Најжешће ће бити у Приједору, Новом Граду и К. Дубици

Локални избори у БиХ требало би да буду расписани почетком маја, али су имена већине кандидата за начелнике и градоначелника у Изборној јединици 1 већ позната. Какви су изгледи кандидата владајуће коалиције, а какви удружене опозиције и ко ће коме стати на црту?

Република Српска 12.03.2024 | 21:58
Најжешће ће бити у Приједору, Новом Граду и К. Дубици

У оквиру страначке турнеје по Републици Српској, организациони секретар СНСД Игор Додик, заједно са генералним секретаром Огњеном Амиџићем, обишао је недавно општинске и градске одборе странке на сјеверозападу Републике Српске. Имао је прилику да изблиза сагледа стање и лично се увјери да „не цвета цвеће ни у татино предузеће“, јер старији страначки кадрови више брину за своје фотеље и послове, него за стање у партији, а млађи још нису похватали конце.

Проблема је напретек: личних сукоба, подметања и анимозитета, који озбиљно пријете да СНСД изгуби већину општина у приједорској регији. Ево како стоје ствари:

ПРИЈЕДОР 

Посљедња истраживања јавног мњења показују да грађани Приједора нису задовољни резултатима СНСД-ове градске власти.

Слободан Јавор изабран је за градоначелника на пријевременим изборима у децембру 2021. године, након што је његов претходник Далибор Павловић поднио оставку због скандала са бизарним фотографијама које су доспјеле у јавност. За двије године мандата, Јавор није успио да се наметне као градски лидер, нити је успио да реализује неки значајнији пројекат који би оставио трага.

Зато велике шансе против Јавора, који ће поново бити кандидат СНСД-а, има СДС-ова Маја Драгојевић Стојић, иза које ће стати и остале опозиционе странке у Приједору. Као народни посланик и љекар, Маја Драгојевић Стојић има велике симпатије Приједорчана, а као потпредсједница СДС и зуначајну подршку своје партије, што је чини извјесним фаворитом на локалним изборима.

НОВИ ГРАД 

У Новом Граду тиња сукоб између актуелног начелника Мирослава Дрљаче (СНСД), који би на изборе по још један, трећи мандат и Сњежане Рајилић (СНСД), бивше начелнице, која би се радо вратила на ту функцију. Рајилићеву је због партијских заслуга Милорад Додик 2019. поставио за члана пословодног одбора новоформиране Босанско – Херцеговачке жељезничке јавне корпорације, а по истеку тог мандата, недавно и за члана Надзорног одбора Електропривреде РС.

То довољно говори о њеном односу са врхом СНСД, али је Дрљача као вишегодишњи директор јавних предузећа у шумарству и тренутни начелник много јачи у локалу и не намјерава да одступи.

Због подјела које су настале унутар одбора у Новом Граду, а које није успио да помири ни Додик млађи, велике су шансе заједничког опозиционог кандидата. То ће бити предсједник Општинског одбора ПДП, адвокат Александар Јанковић, човјек чисте биографије и син погинулог борца, који ужива значајну подршку суграђана.

КОЗАРСКА ДУБИЦА

Најжешће се копља ломе у Козарској Дубици, гдје су своје кандидате за функцију начелника већ најавили СНСД Милорада Додика и НПС Дарка Бањца.

Бањац је свог кандидата Драгана Брдара промовисао на прослави Дана жена у Дубици протеклог викенда.

– Имаћемо кандидата за начелника и он ће морати вечерас да се потруди код ових 500 дама како би добио њихову подршку, рекао је Бањац на прослави 8. марта.

Брдар, који у Народној скупштини РС дјелује као самостални посланик у клубу НПС-а, изабран је на листи ДНС-а из којег је прелетио у Бањчево јато одмах након избора, јер је трансфер у НПС највјероватније договорен давно прије избора.

– То је лоповлук, криминал, корупција! Најнижи људски сој се зове Драган Брдар. Нова мјера за папка је Брдар, рекао је предсједник ДНС-а Ненад Нешић у новембру 2022. године, „испраћајући“ Брдара којем ово није прво прелетачко искуство.Када је 2015. напустио СДС, са собом је у ДНС понио и одборнички мандат.

