Nakon 60 godina u BiH će biti obavljen popis poljoprivrede

Nakon više od 60 godina u BiH će biti izvršen popis poljoprivrede, jednog od najvažnijeg sektora bh. ekonomije. Planirano je da popis bude realizovan u zadnjem kvartalu 2024. godine, kazali su za Klix.ba iz Agencije za statistiku BiH.

Republika Srpska 01.12.2023 | 11:16
Nakon 60 godina u BiH će biti obavljen popis poljoprivrede

Govoreći o značaju ovog popisa iz Agencije navode da sektor poljoprivrede karakteriše veliki broj malih poljoprivrednih gazdinstava koja ipak značajno doprinose GDP-u zemlje.

Međutim, nedostatak pouzdanih i tačnih poljoprivrednih, ali i katastarskih podataka čini izradu razvojne politike i strategije poljoprivrede u BiH izuzetno teškom.

"Bosna i Hercegovina je trenutno jedina zemlja u Evropi (uključujući i zemlje Zapadnog Balkana) koja nema osnovnih strukturnih podataka o poljoprivrednim gazdinstvima, odnosno nema proveden sveobuhvatni popis poljoprivrede", kažu iz Agencije za BiH.

Posljednji popis poljoprivrede u SR Bosni i Hercegovini proveden je 1960. godine.

Na naše pitanje da li će popis realizovati agencije na nivou entiteta ili isključivo državna agecnija objašnjavaju da u članu 8. Zakona o statistici BiH stoji da Agencija za statistiku BiH prikuplja, obrađuje i distribuira statističke podatke Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodno prihvaćenim standardima, a na osnovu podataka koje dostave entitetski zavodi.

Dakle, u pripremi i provođenju popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini učestvuju sve tri statističke institucije, Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku F BiH i Republički zavod za statistiku RS, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima.

(Klix) Foto:Shutterstock

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

+

01.12.2023 11:46

Tek je tu haos. U KATASTRU rade privremeno pola radnog staža, da ažuriraju evidencije, pa nikada završeno. NERAD NARODE NERAD. NA SVE STRANE. PRIČALO SE. DA U NEKIM OPŠTINAMA OD TURSKOG DOBA, A U NEKIM OD AUSTRIJSKOG NIJE SVE ČISTO. MAŠALA ZA SVE SISTEME TRALJAVE.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

01.12.2023 12:37

Vrlo bitna stvar. Neko će se dobro opariti.

ODGOVORITE
Name

+

01.12.2023 15:26

SADA ĆE BITI OPET KRCATE USTANOVE. OPŠTINE I KATASTRI. BIĆE. DAJ RODNI LIST, PA PRIJAVLJUJ SVAKU PARCELU. PA PLATI KNJIGOVOĐU, DA POPUNI OBRASCE I SVE U NEDOGLED. TEK DIJASPORA TREBA DOĆI I O ROKU TO URADITI. ALI IPAK, NE ODRIČITE SE DIJEDOVINE.

ODGOVORITE