Фон дер Лајен упозорила Скопље: Избор је на вама

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је, након састанка са премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским, данас у Скопљу изразила наду да ц́е владајућа већина подржати уставне промене.

Регион 30.10.2023 | 12:50
Фон дер Лајен упозорила Скопље: Избор је на вама

Нада се, казала је, да ће њихово место бити уз државу и да ће преузети одговорност.

"Избор је на вама и зато се заиста надам да ц́е све странке искористити овај тренутак и подржати уставне промене, јер је то за вашу будуц́ност земље и све странке су одговорне за идентитет Македонаца", рекла је Фон дер Лајен  на заједничкој конференцији за новинаре са Ковачевским.

Фон дер Лајен је рекла да је циљ проширења ЕУ постављен до 2030. године, уз опцију да оне земље кандидати које су спремне могу да остваре то чланство и раније.

„Оно што је Македонија постигла је импресивно. На правом сте путу. Напредак који остварујете са решеношћу да наставите европским путем је вредан дивљења. У ЕУ смо спремни да дочекамо Северну Македонију са њеним јединственим идентитетом и сопственим језиком. Данас их имамо 24, а једног дана ћемо укључити и македонски језик“, истакла је Фон дер Лајен.

Разговоре са делегацијом македонске владе оценила је одличним одлични, з заједнички закључак да успешним окончањем скрининга остаје процес у Скупштини усвајања уставних амандмана.

„ЕУ је стално радила на проширењу са разумевањем и поштовањем за сваку нацију и видела је да треба да наставите путем и усвојите уставне амандмане и тако отворите кластер 'Основи' већ ове године“, рекла је Фон дер Лајен.

Она је похвалила успех Северне Македоније због тога што је Скопље добило титулу Европске престонице културе, што потврђује опредељеност земље да негује и афирмише мултиетнички концепт према ЕУ „уједињени у различитостима“.

Рекла је да је план раста за земље региона вредан 30 милијарди евра и истакла да се ствари мењају на боље.

"Сада је прави тренутак за проширење и неопходно је да се ЕУ и Северна Македонија припреме", рекла је Фон дер Лајен.

Износећи детаље Плана раста, она је рекла да ће он бити усмерен на четири главне области.

Како је рекла Фон дер Лајен, 100 милиона евра биће издвојено за макроекономску подршку како би се удвостручио раст привреде у наредном периоду.

То ће, казала је, помоћи македонским компанијама да буду спремне за приступ са кључним деловима јединственом европском тржишту.

Међу четири приоритета Плана раста Македоније је подршка регионалном тржишту, уз појачану сарадњу земаља региона, очекује се повећање БДП западног региона од 10 одсто.

Фокус овог плана и даље је подршка реформама у пословном окружењу, ефикасној јавној управи, јавним финансијама и реформама правосуђа и борби против корупције.

Председник ЕК најавила је детаље француско-немачког предлога за реформу ЕУ и изгледе да реформа Уније буде спроведена до 2030. године у оквиру припрема за следеће проширење.

„Ствари се заиста мењају на боље јер оно што видимо је прави замах у процесу ширења. Желимо да се Западни Балкан придружи ЕУ, а ви и ми треба да се припремимо за то. Добро је што је сада кренула конкретна расправа у ЕУ шта треба да урадимо да бисмо били спремни, која су то питања која су отворена. Које одговоре треба да дамо. То није био случај током прошлог мандата, нешто се значајно променило у овом мандату и ствари постају све видљивије", рекла је Фон дер Лајен.

Премијер РСМ Ковачевски је рекао да "верује у постизање циља и да ради на његовом остварењу".

„Имамо јединствену шансу да обезбедимо европску будућност за земљу доношењем неопходних одлука у парламенту. Надам се да ће они који су у историји увек били против европских и атлантских интеграција земље коначно први пут у свом политичком постојању показати у парламенту да се залажу за европску будућност земље“, рекао је Ковачевски. 

Ковачевски је истакао да свако треба да преузме одговорност за садашње и будуће генерације.

„Са таквим стварима се не калкулише, не прави се политички лични рејтинг. Са оваквим стварима се не сме играти са емоцијама грађана јер ће то значити само понављање оног лошег филма који смо гледали 11 година у земљи, када смо имали назадовање међунационалних односа у Северној Македонији, у Македонији. У којој смо имали назадовање односа са суседима и када се нисмо померили ни милиметар у европским интеграцијама и када нам привреда није расла више од два одсто у просеку годишње уз инфлацију од три одсто", рекао је Ковачевски.

Зато се, казао је, лоша искуства не смеју поновити.

"Наставићу да радим заједно са коалиционим партнерима, заједно са лидерима у коалицији, да остваримо сан о европској Македонији до 2030. године“, рекао је Ковачевски.

Ковачевски је новинарима претходно рекао д асе нада да ће странке које су, како је навео, против промене Устава показати да се залажу за Европску будуц́ност земље.

Сада је, додао је, отворен прозор за приступање Северне Македоније Европској унији. 

"Надам се да ц́е они који су у историји увек били против европских и атлантских интеграција земље коначно, први пут у свом политичком постојању, у парламенту показати да се залажу за европску будуц́ност земље", навео је Ковачевски.

Скопље је прва станица балканске турнеје председнице Европске комисје Урсуле фон дер Лајен. Њу је на скопском аеродрому дочео Ковачевски уз највише државне и војне почасти и пожелео јој добродошлицу.

Ковачевски и Фон дер Лајен су имали разговор "у четири ока", а потом је уследио билатерални сусрет делегација ЕУ и Северне Македоније.

Теме разговора су процес европских интеграција и реформу у Северној Македонији, као и представљање Плана раста за земље Западног Балкана и других одговорених питања, као и ситуација у земљи и региону.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Јел

30.10.2023 12:57

Има муза и јел могуце ако је радјала?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛГБТ+

30.10.2023 15:03

Питас за премијерку отаџбине ?

Name

Ре ЛГБТ+

30.10.2023 16:46

Свака цаст за коментар 👍😄

Name

Која

30.10.2023 13:24

шупља прича 🤣🤣🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

Убрзо

30.10.2023 14:02

це и тебе цика Путин да среди као тамбурицу !!! 🤫😁

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

30.10.2023 14:39

Дјецо ако будете добра добићете чоколаду када добијем пензију хахаха....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан.

30.10.2023 14:43

Мислите управљат цијелим свјетом идите на русију китај индију тамо це вас послусат и добицете по зубима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тробојка

30.10.2023 18:41

Усрула, Рујо це ти доци главе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

30.10.2023 18:43

Нацисто врати се у германију па тамо заводи ред, кани се балкана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

30.10.2023 22:31

Опет уцењује, Македонци су испунили све, и висе од тога, али увек додају јос несто. Пре доласка на Балкан је споменула 6 милијарди, да би наси загризли, и обецали. Лазе она нас, а ми лаземо њу. Урсула, сто си досла, мало да те на Балкану госте, и да нам правис тросак? Смескај се ти Зеленском, ако јос и код њега пали.

ОДГОВОРИТЕ