Бањац је најавом Брдареве кандидатуре усјекао ражањ иако је зец још у шуми, све док нема сагласности старијег коалиционог брата, СНСД-а. Наиме, Милорад Додик, који је Дубицу походио посљедњих дана како би дијелио цвијеће и пјевао партијским женама, рекао је да очекује побједу СНСД-а у Козарској Дубици, свог кандидата за начелника општине, али и побједу одборничке листе.

Додиков фаворит је Драган Јаћимовић, амбасадор Босне и Херцеговине у Скопју, економиста по вокацији, бивши помоћник министра породице, омладине и спорта у Влади РС.

Јасно је да Јаћимовић као дипломата и бивши помоћник министра има већу тежину од Брдара, али је још јасније да Бањчев НПС тешко може да преживи , ако се дубоко не „усидри“ у Дубици, јер му странка тренутно зависи од директорске позиције у Бањи „Мљечаница“.

Оно што није јасно јесте зашто би Додик дозволио Бањцу да му узме Дубицу испред носа, коју је једва сачувао, када му се странка својевремено поцијепала на два дијела због актуелног начелника Раденка Рељића, који и даље има утицаја у локалном СНСД-у.

У овој причи најмање се пита млађани Игор Савковић, који је за предсједника СНСД-а у Дубици изабран средином децембра прошле године, када је обећао Додику да „неће више бити турбуленција у општинском одбору“.

Савковић брзо напредује, па је недавно изабран за члана Предсједништва СНСД. Колико му у томе помаже његов имењак Игор Додик и да ли ће га подржати у распетљавању дубичког Гордијевог чвора, видјеће се ускоро. Ипак, многи мисле да је Савковић склон да Бањцу препусти функцију начелника, јер због недовољно политичког искуства није спреман да стане на црту најављеном кандидату удружене опозиције на челу са СДС-ом.

КОСТАЈНИЦА

У Костајници је СДС појачао опозициони рад и велики су изгледи да ће та странка повратити власт у овој општини коју је 2020. преузео СНСД. Начелник општине Никола Јањетовић је на челу локалног одбора СНСД од 2016. године, али без великих изгледа да обнови мандат због трвења унутар партије. СДС у Костајници тренутно бира између двојице кандидата за начелника из млађе екипе, која је преузела вођство странке након одласка Драге Бундала.

КРУПА НА УНИ

Како ствари стоје, у Крупи на Уни кандидат за начелника са изгледним шансама за побједу ће бити политички ветеран Гојко Кличковић, бивши премијер Републике Српске у мандату 1996-98.

Кличковић је сада савјетник Петру Ђокићу у Влади РС и близак његовом СП-у, али су му шансе много веће од актуелног начелника Младена Кљајића (СНСД/ДНС), који своју кандидатуру још није ни најавио.

ОШТРА ЛУКА

У Оштрој Луци, након недавне смрти СНСД-овог начелника Драгана Мастикосе, ову функцију би требало да преузме замјеник начелника Душко Дошеновић (ДНС), што му даје велике шансе за успјех на изборима, будући да се на челу локалног парламента налази такође ДНС-ов Драган Станар. Оштра Лука, иако мала општина, годинама је била упориште ДНС-а Марка Павића.

(Истинито)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Хехе

12.03.2024 22:27

Јавор је фикус, марионета у рукама Бурсаћа. Дрљача је толико покрао у Шумама, да не знам шта хоће више. У Дубици, ако Миле препусти начелника НПС-у, може и да закључа канцеларију.Иако, СНСД је у Дубици толико подјељен, оптерећен старим корумпираним кадровима као Сенадом Злокапом, Владом Каурином и сличнима да уколико те људе не макне са позиција, нема се ни чему надати. Кличковић нема конкуренције. Костајница, велики ребус

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКОЛАЦ

12.03.2024 23:35

МИЛОВАН БЈЕЛИЦА ЦИЦКО НЕМА ПОДРСКУ СДСа ЗА НАЦЕЛНИКА...

Name

Гламоц

13.03.2024 03:14

Свадјају се фукаре сдс це побједити у Дубици.

Name

Хахаха само сањајте

13.03.2024 06:11

Тако би ВИ волили да буде и маштате али стварност зна да изненади, зато будите спремни да још коју годину гледате из прикрајка шта одрасли раде.

