Закон је на штету грађана - СДС је против рударења

Српска демократска странка се против измјенама закона о геолошким истраживањима на начин на који је то предложено од стране Владе Републике Српске. Сви начелници Српске демократске странке су послали примједбе Влади на нацрт закона о геолошким истраживањима, у којима смо тражили да локалне заједнице морају давати сагласност за геолошко истраживање на територији локалне заједнице гдје се истраживање проводи, истакнуто је на прес конференцији Српске демократске странке која је одржана данас у Добоју. 

Република Српска 10.02.2024 | 14:57
Закон је на штету грађана - СДС је против рударења

„Већ на расправи о нацрту измјена закона о геолошким истраживанима у Народној скупштини РС путем нашег Клуба посланика, страначких функционера а ево данас и овд‌је изнесимо јасан став који је заједнички за све локалне заједнице на чијем челу се налазе начелници из Српске демократске странке. Наиме, мислимо да је важно и да треба да остане у закону да се локалне заједнице питају око геолошких истраживања на својој територији јер видимо да управо геолошка истриживања изазивају велико интересовање и забринутост грађана“, истакао је Радо Савић, начелник општине Лопаре. 

Он каже да није тачна сугестија Владе РС да локалне заједнице немају оспособљен кадар да одлучују о овим питањима јер локалне заједнице имају могућност да, ако немају у својим органима људе ове струке могу да се ангажују стручна лица, чији би рад био плаћен из буџета локалне заједнице, а та стручна лица могу компетентно даају мишљење које може да послужи начелнику општине у коначном одговору у давању или недавању сагласности.

„Одлучили смо да 15. фебруара у 15 часова организујемо народни скуп у Лопарама, након чега ће започети потписивање петиције против отварања рудника литијума на подручју наше општине. Тражићемо да Народна скупштина РС донесе декларацију о противљењу отварања рудника калијума,  натријума, бора и литијума на подручју Лопара“, поручио је Савић. 

Он је исказао очекивање да ће се грађани одазвати у великом броју, те да ће грађанска иницијатива успјети. 

„Данас изражавам ријешеност општинске управе Лопаре да се не дозволи отварање рудника на нашој територији“, јасан је начелник Лопара.

„На сједници Главног одбора Српске демократске странке донијет је закључак који се односи на геолошка истраживања и експлоатацију руда у Републици Српској. Тада смо рекли да се Српска демократска странка оштро противи угрожавању здравља људи и природе и противи се доношењу, односно измјенама закона о геолошким истраживањима, јер на тај начин ће се угрозити и здравље људи и природа, и уништавање екосистема“, истакао је Желимир Нешковиж, потпредсједник Српске демократске странке и додао: 

„Српска Демократска странка је против експлоатације литијума на Мајевици, али и у цијелој Републици Српској. Влада Републике Српске покушава да направи услове да локалне заједнице у Републици Српској неће моћи учествовати у одлучивању да ли ће се на њиховој територији вршити геолошка истраживања. Српска демократска странка ово види као један класичан вид централизације и доношења одлука на нивоу републичке власти и одузимања ингеренција општинама и градовима“, поручио је Нешковић.

Дарко Петровић, предсједник ОО СДС Петрово поручио је да је ова тема у Петрову већ одавно веома актуелна. 

„2021. године су геолошка истраживања почела да се проводе на подручју наше општине. Кроз еколошки активизам и организацијом људи кренуло се у борбу за обустављање истраживања. Тада смо успјели на основу тадашњег закона да се да до знања министарству да то одобрење није било дато у складу са процедурама и та прва борба је добијена“, истакао је Дарко Петровић.

Стефан Гаврић, предсједник ГО СДС Добој поновио је став СДС да тражи да се у закон уврсте одредбе  да локалне заједнице дају или не дају сагласност на геолошка истраживања. 

„Када смо били на јавној расправи у Бања Луци из министарства нам је речено, како су ову измјену тражили из неких локланих заједница а ми можемо претпоставити да су то локалне заеднице, на чијем челу су људи из СНСД-а, који морају пратити политику министарства и Владе. Врло је проблематично што се законом поистовјећује геолошко истраживање са геолошком експлатацијом јер се са досадашњих 200 кубика материјала који је могао бити вађен повећава на 10 хиљада кубика што заиста није реално. Ово питање није политичко, већ питање опстнка живота на овим просторима“, катао је Гаврић.  

