Najžešće će biti u Prijedoru, Novom Gradu i K. Dubici

Lokalni izbori u BiH trebalo bi da budu raspisani početkom maja, ali su imena većine kandidata za načelnike i gradonačelnika u Izbornoj jedinici 1 već poznata. Kakvi su izgledi kandidata vladajuće koalicije, a kakvi udružene opozicije i ko će kome stati na crtu?

Republika Srpska 12.03.2024 | 21:58
Najžešće će biti u Prijedoru, Novom Gradu i K. Dubici

U okviru stranačke turneje po Republici Srpskoj, organizacioni sekretar SNSD Igor Dodik, zajedno sa generalnim sekretarom Ognjenom Amidžićem, obišao je nedavno opštinske i gradske odbore stranke na sjeverozapadu Republike Srpske. Imao je priliku da izbliza sagleda stanje i lično se uvjeri da „ne cveta cveće ni u tatino preduzeće“, jer stariji stranački kadrovi više brinu za svoje fotelje i poslove, nego za stanje u partiji, a mlađi još nisu pohvatali konce.

Problema je napretek: ličnih sukoba, podmetanja i animoziteta, koji ozbiljno prijete da SNSD izgubi većinu opština u prijedorskoj regiji. Evo kako stoje stvari:

PRIJEDOR 

Posljednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da građani Prijedora nisu zadovoljni rezultatima SNSD-ove gradske vlasti.

Slobodan Javor izabran je za gradonačelnika na prijevremenim izborima u decembru 2021. godine, nakon što je njegov prethodnik Dalibor Pavlović podnio ostavku zbog skandala sa bizarnim fotografijama koje su dospjele u javnost. Za dvije godine mandata, Javor nije uspio da se nametne kao gradski lider, niti je uspio da realizuje neki značajniji projekat koji bi ostavio traga.

Zato velike šanse protiv Javora, koji će ponovo biti kandidat SNSD-a, ima SDS-ova Maja Dragojević Stojić, iza koje će stati i ostale opozicione stranke u Prijedoru. Kao narodni poslanik i ljekar, Maja Dragojević Stojić ima velike simpatije Prijedorčana, a kao potpredsjednica SDS i zunačajnu podršku svoje partije, što je čini izvjesnim favoritom na lokalnim izborima.

NOVI GRAD 

U Novom Gradu tinja sukob između aktuelnog načelnika Miroslava Drljače (SNSD), koji bi na izbore po još jedan, treći mandat i Snježane Rajilić (SNSD), bivše načelnice, koja bi se rado vratila na tu funkciju. Rajilićevu je zbog partijskih zasluga Milorad Dodik 2019. postavio za člana poslovodnog odbora novoformirane Bosansko – Hercegovačke željezničke javne korporacije, a po isteku tog mandata, nedavno i za člana Nadzornog odbora Elektroprivrede RS.

To dovoljno govori o njenom odnosu sa vrhom SNSD, ali je Drljača kao višegodišnji direktor javnih preduzeća u šumarstvu i trenutni načelnik mnogo jači u lokalu i ne namjerava da odstupi.

Zbog podjela koje su nastale unutar odbora u Novom Gradu, a koje nije uspio da pomiri ni Dodik mlađi, velike su šanse zajedničkog opozicionog kandidata. To će biti predsjednik Opštinskog odbora PDP, advokat Aleksandar Janković, čovjek čiste biografije i sin poginulog borca, koji uživa značajnu podršku sugrađana.

KOZARSKA DUBICA

Najžešće se koplja lome u Kozarskoj Dubici, gdje su svoje kandidate za funkciju načelnika već najavili SNSD Milorada Dodika i NPS Darka Banjca.

Banjac je svog kandidata Dragana Brdara promovisao na proslavi Dana žena u Dubici proteklog vikenda.

– Imaćemo kandidata za načelnika i on će morati večeras da se potrudi kod ovih 500 dama kako bi dobio njihovu podršku, rekao je Banjac na proslavi 8. marta.

Brdar, koji u Narodnoj skupštini RS djeluje kao samostalni poslanik u klubu NPS-a, izabran je na listi DNS-a iz kojeg je preletio u Banjčevo jato odmah nakon izbora, jer je transfer u NPS najvjerovatnije dogovoren davno prije izbora.

– To je lopovluk, kriminal, korupcija! Najniži ljudski soj se zove Dragan Brdar. Nova mjera za papka je Brdar, rekao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić u novembru 2022. godine, „ispraćajući“ Brdara kojem ovo nije prvo preletačko iskustvo.Kada je 2015. napustio SDS, sa sobom je u DNS ponio i odbornički mandat.

