Посао у Српској пронашла 51 особа с инвалидитетом

Своје радно мјесто у Републици Српској још тражи 1.275 особа с инвалидитетом, док је средствима Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Српске ове године финансирано запошљавање 51 особе.

Република Српска 02.12.2023 | 07:20
Посао у Српској пронашла 51 особа с инвалидитетом

Према ријечима вршиоца дужности директора Фонда Стевице Дроњка, у поређењу са истим периодом током претходних година, ова година је рекордна по питању самозапошљавања и запошљавања особа с инвалидитетом у Српској.

Тако је 29 особа с инвалидитетом пронашло посао код неког од послодаваца, 16 особа се одлучило на самозапошљавање, док је шест особа с инвалидитетом свој посао пронашло у оквиру комерцијалних пољопривредних газдинстава.

"Битно је напоменути да ово није коначан број запослених јер је у процесу реализација финансирања запошљавања, односно потписа уговора са још неколико апликаната, али треба истаћи да захтјеви за новчани стимуланс свакодневно долазе, што значи да процес запошљавања особа с инвалидитетом има своју динамику и континуитет", истакао је Дроњак за "Независне новине".

Како наводи, Фонд је успио афирмисати послодавце из реалног сектора низом мјера, међу којима је и повећање износа новчаног стимуланса за запошљавање особе са инвалидитетом са 4.000 КМ на 7.000 КМ, а средства планирана за запошљавање ће се убудуће реализовати редовним путем, умјесто преко јавних позива.

"Тиме су створени услови за бржу реализацију и већи одзив како послодаваца, тако и особа с инвалидитетом које би извршиле самозапошљавање. Такође, смањен је број документације при аплицирању за новчани стимуланс, а повећана је и активност пружања информација кроз јавна средства информисања", навео је Дроњак, додајући да је једна од мјера и поврат доприноса на обрачунату и исплаћену плату особи с инвалидитетом, за шта је у 2023. години обезбијеђено 5,5 милиона марака.

Да је ситуација у вези са запошљавањем повољнија него раније потврдио је за "Независне новине" и Јовица Гајин, секретар Удружења параплегичара регије Бањалука.

"Колико је другима тешко доћи до посла, лицима с инвалидитетом је у неку руку теже. Мада, ситуација по том питању је знатно боља него у пријашњим временима. Ту првенствено мислим на период прије доношења Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица с инвалидитетом. Тај закон је увелико помогао да лица с инвалидитетом лакше дођу до посла. У односу на прије ситуација је боља и због чињенице да је ниво образовања код лица с инвалидитетом већи, тј. више се таквих лица образује и у средњим школама и на факултетима", рекао је Гајин, додајући да би се отварањем нових мјеста у цјелини отворила и радна мјеста за лица с инвалидитетом.

Бранко Сузић, предсједник Савеза слијепих Републике Српске, казао је за "Независне новине" да се према њиховим подацима без посла налази 135 слијепих и слабовидих особа које су заинтересоване за посао.

"Од њих 135, девет или десет одсто су лица са високом стручном спремом. То је баш велики проблем. Људи заврше факултет, али не могу доћи до посла", истиче Сузић.

Према његовим ријечима, слијепа и слабовида лица тешко долазе до посла код послодаваца, те се због тога чешће одлучују за самозапошљавање.

"Ријетки су примјери запошљавања", рекао је Сузић додајући да не вјерује да ће се уклонити предрасуде према лицима с инвалидитетом.

Иначе, према ријечима директора Фонда, на запошљавање особа са инвалидитетом утиче више фактора, а главни разлог је недовољна информисаност особа о правима која имају.

Он је истакао да Фонд покушава упознати особе с инвалидитетом са правима које им даје закон, те да ће то наставити и у наредној години.

Иначе, Међународни дан особа с инвалидитетом обиљежава се 3. децембра широм свијета, а установљен је 1992. године.

(Независне/Фото:Српска инфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ОО7

02.12.2023 11:40

Ипак се креће.

ОДГОВОРИТЕ