Name

Рудник

13.03.2024 09:03

Ако побједе Јавор, Врдар и Дрљача, ето нама литијума на Козари!

Name

13.03.2024 15:25

Сенада је највећи шљам који постоји. Испитати инвестиције у школу гдје је директоровала. Сад ради за Бањца, код њега је у управном одбору.

Name

13.03.2024 23:25

Сенада Злокапа у управном одбору бање Мљечаница? Пре ће бити да је СНСД ту поставио да контролише папка Дарка Бањца ако се крене отимати да се крене вадити прљави веш!

Name

Уна

12.03.2024 23:06

Папак Дарко Бањац Именован је тако за в.д. директора Бање Мљечанице Дарко Бањац (занимљив детаљ на ту га је функцију формално именовао најновији прелетач Драган Брдар који је гле чуда и неслужбени свак Дарка Бањца) да не говоримо о намештеним тендерима и што је дотични помоћ која је стигла од владе Србије доделио свом оцу у питању је 10 000 км, друга ствар предсједник омладине НПС-а се формално води да ради у Туристичкој организацији у Козарској Дубици то је бре картел а не странка… Предузеће „Шумил“ из Козарске Дубице је добило све тендере у Бањи Мљечаници тако Дарко Бањац пљачка исту зато што је власник Милана Шувака из Козарске Дубице партијски војник и пијун Бањчевог НПС-а. Туристичка организација у Козарској Дубици има шестеро запослених сви чланови НПС-а Дарка Бањца, друга ствар предсједник омладине НПС-а се формално води да ради у Туристичкој организацији у Козарској Дубици никад на посао није ни дошао…не би да је Дубица Требињу или пак Дубровник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тубиц

13.03.2024 03:23

ЈЕЛ СЕ ВИ ДРОГИРАТЕ КАКАВ БРДАР БАЊАЦ И ЈАЦИМОВИЦ ЈЕЛ ТО ДУБИЦА ДОЦЕКАЛА

Name

Зокy

13.03.2024 00:19

Бањац мало јаца лопина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драксениц

13.03.2024 09:04

Како је Савковиц исплатио стан????????

Name

Весна

13.03.2024 05:33

Од свих, овај ми је Баљац је толико антипатичан лик по свему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

13.03.2024 06:14

У Приједору су прошли избори покрадени сад Народ има шансу да оствари побједу која се неће моћи покрасти а СЕКТА иде на политичко ђубре ако богда

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

13.03.2024 07:11

Има ли неко у СНСД са завршеним факултетом. Било којим, али на Државном. Остали су, познато је МУШЕФЕРА. ЗАР ДОДИКОВ БАЛЕ ПОРЕД Т16ОЛИКОГ СНСД СТИГАО ДО ЋАЋЕ. КРАЉ НАСТУПА. МОЖДА ГА ЈЕ ЋАЋА УЧЛАНИО, ВЕЋ ПОСЛИЈЕ ПРВОГ УЗ. НИЈЕ ЧЕКАО НИ ДА СЕ РОДИ. ГЛУПИ И ЈАДНИ СТЕ ВИ ИЗ СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,+

13.03.2024 09:59

Имају факултетске дипломе,докторирали криминал,то нико не треба сумњати,сто показују њихове успијесне операције на терену.Искрено,није теко доказати у пракси,перфектне резултате,поред најглупљег народа,који не вјерује својим оцима,колико њиховим лазима.А,И вецина опозиције ради за њих,потајно из користољубља.Ипак смо у врху пирамиде по крадји,издаји,И глупости!!!Бар негдје,И то је несто...

Name

Козарчанин

13.03.2024 07:11

Веома лоша анализа. У Приједору опозиција не постоји, Маја Драгојевић је у лошим односима унутар тог малог дијела опозиције , у Новом тај Јанковић такођер, он чак нема подршку ни у својој партији, у Дубици Додик и Бањац ће ићи са једним кандидатом, та прича да ће ићи са два кандидата је за наивне. Опозиција у Дубини реално је веома слаба, у Костајници СДС неће добити подршку ПДП-а а и обратно. У Крупи и Оштрој Луци, традиционално режим осваја изборе. Ако желите праву аналитику, дођите и провјерите , све остало је магла и мазањее очију

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

13.03.2024 07:17

Картели су у цијелој РС. И код Бањца и код других су рођаци, полтрони, курве. То је ниво СНСД И КОАЛИЦИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

13.03.2024 10:50

Је ли ту мислис на ону мрку иза папка Бањца сто гледа сањиво а фацу слозила ко да је глумица филмова за одрасле?

