БиХ се налази у "ратној групи" земаља за ЕУ

БиХ се налази у такозваној ратној групи земаља за преговоре с ЕУ, тако да изјава хрватског предсједника Зорана Милановића како ће преговори о приступању Европској унији трајати колико су Турци владали овим просторима, мање-више, одражава стварно стање.

Република Српска 25.03.2024 | 07:43
БиХ се налази у "ратној групи" земаља за ЕУ

Ово за Српскаинфо тврди некадашњи амбасадор БиХ у Бриселу, Драшко Аћимовић, коментаришући недавну одлуку Савјета Европе да коначно отвори преговоре о приступању БиХ.

Иако је отварање проговора међу бројним политичарима, посебно оним у Сарајеву, као и дијелу домаће јавности дочекано еуфорично, бројна су мишљења да се, заправо, ту има мало шта славити те да је пред БиХ изузетно дуг пут до пуноправног чланства у ЕУ.

Милановићева прогноза

Тим поводом, велику пажњу изазвала је изјава предсједника Хрватске, Зорана Милановића, који је оцијенио да ће преговори о приступању БиХ “трајати 500 година и дуже него што су били под Турцима”.

Украјина испред БиХ

Да ли ће пут до чланства БиХ у ЕУ заиста трајати пет вијекова, како је прогнозирао актуелни хрватски предсједник, питали смо за мишљење бившег амбасадора БиХ у Бриселу Драшка Аћимовића.

– Та изјава је у Милановићевом стилу и он има тај метафорички стил изражавања. Међутим, чињеница је да се у БиХ и даље бавимо популизмом, а не стварним стањем ствари – каже Аћимовић за Српскаинфо.

Поређења ради, он истиче да је ратом захваћена Украјина чак годину дана прије отварања преговора с ЕУ урадила комплетан “скрининг”, односно преглед и анализу усклађености њеног законодавства с правним тековинама ЕУ.

– БиХ ту већ у старту касни и ништа није урадила. Осим тога, ми припадамо тзв. ратној групи земаља за преговоре, а ту су још Украјина и Молдавија. БиХ не спаде у групу Србије и Црне Горе, које су још у мирнодопско вријеме, прије рата у Украјини, то све отвориле и далеко су одмакле у преговорима. За разлику од њих, ми смо сврстани у “ратну групу” – истиче Аћимовић.

Додаје да БиХ није искористила оно што је, према његовим ријечима, искористила Украјина.

(БН/ Српскинфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Задес

25.03.2024 07:56

БиХ у групи са Украјином која је у рату? Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

25.03.2024 09:42

Такво стање пред ратно је за ЕУ, све због криминалаца пребогати на власти у БиХ.

Name

Колико

25.03.2024 08:02

год мислили да је то метафора, тачно је, кад би БИХ морала постићи стандарде ЕУ оки 500 година, жувиђ овдје, а нидам одсвде родом, јасно видим шта је. Али ће бити усисана паћр бити усрана упишана беба којој ЕУ треба мијењати пелене.,😂😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти стандарди

25.03.2024 11:15

Су и довели ЕУ у расуло по свим питањима.

Name

Цаллахан

25.03.2024 11:32

Јеси био скоро у Румунији, Бугарској итд. Које су у ЕУ?

Name

+

25.03.2024 08:56

Наша Власт је утрошила вријеме да себе обогати. Проклето им 10 КОЉЕНО. Ми у ратној, а нико жртва у рату пало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И овај

25.03.2024 19:34

Сто паламуди. Лицни интерес "бизнис" и њега везе за Украјину....

Name

Исти смо сви

25.03.2024 09:24

Ништа боља од БиХ није ни Србија ни ЦГ ни С.Македонија а мало веома мало одскаче Хрватска. Словенија је Запад то је видљиво голим оком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

25.03.2024 09:34

Па за то можемо захватити бурли он нас је довео у пропаст.Због бурлини санкција и предњи ту смо гдје смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

25.03.2024 11:00

А сто смо ми у "ратној групи"? Ко нас је сврстао у ту групу? Нама није до рата, имамо искуство, било је рузно, тузно и бедно, никад висе. Каква Украјина, и Молдавија, ми смо далеко у сваком погледу, од тих ратних зона. Тај ко нас гура у ту зону, изгледа има лосе намере, али овог пута, ми би да будемо само посматраци зла, овог пута нека се млате, али без нас. А ови наси западни "пријатељи" једном су потстицали рат код нас, навијали, потстицали мрзњу меду нама, па смо сви нагребусили. Јос једном насести на њихов стос, било би блесаво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрматор

25.03.2024 11:57

Кад ће људи сконтат да уласком у ЕУ неће летјети колачи. Оно што не ваља не поправља се уласком у ЕУ, већ радом, новим визијама, компромисом.... Да ми цијенимо себе изабрали би способне а не подобне који су спремни да раде сваки дан, са јасним циљевима- боље данас за људе а не флоскуле и фразе. Нпр- ако Додара, Баке или Човке купе нови Мерцедес од 200к € а пензионери копају по смећу- онда џаба 150 ЕУ. Кључеви су код нас самих, само их требамо употријебити и ЕУ ће нас молити да им се придружимо

ОДГОВОРИТЕ