"Potpuni fokus CG da bude na procesu pristupanja EU"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Podgorici da Crna Gora sada treba da bude potpuno fokusirana na proces pristupanja Evropskoj uniji, ssto je posao koji, kako je navela, treba da zavrsse zajedno.

Region 31.10.2023 | 10:55
"Potpuni fokus CG da bude na procesu pristupanja EU"

Fon der Lajen je na zajedničkoj konferenciji nakon razgovora sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem kazala da zna koliko su građani Crne Gore posvećeni pristupanju EU i istakla da joj je drago što će im EU pomoći da se to ostvari.

Ponovila je da je Crna Gora već dugo zemlja koja je najviše napredovala na putu ka EU, te istakla da joj je drago ssto je zvanična Podgorica odlučna da održi tu poziciju.

Čestitala je na stoprocentnom usaglašavanju Crne Gore sa bezbednosnom i spoljnom politikom i dodala da je sa Milatovićem razgovarala i o tome da treba približiti privrede EU i Crne Gore. 

Istakla je da Crna Gora ima potencijal da bude veliki snabdevač električne energije u regionu i da zajedničko regionalno tržište ima veliki potencijal, te da, ako se to ostvari, može uvećati BDP regiona za 10 odsto. 

"To treba da iskoristite", poručila je Fon der Lajen.

Ukazala je da su, ako se otvori zajedničko tržište, za to potrebne reforme i da che Crna Gora morati da ostvari rezultate u tim reformama.

"Na primer, za Crnu Goru je to unapređenje poslovnog okruženja, digitalna tranzicija, modernizacija energetskog sektora. Ako to uradimo kako treba i otvorimo naše privrede, moći ćemo da udvostručimo vaše privrede za 10 godina. Ovaj potencijal je tu i treba iskoristiti priliku", rekla je Fon der Lajen.

(Tanjug) Foto: pannonrtv

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

+

31.10.2023 11:11

Ja BI EU SAMO VRATIO KREDITE. I DA NAS PUSTITE KRAJU. DA SVAKI NAROD IMA SVOJU SUVERENU DRŽAVU. TREBA VAŠU ADMINISTRACIJU EU FINANSIRATI. IMAMO MI SVOJE PAMETI DOVOLJNO.

ODGOVORITE
Name

hh

31.10.2023 11:20

A sta mandic kaze na to gospodjo,on voli sa Crnom Gorom u srbiju nego u Evropu bice trzavica.

ODGOVORITE
Name

realnost

31.10.2023 11:58

A sta to tamo u EU ima sto bismo mi i trebali i prizeljkivali, osim Briselske samovolje i diktata iz centra?

ODGOVORITE
Name

Arsa

31.10.2023 12:10

Nešto mi nije jasno ako je tako dobro u EU zašto je Engleska izašla iz te priče.Nevjerujem da iko normalan napusti firmu koja dobro posluje i redovno daje dobre plate.Ovo sam rekao figurativno kako bi uporedio EU sa jednom dobro organizovanom firmom.Ne mislim da je tu loše ali da baš cvjeta samo cvijeće u EU ni to nisam siguran.

ODGOVORITE
Name

Kosa Nostra

31.10.2023 12:28

Sloboda govora i sloboda opredeljenja sa kime i gdje ce se zivjeti su velike tekovine evropske unije!

ODGOVORITE
Name

Ne trebate nam uopste

31.10.2023 12:29

A "ima neka tajna veza, tajna veza za sve nas"!

ODGOVORITE
Name

mislim

31.10.2023 12:39

Ma kakva EU i bakraci CG ce se prikljuciti Srbiji to je cilj nove vlasti.

ODGOVORITE