Banjac je najavom Brdareve kandidature usjekao ražanj iako je zec još u šumi, sve dok nema saglasnosti starijeg koalicionog brata, SNSD-a. Naime, Milorad Dodik, koji je Dubicu pohodio posljednjih dana kako bi dijelio cvijeće i pjevao partijskim ženama, rekao je da očekuje pobjedu SNSD-a u Kozarskoj Dubici, svog kandidata za načelnika opštine, ali i pobjedu odborničke liste.

Dodikov favorit je Dragan Jaćimović, ambasador Bosne i Hercegovine u Skopju, ekonomista po vokaciji, bivši pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta u Vladi RS.

Jasno je da Jaćimović kao diplomata i bivši pomoćnik ministra ima veću težinu od Brdara, ali je još jasnije da Banjčev NPS teško može da preživi , ako se duboko ne „usidri“ u Dubici, jer mu stranka trenutno zavisi od direktorske pozicije u Banji „Mlječanica“.

Ono što nije jasno jeste zašto bi Dodik dozvolio Banjcu da mu uzme Dubicu ispred nosa, koju je jedva sačuvao, kada mu se stranka svojevremeno pocijepala na dva dijela zbog aktuelnog načelnika Radenka Reljića, koji i dalje ima uticaja u lokalnom SNSD-u.

U ovoj priči najmanje se pita mlađani Igor Savković, koji je za predsjednika SNSD-a u Dubici izabran sredinom decembra prošle godine, kada je obećao Dodiku da „neće više biti turbulencija u opštinskom odboru“.

Savković brzo napreduje, pa je nedavno izabran za člana Predsjedništva SNSD. Koliko mu u tome pomaže njegov imenjak Igor Dodik i da li će ga podržati u raspetljavanju dubičkog Gordijevog čvora, vidjeće se uskoro. Ipak, mnogi misle da je Savković sklon da Banjcu prepusti funkciju načelnika, jer zbog nedovoljno političkog iskustva nije spreman da stane na crtu najavljenom kandidatu udružene opozicije na čelu sa SDS-om.

KOSTAJNICA

U Kostajnici je SDS pojačao opozicioni rad i veliki su izgledi da će ta stranka povratiti vlast u ovoj opštini koju je 2020. preuzeo SNSD. Načelnik opštine Nikola Janjetović je na čelu lokalnog odbora SNSD od 2016. godine, ali bez velikih izgleda da obnovi mandat zbog trvenja unutar partije. SDS u Kostajnici trenutno bira između dvojice kandidata za načelnika iz mlađe ekipe, koja je preuzela vođstvo stranke nakon odlaska Drage Bundala.

KRUPA NA UNI

Kako stvari stoje, u Krupi na Uni kandidat za načelnika sa izglednim šansama za pobjedu će biti politički veteran Gojko Kličković, bivši premijer Republike Srpske u mandatu 1996-98.

Kličković je sada savjetnik Petru Đokiću u Vladi RS i blizak njegovom SP-u, ali su mu šanse mnogo veće od aktuelnog načelnika Mladena Kljajića (SNSD/DNS), koji svoju kandidaturu još nije ni najavio.

OŠTRA LUKA

U Oštroj Luci, nakon nedavne smrti SNSD-ovog načelnika Dragana Mastikose, ovu funkciju bi trebalo da preuzme zamjenik načelnika Duško Došenović (DNS), što mu daje velike šanse za uspjeh na izborima, budući da se na čelu lokalnog parlamenta nalazi takođe DNS-ov Dragan Stanar. Oštra Luka, iako mala opština, godinama je bila uporište DNS-a Marka Pavića.

(Istinito)

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Hehe

12.03.2024 22:27

Javor je fikus, marioneta u rukama Bursaća. Drljača je toliko pokrao u Šumama, da ne znam šta hoće više. U Dubici, ako Mile prepusti načelnika NPS-u, može i da zaključa kancelariju.Iako, SNSD je u Dubici toliko podjeljen, opterećen starim korumpiranim kadrovima kao Senadom Zlokapom, Vladom Kaurinom i sličnima da ukoliko te ljude ne makne sa pozicija, nema se ni čemu nadati. Kličković nema konkurencije. Kostajnica, veliki rebus

ODGOVORITE
Name

SOKOLAC

12.03.2024 23:35

MILOVAN BJELICA CICKO NEMA PODRSKU SDSa ZA NACELNIKA...

Name

Glamoc

13.03.2024 03:14

Svadjaju se fukare sds ce pobjediti u Dubici.

Name

Hahaha samo sanjajte

13.03.2024 06:11

Tako bi VI volili da bude i maštate ali stvarnost zna da iznenadi, zato budite spremni da još koju godinu gledate iz prikrajka šta odrasli rade.

