За девет мјесеци у РС 50 случајева вршњачког насиља

За девет месеци ове године у Републици Српској евидентирано је 50 случајева вршњачког насиља, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Српске, које организује превентивну кампању "Буди сигма! Заустави/Пријави вршњачко насиље!", усмерену ка ученицима основних и средњих школа са циљем спречавања оваквог понашања.

Вијести 29.10.2023 | 13:49
За девет мјесеци у РС 50 случајева вршњачког насиља

Вршњачко насиље је починило 75 малолетника - 66 дечака и девет девојчица, над 63 малолетника. Међу малолетним починиоцима 27 су ученици основне, а 48 средње школе, наведено је у саопштењу, преноси РТРС.

У тим догађајима су три малолетника задобила теже, 38 лакше повреде, 12 малолетника је претрпило психичку бол, четири су узнемиравана путем интернета, а код 11 малолетника су наступиле остале посљедице.

С обзиром на то да је МУП Српске подржао реализацију програма "Брига о деци - заједничка одговорност и обавеза", чији је иницијатор Републички педагошки завод РС и да су полицијски службеници стални чланови школских мултисекторских тимова формираних у оквиру програма, кампања има за циљ и унапређење комуникације и сарадње са директорима школа и просветним радницима, родитељима и ученицима како би се побољшало међусобно поверење, благовремено уочили конкретни проблеми, идентификовали конфликтни појединци, а све са циљем спречавања ескалације вршњачког насиља.

На предавањима која ће бити организована у основним и средњим школама у Републици Српској, ученици ће се упознати и са процедурама шта да ураде и коме да се обрате у случају да постану жртва вршњачког насиља, као и шта да ураде ако имају сазнања да је неко други жртва вршњачког насиља.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Риђан

29.10.2023 14:45

Какво чудо, какви су родитељи, ко све васпитава и подржава неваспитану дјецу, нуде се новчане награде за будалаштинае, он је велики даса? Такви ће вас сутра гађати каменом иза ћошка, слати у три пм, ... Тако и заслужујете, када живите у мржњи, а мржња ће вас стићи кад тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.10.2023 19:28

Ста оцекивати од партијски уцитеља,

Name

Злаја

29.10.2023 15:38

Дјеца су огледало родитеља,речено давно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

30.10.2023 13:54

Какве везе има партијски кадар са дјецом која каменују,пљују и туку наставнике. Из куце све иде нема основне културе .

Name

То је сто

29.10.2023 15:45

је неко примјетио, у стварности је то висе и десава се свакодневно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Насиље

29.10.2023 16:59

Десавало се и прије само нисмо имали коме да пријавимо. А не вјерујем ни да сад постоје довољно независне и струцне институције којима би зртве врсњацког насиља могле да пријаве насилнике, тако да је овај број од 50 слуцајева само врх леденог бријега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МС

29.10.2023 17:00

То је само пријављено а има тога пуно висе и сколе (цаст изузецима) углавном све затаскавају! Поставља се питања, због цега затаскавају? Па зато сто су или у неком лицном односу са родитељима насилника или су родитељи насилника директорцици итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

29.10.2023 19:34

Зашто се сви правимо будале? Прије 50 година су радили ножеви испред школа, зими су несташни дјечаци гађали грудвама дјецу у које су стављали камење, наставници који су давали јединице су гађани циглама са врха зграда, испред школе су биле редовне туче и повређивање ученика, наставници су носали васпитне прутове и млатии дјецу, на часовима су дјеца минирали столице наставницима и они су падали на радост дјеце. Није било интернета и друштвених мрежа па је све то насиље стављано под тепих. Лудака мањих и већих је увијек било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Безвезе

30.10.2023 07:55

Па то вршњачко насиље је само обука за сутрашње политичаре и властодршце. То треба подржавати, а не математику и те глупости.

ОДГОВОРИТЕ