Милан Касаповић, народни посланик СДС, поновио је став Клуба посланика СДС да је закон о геолошким истраживањима у нацрту неприхватљив. 

„У прилог нашем ставу говори чињеница да ако се анализирају предложена рјешења у нацрту закона, можете да видите да овај закон иде искључиво у прилог компанијама који ће вршити геолошка истраживања. Уколико овакав закон буде усвојен, компаније који буду вршиле геолошка истраживања ће бити у потуности слободне да ради геолошка истраживања на начин како они хоће и на оним местима где они хоће а без утицаја локалних заједница на сам процес ових геолошких истраживања“, закључио је Касаповић. 

(БН) Фото: СДС

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

јанко

10.02.2024 15:22

Конацно несто право од СДС-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реее

11.02.2024 09:39

Мацак из Лопара

Name

Милос

10.02.2024 15:23

Макните Милицевица цутолога, ставите Љубису

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ртвбн

10.02.2024 16:44

Све док неким случајем неби дошли на власт (што се никад неће десити) , тад би све раскопали.

Name

Раие

10.02.2024 18:21

Тако је Милош, мислим да је он папак и да ради за додика, нико га не напада, миран је, а и он свеке неке безвезне теме повлачи, тек да се мало чује.

Name

Циталац

10.02.2024 15:30

Да је добро отварати руднике литијума и остале отварили би се у србији у њемацкој,ал права власт недозвољава да се трује народ ,то само мозе у РС, ста народ има корист ид рудника, кајмак це скидати резим као и дисад

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

10.02.2024 15:31

Многи су као нешто против па и Ви. А ископавања само напредују а пјединци се богате. Ништа од тога нема РС. Осим рупа које остају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране младјин

10.02.2024 15:34

Као казу мозете се запослит да срусите свој завицај рударењем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јес јес

10.02.2024 15:41

СДС је против да СНСДов тајкун рудари... Кад дођете на власт ваши ће рударити, сви сте ви ИСТА БАГРА!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.02.2024 19:10

Нећемо дати никоме. Ови се секташи се морају макнути јер веће олоши од њих нема. Само промјене и нови људи неокаљаног образа могу донијети просперитет.

Name

Приједорчанин М.

10.02.2024 15:49

Гдје су људи сложни т лоповлук не пролази.(погледајте.неслогу народа у Верићима и Буковој Коси код Приједора).у старту како се народ постави тако ће му и бити,већина из садаŝње власти неће живјети на овим просторима,зато краду гдје год стигну.народе,у руке алат и.брани.се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевицан

10.02.2024 16:01

Дзаба послали Радо вец одобријо цека продју избори и креце сад мазе оци народу Радо ту су гробови наси па стисни и копај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

10.02.2024 16:02

Сада сви понављају оно што је једини Љубиша Петровић говорио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Б.

10.02.2024 16:46

Кад сматра да опстинска кадар немозе одлучити шта је добар за.опстина и њима народа зато нису стручан онда боље скидати све општине и гаси та потрошња пара. Ваљда ћа ће онда бит боље кад је све у руке Краљ Крађа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ддавид

10.02.2024 16:49

Све послератне власти су живјеле продајом непокретноси које су створене радом до 80сетих оног вијека.Нема шта више продавати па сада отимају оцевину,прадједовину,родно огњиште које могу продати чиме прогоне становништво са родног прага из Завичаја.Народ ћути и гледа.Вјероватно зато што му је добро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

❤ ЛОПАРЕ ❤

10.02.2024 16:50

Савићу и Нешковићу дајте оставку. Знали сте цијело вријеме да се копа по Мајевици а ћутали сте. Због вас је сад касно и ви сте једини кривци. Оставка Вукановиц да преузме Лопаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

11.02.2024 07:53

Ма немој. СДС има највише квалитетних кадрова(2 Петровића, 2 Миличевића, Вукота, Бодирога...). Додик се једино боји јаког СДС зато и прави мање странке у опозицији.

Name

Сдс

10.02.2024 17:08

Браво сдс

ОДГОВОРИТЕ