODGOVORITE
Name

Tuga

13.04.2024 21:23

A jeste baksuzna rijeka Drina..Valjda nema vode koja je više tijela progutala.

Name

Momo

13.04.2024 19:52

Neretva je najljepša, ali ne štede ni nju.

ODGOVORITE
Name

j@@@@

13.04.2024 20:39

Nije samo Drina sve su profiteri zaokupirali,Vrbas je odavno promjenuo tok korita zahvaljujući takvim koji godišnje Mili na konto prebacuju novac za vađenje i eksploatisanje šljunka...

ODGOVORITE
Name

Gkhg

13.04.2024 20:52

Takva je i rijeka Vrbas

ODGOVORITE
Name

Aleksandar

13.04.2024 23:01

Volite Reku Drinu prirodu oko reke NARODE SRBIJE I BOSNE UDRUZITE SE BUDITE SLOZNI PROBUSITE GUME NA KAMIONIMA I BAGERIMA STO KOPAJU SLJUNAK nista vam ne mogu kada STE SLOZNA BRACA

ODGOVORITE
Name

Molotov

14.04.2024 03:46

"Benzin poskupljuje zato što ga ne koristite na pravi način" - Molotov

ODGOVORITE
Name

Biljana

14.04.2024 08:17

Miško Vepar Milovanović i Milan Dakić lopujdra, pljačkaju šljunak i prodaju ga trećoj lopuži Nedeljku Ćoriću. Pošto srpski narod u RS, nema nikoga "boljeg" od ove trojice, ostaje nam da kukavički ćutimo i gledamo, kako nas šljam crvene sekte pljačka i uništava.

ODGOVORITE
Name

Veki

14.04.2024 08:54

Drina najlepsa ukusi su definitivno razliciti

ODGOVORITE
Name

Dragica

14.04.2024 09:13

Ne znaju oni sta je rijeka Drina...polako.... Drina ima dushu...i pamti... 🦋🦋🦋

ODGOVORITE
Name

Cule

14.04.2024 10:41

Zato imamo vlast naseg vrhovnog poglavice Baje koja je postena i nije korumpirana! Oni misle samo najbolje za nas srpski narod. Zato dragi srbi GLASAJMO ponovno za tu vlast kad dobijemo svoj IZBORNI zakon…… Ili sta vi mislite???

ODGOVORITE
Name

SRDJA

15.04.2024 14:53

Zahvaljujuci reci Drina cela Bosna I Republika Srpska se izgradila.Da ssoder i pesak jesu prirodno blago zlata vfednog.Nije se moglo spreciti ejsplatacija ssodera i peska sa Drine.Ali ni drzava nikakve koristi od blaga nissta nije dobila.SSto do korumpirane vkasti ssto do nemara.Da je uzela nadoknadu kd svakog kubika po 1 evro pa bi bilo dobro.Bolje ressenjd je bilo da je drzava napravila tri ssljunkare drzavne sa separacijom i da kontrolisano samo sdljunkare islkrucuju ssoder i pesak.Za sve druge kiji na divlje uzimaju pesak i ssoder kazne drakonske i oduzimanje kamiona.Ima joss nessto gore bekontrolisanim iskopavanjem i prekopavanjem ruzi se okolina i korita Drine pa okolina odnosno pejzaz izgleda jadno i ruzno.Treba posle kopanja ostaviti uredjeno korito reke.Za sve je kriva vlast.Izvdssioci vlasti pa i mi sami ...narod...svega pomalo ima a to sve je kriminal i katastrofa.

ODGOVORITE