"Потпуни фокус ЦГ да буде на процесу приступања ЕУ"

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас у Подгорици да Црна Гора сада треба да буде потпуно фокусирана на процес приступања Европској унији, ссто је посао који, како је навела, треба да заврссе заједно.

Регион 31.10.2023 | 10:55
"Потпуни фокус ЦГ да буде на процесу приступања ЕУ"

Фон дер Лајен је на заједничкој конференцији након разговора са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем казала да зна колико су грађани Црне Горе посвећени приступању ЕУ и истакла да јој је драго што ће им ЕУ помоћи да се то оствари.

Поновила је да је Црна Гора већ дуго земља која је највише напредовала на путу ка ЕУ, те истакла да јој је драго ссто је званична Подгорица одлучна да одржи ту позицију.

Честитала је на стопроцентном усаглашавању Црне Горе са безбедносном и спољном политиком и додала да је са Милатовићем разговарала и о томе да треба приближити привреде ЕУ и Црне Горе. 

Истакла је да Црна Гора има потенцијал да буде велики снабдевач електричне енергије у региону и да заједничко регионално тржиште има велики потенцијал, те да, ако се то оствари, може увећати БДП региона за 10 одсто. 

"То треба да искористите", поручила је Фон дер Лајен.

Указала је да су, ако се отвори заједничко тржиште, за то потребне реформе и да цхе Црна Гора морати да оствари резултате у тим реформама.

"На пример, за Црну Гору је то унапређење пословног окружења, дигитална транзиција, модернизација енергетског сектора. Ако то урадимо како треба и отворимо наше привреде, моћи ћемо да удвостручимо ваше привреде за 10 година. Овај потенцијал је ту и треба искористити прилику", рекла је Фон дер Лајен.

(Тањуг) Фото: паннонртв

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

+

31.10.2023 11:11

Ја БИ ЕУ САМО ВРАТИО КРЕДИТЕ. И ДА НАС ПУСТИТЕ КРАЈУ. ДА СВАКИ НАРОД ИМА СВОЈУ СУВЕРЕНУ ДРЖАВУ. ТРЕБА ВАШУ АДМИНИСТРАЦИЈУ ЕУ ФИНАНСИРАТИ. ИМАМО МИ СВОЈЕ ПАМЕТИ ДОВОЉНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хх

31.10.2023 11:20

А ста мандиц казе на то господјо,он воли са Црном Гором у србију него у Европу бице трзавица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

31.10.2023 11:58

А ста то тамо у ЕУ има сто бисмо ми и требали и призељкивали, осим Бриселске самовоље и диктата из центра?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

31.10.2023 12:10

Нешто ми није јасно ако је тако добро у ЕУ зашто је Енглеска изашла из те приче.Невјерујем да ико нормалан напусти фирму која добро послује и редовно даје добре плате.Ово сам рекао фигуративно како би упоредио ЕУ са једном добро организованом фирмом.Не мислим да је ту лоше али да баш цвјета само цвијеће у ЕУ ни то нисам сигуран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коса Ностра

31.10.2023 12:28

Слобода говора и слобода опредељења са киме и гдје це се зивјети су велике тековине европске уније!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не требате нам уопсте

31.10.2023 12:29

А "има нека тајна веза, тајна веза за све нас"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

31.10.2023 12:39

Ма каква ЕУ и бакраци ЦГ це се прикљуцити Србији то је циљ нове власти.

ОДГОВОРИТЕ