Name

Рудник

13.03.2024 09:03

Ако побједе Јавор, Врдар и Дрљача, ето нама литијума на Козари!

Name

xD

13.03.2024 15:25

Senada je najveći šljam koji postoji. Ispitati investicije u školu gdje je direktorovala. Sad radi za Banjca, kod njega je u upravnom odboru.

Name

xD

13.03.2024 23:25

Senada Zlokapa u upravnom odboru banje Mlječanica? Pre će biti da je SNSD tu postavio da kontroliše papka Darka Banjca ako se krene otimati da se krene vaditi prljavi veš!

Name

Una

12.03.2024 23:06

Papak Darko Banjac Imenovan je tako za v.d. direktora Banje Mlječanice Darko Banjac (zanimljiv detalj na tu ga je funkciju formalno imenovao najnoviji preletač Dragan Brdar koji je gle čuda i neslužbeni svak Darka Banjca) da ne govorimo o nameštenim tenderima i što je dotični pomoć koja je stigla od vlade Srbije dodelio svom ocu u pitanju je 10 000 km, druga stvar predsjednik omladine NPS-a se formalno vodi da radi u Turističkoj organizaciji u Kozarskoj Dubici to je bre kartel a ne stranka… Preduzeće „Šumil“ iz Kozarske Dubice je dobilo sve tendere u Banji Mlječanici tako Darko Banjac pljačka istu zato što je vlasnik Milana Šuvaka iz Kozarske Dubice partijski vojnik i pijun Banjčevog NPS-a. Turistička organizacija u Kozarskoj Dubici ima šestero zaposlenih svi članovi NPS-a Darka Banjca, druga stvar predsjednik omladine NPS-a se formalno vodi da radi u Turističkoj organizaciji u Kozarskoj Dubici nikad na posao nije ni došao…ne bi da je Dubica Trebinju ili pak Dubrovnik.

ODGOVORITE
Name

Tubic

13.03.2024 03:23

JEL SE VI DROGIRATE KAKAV BRDAR BANJAC I JACIMOVIC JEL TO DUBICA DOCEKALA

Name

Zoky

13.03.2024 00:19

Banjac malo jaca lopina

ODGOVORITE
Name

Draksenic

13.03.2024 09:04

Kako je Savkovic isplatio stan????????

Name

Vesna

13.03.2024 05:33

Od svih, ovaj mi je Baljac je toliko antipatičan lik po svemu.

ODGOVORITE
Name

XOXO

13.03.2024 06:14

U Prijedoru su prošli izbori pokradeni sad Narod ima šansu da ostvari pobjedu koja se neće moći pokrasti a SEKTA ide na političko đubre ako bogda

ODGOVORITE
Name

+

13.03.2024 07:11

Ima li neko u SNSD sa završenim fakultetom. Bilo kojim, ali na Državnom. Ostali su, poznato je MUŠEFERA. ZAR DODIKOV BALE PORED T16OLIKOG SNSD STIGAO DO ĆAĆE. KRALJ NASTUPA. MOŽDA GA JE ĆAĆA UČLANIO, VEĆ POSLIJE PRVOG UZ. NIJE ČEKAO NI DA SE RODI. GLUPI I JADNI STE VI IZ SNSD-a.

ODGOVORITE
Name

Re,+

13.03.2024 09:59

Imaju fakultetske diplome,doktorirali kriminal,to niko ne treba sumnjati,sto pokazuju njihove uspijesne operacije na terenu.Iskreno,nije teko dokazati u praksi,perfektne rezultate,pored najglupljeg naroda,koji ne vjeruje svojim ocima,koliko njihovim lazima.A,I vecina opozicije radi za njih,potajno iz koristoljublja.Ipak smo u vrhu piramide po kradji,izdaji,I gluposti!!!Bar negdje,I to je nesto...

Name

Kozarčanin

13.03.2024 07:11

Veoma loša analiza. U Prijedoru opozicija ne postoji, Maja Dragojević je u lošim odnosima unutar tog malog dijela opozicije , u Novom taj Janković također, on čak nema podršku ni u svojoj partiji, u Dubici Dodik i Banjac će ići sa jednim kandidatom, ta priča da će ići sa dva kandidata je za naivne. Opozicija u Dubini realno je veoma slaba, u Kostajnici SDS neće dobiti podršku PDP-a a i obratno. U Krupi i Oštroj Luci, tradicionalno režim osvaja izbore. Ako želite pravu analitiku, dođite i provjerite , sve ostalo je magla i mazanjee očiju

ODGOVORITE
Name

+

13.03.2024 07:17

Karteli su u cijeloj RS. I kod Banjca i kod drugih su rođaci, poltroni, kurve. To je nivo SNSD I KOALICIJE.

