BiH se nalazi u "ratnoj grupi" zemalja za EU

BiH se nalazi u takozvanoj ratnoj grupi zemalja za pregovore s EU, tako da izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića kako će pregovori o pristupanju Evropskoj uniji trajati koliko su Turci vladali ovim prostorima, manje-više, odražava stvarno stanje.

Republika Srpska 25.03.2024 | 07:43
BiH se nalazi u "ratnoj grupi" zemalja za EU

Ovo za Srpskainfo tvrdi nekadašnji ambasador BiH u Briselu, Draško Aćimović, komentarišući nedavnu odluku Savjeta Evrope da konačno otvori pregovore o pristupanju BiH.

Iako je otvaranje progovora među brojnim političarima, posebno onim u Sarajevu, kao i dijelu domaće javnosti dočekano euforično, brojna su mišljenja da se, zapravo, tu ima malo šta slaviti te da je pred BiH izuzetno dug put do punopravnog članstva u EU.

Milanovićeva prognoza

Tim povodom, veliku pažnju izazvala je izjava predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića, koji je ocijenio da će pregovori o pristupanju BiH “trajati 500 godina i duže nego što su bili pod Turcima”.

Ukrajina ispred BiH

Da li će put do članstva BiH u EU zaista trajati pet vijekova, kako je prognozirao aktuelni hrvatski predsjednik, pitali smo za mišljenje bivšeg ambasadora BiH u Briselu Draška Aćimovića.

– Ta izjava je u Milanovićevom stilu i on ima taj metaforički stil izražavanja. Međutim, činjenica je da se u BiH i dalje bavimo populizmom, a ne stvarnim stanjem stvari – kaže Aćimović za Srpskainfo.

Poređenja radi, on ističe da je ratom zahvaćena Ukrajina čak godinu dana prije otvaranja pregovora s EU uradila kompletan “skrining”, odnosno pregled i analizu usklađenosti njenog zakonodavstva s pravnim tekovinama EU.

– BiH tu već u startu kasni i ništa nije uradila. Osim toga, mi pripadamo tzv. ratnoj grupi zemalja za pregovore, a tu su još Ukrajina i Moldavija. BiH ne spade u grupu Srbije i Crne Gore, koje su još u mirnodopsko vrijeme, prije rata u Ukrajini, to sve otvorile i daleko su odmakle u pregovorima. Za razliku od njih, mi smo svrstani u “ratnu grupu” – ističe Aćimović.

Dodaje da BiH nije iskoristila ono što je, prema njegovim riječima, iskoristila Ukrajina.

(BN/ Srpskinfo)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Zades

25.03.2024 07:56

BiH u grupi sa Ukrajinom koja je u ratu? Pametnom dosta.

ODGOVORITE
Name

Re re

25.03.2024 09:42

Takvo stanje pred ratno je za EU, sve zbog kriminalaca prebogati na vlasti u BiH.

Name

Koliko

25.03.2024 08:02

god mislili da je to metafora, tačno je, kad bi BIH morala postići standarde EU oki 500 godina, žuviđ ovdje, a nidam odsvde rodom, jasno vidim šta je. Ali će biti usisana paćr biti usrana upišana beba kojoj EU treba mijenjati pelene.,😂😂😂

ODGOVORITE
Name

Ti standardi

25.03.2024 11:15

Su i doveli EU u rasulo po svim pitanjima.

Name

Callahan

25.03.2024 11:32

Jesi bio skoro u Rumuniji, Bugarskoj itd. Koje su u EU?

Name

+

25.03.2024 08:56

Naša Vlast je utrošila vrijeme da sebe obogati. Prokleto im 10 KOLJENO. Mi u ratnoj, a niko žrtva u ratu palo.

ODGOVORITE
Name

I ovaj

25.03.2024 19:34

Sto palamudi. Licni interes "biznis" i njega veze za Ukrajinu....

Name

Isti smo svi

25.03.2024 09:24

Ništa bolja od BiH nije ni Srbija ni CG ni S.Makedonija a malo veoma malo odskače Hrvatska. Slovenija je Zapad to je vidljivo golim okom.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

25.03.2024 09:34

Pa za to možemo zahvatiti burli on nas je doveo u propast.Zbog burlini sankcija i prednji tu smo gdje smo.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

25.03.2024 11:00

A sto smo mi u "ratnoj grupi"? Ko nas je svrstao u tu grupu? Nama nije do rata, imamo iskustvo, bilo je ruzno, tuzno i bedno, nikad vise. Kakva Ukrajina, i Moldavija, mi smo daleko u svakom pogledu, od tih ratnih zona. Taj ko nas gura u tu zonu, izgleda ima lose namere, ali ovog puta, mi bi da budemo samo posmatraci zla, ovog puta neka se mlate, ali bez nas. A ovi nasi zapadni "prijatelji" jednom su potsticali rat kod nas, navijali, potsticali mrznju medu nama, pa smo svi nagrebusili. Jos jednom nasesti na njihov stos, bilo bi blesavo.

ODGOVORITE
Name

Drmator

25.03.2024 11:57

Kad će ljudi skontat da ulaskom u EU neće letjeti kolači. Ono što ne valja ne popravlja se ulaskom u EU, već radom, novim vizijama, kompromisom.... Da mi cijenimo sebe izabrali bi sposobne a ne podobne koji su spremni da rade svaki dan, sa jasnim ciljevima- bolje danas za ljude a ne floskule i fraze. Npr- ako Dodara, Bake ili Čovke kupe novi Mercedes od 200k € a penzioneri kopaju po smeću- onda džaba 150 EU. Ključevi su kod nas samih, samo ih trebamo upotrijebiti i EU će nas moliti da im se pridružimo

ODGOVORITE