Name

Идеално

13.03.2024 12:56

Да то му је нова жена.

Name

Гандаф

13.03.2024 07:42

Јел се ви салите за Приједор , па тамо СДС не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

13.03.2024 07:45

Немој те мислит да можете висе народ зајебати ви како вас зову папци сви цете бит казњени на изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дубица

13.03.2024 07:52

Јацимовиц је конобар, какав економиста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се зна

13.03.2024 15:28

Ниједан кандидат нема легално стечену школу вишу од средње

Name

Миро

13.03.2024 08:05

Незнам засто опет стављају Мају кад је већ губила у Приједору? Ваљда опозиција има неког новог кандидата нема потребе форсирати исте људе сваке изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друг Марко

13.03.2024 15:07

Јаћимовић је поштено зарађивао као школарац конобаришући, за разлику од неких други који су зарађивали бавећи се растурањем " робе" А завршио је редовно средњу машинску школу.Умјесто да га цијените због тога ви га нападате као да је конобар неко шугав. И конобари су људи и имају право да напредују у животу.

Name

Драго

13.03.2024 21:49

Ја не знам како се наће Јаћимовић као коментар на др Мају? Друже Марко, није спорно Јаћимовићево конобарисање, ни његова средња школа. Спорна је диплома економисте, тј начин како је до исте дошао. Спорна је функција амбасадора за коју није квалификован, па макар био амбасадор у катуну на Шар-планини. Јер то звање са собом носи одређену тежину, та функција захтијева достојанствену особу. Јсћимовић то свакако није. Има Дубица амбададора у Швајцарској. Доктор историјских наука, ванредми професор на универзитету, професионално остварен човјек који нема потребу да се промовише јефтиним триковима. Достојанствен. Иво Андрић је био амбасадор. Зар неко заиста сматра да Јаћимовић може да стоји поред једног Андрића?

Name

лео

13.03.2024 08:21

Мени је ова опозиција скроз смијешна,тамо гдје побједе све је било регуларно а тамо гдје изгубе покрадени су и тако из избора у изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једно

13.03.2024 10:38

Једно знам сигурно Бањалуцани неће подржати ни Снсд ни Драшка , кад чују за Стевандића и Нешића пљују по Додику на сав глас, тако да једно сигурно знам да ће подржати сваког само да отјерају ове сељацине из Бањалуке ……

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козара

13.03.2024 12:07

У Козарској Дубици СНСД може сигурно побједити само ако кандидује др.Рељића.Сваки други кандидат улази у неизвјесну трку са Брдаром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

13.03.2024 13:08

Немате ви појма, Јавор ако буде хтио да се кандидује узима 100% али још се незна ко ће бити кандидат. Ови из СДС-а могу само да се копрцају .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педро

13.03.2024 15:11

Рељић је кандидат за Туњице

Name

Новљанин

13.03.2024 13:40

Јанковић добија у Новом. Поштен честит праведан , одлично перципиран од стране јавности. Заједнички наступ опозиционих странака је већ сигуран са њим на челу. Секта је у нокауту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шпера

13.03.2024 17:58

Јесте побједник ако га његови не издају. Има велику ману јер је образован и цестит а такве не воле ни водје позиције нит опозиције

Name

Нови Град

13.03.2024 15:59

Ко познаје ситуацију у Новом зна да једино Ацо Јанковић може побиједити за начелника општине. Сва опозиција ако стане иза њега, побједа уопште није под знаком питања. Уколико пак неки смрадови буду мешетарили, све је могуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

13.03.2024 22:31

У Приједору гдје познам велик број становника,многи кажу не излазим на билио које изборе ако се не уведу скенери на бирачка мјеста гдје се и ја слажем,гласам а тамо неко покраде гласове у корист власти,за онг за ког сам гласао прешао у другу странку за добру надокнаду,за који мој ...ац да гласам и губим вријеме.