Након 60 година у БиХ ће бити обављен попис пољопривреде

Након више од 60 година у БиХ ће бити извршен попис пољопривреде, једног од најважнијег сектора бх. економије. Планирано је да попис буде реализован у задњем кварталу 2024. године, казали су за Клиx.ба из Агенције за статистику БиХ.

Република Српска 01.12.2023 | 11:16
Након 60 година у БиХ ће бити обављен попис пољопривреде

Говорећи о значају овог пописа из Агенције наводе да сектор пољопривреде карактерише велики број малих пољопривредних газдинстава која ипак значајно доприносе ГДП-у земље.

Међутим, недостатак поузданих и тачних пољопривредних, али и катастарских података чини израду развојне политике и стратегије пољопривреде у БиХ изузетно тешком.

"Босна и Херцеговина је тренутно једина земља у Европи (укључујући и земље Западног Балкана) која нема основних структурних података о пољопривредним газдинствима, односно нема проведен свеобухватни попис пољопривреде", кажу из Агенције за БиХ.

Посљедњи попис пољопривреде у СР Босни и Херцеговини проведен је 1960. године.

На наше питање да ли ће попис реализовати агенције на нивоу ентитета или искључиво државна агецнија објашњавају да у члану 8. Закона о статистици БиХ стоји да Агенција за статистику БиХ прикупља, обрађује и дистрибуира статистичке податке Босне и Херцеговине у складу са међународно прихваћеним стандардима, а на основу података које доставе ентитетски заводи.

Дакле, у припреми и провођењу пописа пољопривреде у Босни и Херцеговини учествују све три статистичке институције, Агенција за статистику БиХ, Федерални завод за статистику Ф БиХ и Републички завод за статистику РС, у складу са својим законским надлежностима.

(Клиx) Фото:Схуттерстоцк

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

+

01.12.2023 11:46

Тек је ту хаос. У КАТАСТРУ раде привремено пола радног стажа, да ажурирају евиденције, па никада завршено. НЕРАД НАРОДЕ НЕРАД. НА СВЕ СТРАНЕ. ПРИЧАЛО СЕ. ДА У НЕКИМ ОПШТИНАМА ОД ТУРСКОГ ДОБА, А У НЕКИМ ОД АУСТРИЈСКОГ НИЈЕ СВЕ ЧИСТО. МАШАЛА ЗА СВЕ СИСТЕМЕ ТРАЉАВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

01.12.2023 12:37

Врло битна ствар. Неко ће се добро опарити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

01.12.2023 15:26

САДА ЋЕ БИТИ ОПЕТ КРЦАТЕ УСТАНОВЕ. ОПШТИНЕ И КАТАСТРИ. БИЋЕ. ДАЈ РОДНИ ЛИСТ, ПА ПРИЈАВЉУЈ СВАКУ ПАРЦЕЛУ. ПА ПЛАТИ КЊИГОВОЂУ, ДА ПОПУНИ ОБРАСЦЕ И СВЕ У НЕДОГЛЕД. ТЕК ДИЈАСПОРА ТРЕБА ДОЋИ И О РОКУ ТО УРАДИТИ. АЛИ ИПАК, НЕ ОДРИЧИТЕ СЕ ДИЈЕДОВИНЕ.

ОДГОВОРИТЕ