У земљама региона 1. мај обиљележен шетњама и пасуљем

Међународни празник рада Први мај обележен је данас у земљама региона првомајским уранцима, прославама и у мањој мери протестним шетњама у организацији синдиката.

Регион 01.05.2024 | 13:31
У земљама региона 1. мај обиљележен шетњама и пасуљем

У Сарајеву су протестну шетњу организовали Синдикат радника трговине БиХ и Синдикат металаца ФБиХ. Окупљање је почело пред зградом Парламентарне скупштине БиХ, а потом је један број радника шетњу наставио према сједишту Делегације ЕУ, други према Влади Федерације БиХ.

Мото Првомајског марша у Сарајеву је “ЕУ – Идемо ли, или је готово? Да ли и кад почиње бољи живот за раднике у БиХ”. 

Један од захтјева учесника марша је, између осталог, намера да учествују у процесу преговора о прикључењу БиХ Европској унији, указујући на потребу усклађивања домаћег законодавства са ЕУ директивама и кроз повећање минималне плате.

Синдикат металаца ФБиХ тражи хитно повећање плата због, тешког материјалног положаја.

За то вријеме улице Бањалуке су биле пусте, а синдикалци су се окупили у парку Младен Стојановић, гдје су прочитани захтјеви за повећање радичких права, веће плате и топле оброке. Сви присутни у парку су За све присутне био је и пасуљ. 

Судећи према броју присутних на скупу на Тргу независности у Подгорици, где је Унија слободних синдката (УС СЦГ) умјесто традиционалном шетњом, Први мај обиљележила двосатном манифестацијом под слоганом "Дан отпора, не одмора", чини се да су се грађани Подгорице ипак одлучили за одмор.

УС СЦГ на Тргу започели кампању о реформи стамбене политике и заштите предузећа од националног интереса.

"Није све на продају. Ми смо јуче предали посланицима и предсједнику Скупштине Црне Горе резолуцију коју очекујемо да Скупштина Црне Горе усвоји и да заштити ове колективе од приватизације преко пола, јер имамо вишедеценијско искуство да нам је приватизација донијела зло, да нам је угасила привредне колективе, да смо остали без радних мјеста, дакле вријеме је да нешто оставимо за покољења”, казао је генерални секретар УС СЦГ Срђа Кековић. 

Они су позвали Владу, локалне власти и послодавце да покажу пуну посвећеност ефикасној примјени радних и социјалних права.

Првомајски марш и ове године је изостао у Загребу, а на традиционалну прославу у парку Максимир од јутра су пристигли грађани на бесплатни пасуљ и штрукле. Уз пригодан музички програм, присутнима се обратио градоначелник Томислав Томашевић.

СДП-овци су грађанима дијелили црвене каранфиле. 

Једини који су се окупили захтијевајући своја права су били синдикалци Препорода који су дијелили летке у којима су упозорили на незадовољство помоћника у настави.

Председник Независних хрватских синдиката (НХС) Крешимир Север изјавио је да ове године није организован Првомајски марш јер искуство показује да хрватско друштво, за разлику од, на пример, њемачког, не показује интерес за радничке акције.

Првомајски протест одржан је у Скопљу, а Савез синдиката је изнио конкретне захтјеве будућој влади. Они траже повећање зарада у приватном и јавном сектору, минималну зараду од најмање 450 евра у првих 100 дана нове владе и надокнаду трошкова топлог оброка у износу 20 одсто од просечне зараде.

Предсједник Самосталног синдиката просвете и науке Томислав Гиевски је нагласио да радници ни у једном тренутку не смију да одустану од својих захтјева.

"Заслужујемо и морамо да добијемо превоз, храну и поштовање колективних уговора. Зар радник не заслужује да му се плаћа превоз као господи која сједи у влади, који троше гориво у службеним возилима. Наставићемо са истим притиском и што је најважније не смијемо да одустанемо јер ћемо изгубити битку", поручио је Гиевски.

Синдикати су тражили и ограничење рада на одређено вријеме у изузетним околностима и то на највише годину дана, право на нерадну суботу и појачану контролу прековременог рада, свођење пуног радног времена на 35 сати и укидање 72-часовне радне недеље на стратешким пројектима.

Председник Савеза синдиката Слободан Трендафилов рекао је да радници од будуће владе очекују да ће њихови захтјеви бити испоштовани.

"Данас смо ту да кажемо онима који ће сједити у удобним фотељама да се одлуке не доносе умкесто нас, без нас, да ми радници бирамо и онда очекујемо да поштују наше захтеве. Хајде да им кажемо да не воде рачуна о себи, да не злоупотребљавају европску заставу када је на штету радника...", поручио је.

(БН/Тањуг) Фото: БН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Јоле2024

01.05.2024 16:43

Каквим сетњама и протестима не лазите народ. И гдје су били неки протести досло је по 30-40 људи форме ради да оправдају дневнице и радно мјесто. Комплет народ је на ростиљима, у природи, кое куце или је отпутовао негдје....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стипе

01.05.2024 16:55

Не казе се пасуљ него грах или фазола

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.05.2024 17:16

Код нас су водје синдиката на страни владајућих јер их они плаћају па и кад би хтјели не смију ниста организовати.Све купљено од Судија тако да једите и цутите😀

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не спомиње

01.05.2024 17:48

Нема више Додикових ублехаша Ранке Мишић и оног Боже Марића.Надајмо се да ће синдикат код нас потпуно нестати јер су Додикови ублехаши и не требају више никоме такви какви су(јадни).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источна РС

01.05.2024 17:51

Како неће бити добар пасуљ кад је прасетина живе ваге 15 КМ. Ожди народе кад за боље ниси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они С.Македонији

01.05.2024 18:07

Власт измислила европски знак и онда га ставља на нове законе или одлуке те има право преко реда да их експресно доноси у Скупштину и одмах гласа ( наравно уз своју већину) и тако заобиђу демократска права опозиције. На Балкану све власти исте само име државе различито иначе сви трче по страним амбасадама по упуте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдикат милиних прдежа

01.05.2024 20:08

Радници у Српској су кукавице, улизице и ухљеби....а и они који ћуте боље не заслужују, тако им и треба сад својим најмилијим носе кући јаке прдеже умјесто благостања, слободног времена и достојанствених плата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друг

01.05.2024 20:20

У Југославији су се за 1 Мај разњеви окретали, људи се друзили пјевали, и веселили без обзира ко су, и ста по вјероисповјести,а данас мало пасуља, и окупљања у незнатном броју, иако се данас како Додик казе, боље зиви него у Југи. Ми са коња, на магарца како стари казу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

01.05.2024 21:14

Ми у бих би продали и нај родјеније за тајир граха, то смо доказали када смо за пакет који вазе 10 кг а врједности 20 км давали глас политицарима

ОДГОВОРИТЕ