ODGOVORITE
Name

Idealno

13.03.2024 10:50

Je li tu mislis na onu mrku iza papka Banjca sto gleda sanjivo a facu slozila ko da je glumica filmova za odrasle?

Name

Idealno

13.03.2024 12:56

Da to mu je nova žena.

Name

Gandaf

13.03.2024 07:42

Jel se vi salite za Prijedor , pa tamo SDS ne postoji.

ODGOVORITE
Name

Pa da

13.03.2024 07:45

Nemoj te mislit da možete vise narod zajebati vi kako vas zovu papci svi cete bit kaznjeni na izborima

ODGOVORITE
Name

Dubica

13.03.2024 07:52

Jacimovic je konobar, kakav ekonomista!

ODGOVORITE
Name

Da se zna

13.03.2024 15:28

Nijedan kandidat nema legalno stečenu školu višu od srednje

Name

Miro

13.03.2024 08:05

Neznam zasto opet stavljaju Maju kad je već gubila u Prijedoru? Valjda opozicija ima nekog novog kandidata nema potrebe forsirati iste ljude svake izbore

ODGOVORITE
Name

Друг Марко

13.03.2024 15:07

Јаћимовић је поштено зарађивао као школарац конобаришући, за разлику од неких други који су зарађивали бавећи се растурањем " робе" А завршио је редовно средњу машинску школу.Умјесто да га цијените због тога ви га нападате као да је конобар неко шугав. И конобари су људи и имају право да напредују у животу.

Name

Драго

13.03.2024 21:49

Ја не знам како се наће Јаћимовић као коментар на др Мају? Друже Марко, није спорно Јаћимовићево конобарисање, ни његова средња школа. Спорна је диплома економисте, тј начин како је до исте дошао. Спорна је функција амбасадора за коју није квалификован, па макар био амбасадор у катуну на Шар-планини. Јер то звање са собом носи одређену тежину, та функција захтијева достојанствену особу. Јсћимовић то свакако није. Има Дубица амбададора у Швајцарској. Доктор историјских наука, ванредми професор на универзитету, професионално остварен човјек који нема потребу да се промовише јефтиним триковима. Достојанствен. Иво Андрић је био амбасадор. Зар неко заиста сматра да Јаћимовић може да стоји поред једног Андрића?

Name

leo

13.03.2024 08:21

Meni je ova opozicija skroz smiješna,tamo gdje pobjede sve je bilo regularno a tamo gdje izgube pokradeni su i tako iz izbora u izbore.

ODGOVORITE
Name

Jedno

13.03.2024 10:38

Jedno znam sigurno Banjalucani neće podržati ni Snsd ni Draška , kad čuju za Stevandića i Nešića pljuju po Dodiku na sav glas, tako da jedno sigurno znam da će podržati svakog samo da otjeraju ove seljacine iz Banjaluke ……

ODGOVORITE
Name

Kozara

13.03.2024 12:07

U Kozarskoj Dubici SNSD može sigurno pobjediti samo ako kandiduje dr.Reljića.Svaki drugi kandidat ulazi u neizvjesnu trku sa Brdarom.

ODGOVORITE
Name

Prijedor

13.03.2024 13:08

Nemate vi pojma, Javor ako bude htio da se kandiduje uzima 100% ali još se nezna ko će biti kandidat. Ovi iz SDS-a mogu samo da se koprcaju .

ODGOVORITE
Name

Педро

13.03.2024 15:11

Рељић је кандидат за Туњице

Name

Novljanin

13.03.2024 13:40

Janković dobija u Novom. Pošten čestit pravedan , odlično percipiran od strane javnosti. Zajednički nastup opozicionih stranaka je već siguran sa njim na čelu. Sekta je u nokautu.

ODGOVORITE
Name

Špera

13.03.2024 17:58

Jeste pobjednik ako ga njegovi ne izdaju. Ima veliku manu jer je obrazovan i cestit a takve ne vole ni vodje pozicije nit opozicije

Name

Novi Grad

13.03.2024 15:59

Ko poznaje situaciju u Novom zna da jedino Aco Janković može pobijediti za načelnika opštine. Sva opozicija ako stane iza njega, pobjeda uopšte nije pod znakom pitanja. Ukoliko pak neki smradovi budu mešetarili, sve je moguće.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

13.03.2024 22:31

U Prijedoru gdje poznam velik broj stanovnika,mnogi kažu ne izlazim na bilio koje izbore ako se ne uvedu skeneri na biračka mjesta gdje se i ja slažem,glasam a tamo neko pokrade glasove u korist vlasti,za ong za kog sam glasao prešao u drugu stranku za dobru nadoknadu,za koji moj ...ac da glasam i gubim vrijeme.