Za devet mjeseci u RS 50 slučajeva vršnjačkog nasilja

Za devet meseci ove godine u Republici Srpskoj evidentirano je 50 slučajeva vršnjačkog nasilja, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, koje organizuje preventivnu kampanju "Budi sigma! Zaustavi/Prijavi vršnjačko nasilje!", usmerenu ka učenicima osnovnih i srednjih škola sa ciljem sprečavanja ovakvog ponašanja.

Vijesti 29.10.2023 | 13:49
Za devet mjeseci u RS 50 slučajeva vršnjačkog nasilja

Vršnjačko nasilje je počinilo 75 maloletnika - 66 dečaka i devet devojčica, nad 63 maloletnika. Među maloletnim počiniocima 27 su učenici osnovne, a 48 srednje škole, navedeno je u saopštenju, prenosi RTRS.

U tim događajima su tri maloletnika zadobila teže, 38 lakše povrede, 12 maloletnika je pretrpilo psihičku bol, četiri su uznemiravana putem interneta, a kod 11 maloletnika su nastupile ostale posljedice.

S obzirom na to da je MUP Srpske podržao realizaciju programa "Briga o deci - zajednička odgovornost i obaveza", čiji je inicijator Republički pedagoški zavod RS i da su policijski službenici stalni članovi školskih multisektorskih timova formiranih u okviru programa, kampanja ima za cilj i unapređenje komunikacije i saradnje sa direktorima škola i prosvetnim radnicima, roditeljima i učenicima kako bi se poboljšalo međusobno poverenje, blagovremeno uočili konkretni problemi, identifikovali konfliktni pojedinci, a sve sa ciljem sprečavanja eskalacije vršnjačkog nasilja.

Na predavanjima koja će biti organizovana u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, učenici će se upoznati i sa procedurama šta da urade i kome da se obrate u slučaju da postanu žrtva vršnjačkog nasilja, kao i šta da urade ako imaju saznanja da je neko drugi žrtva vršnjačkog nasilja.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Riđan

29.10.2023 14:45

Kakvo čudo, kakvi su roditelji, ko sve vaspitava i podržava nevaspitanu djecu, nude se novčane nagrade za budalaštinae, on je veliki dasa? Takvi će vas sutra gađati kamenom iza ćoška, slati u tri pm, ... Tako i zaslužujete, kada živite u mržnji, a mržnja će vas stići kad tad.

ODGOVORITE
Name

Re

29.10.2023 19:28

Sta ocekivati od partijski ucitelja,

Name

Zlaja

29.10.2023 15:38

Djeca su ogledalo roditelja,rečeno davno .

ODGOVORITE
Name

Nikola

30.10.2023 13:54

Kakve veze ima partijski kadar sa djecom koja kamenuju,pljuju i tuku nastavnike. Iz kuce sve ide nema osnovne kulture .

Name

To je sto

29.10.2023 15:45

je neko primjetio, u stvarnosti je to vise i desava se svakodnevno

ODGOVORITE
Name

Nasilje

29.10.2023 16:59

Desavalo se i prije samo nismo imali kome da prijavimo. A ne vjerujem ni da sad postoje dovoljno nezavisne i strucne institucije kojima bi zrtve vrsnjackog nasilja mogle da prijave nasilnike, tako da je ovaj broj od 50 slucajeva samo vrh ledenog brijega.

ODGOVORITE
Name

MS

29.10.2023 17:00

To je samo prijavljeno a ima toga puno vise i skole (cast izuzecima) uglavnom sve zataskavaju! Postavlja se pitanja, zbog cega zataskavaju? Pa zato sto su ili u nekom licnom odnosu sa roditeljima nasilnika ili su roditelji nasilnika direktorcici itd.

ODGOVORITE
Name

Dragan

29.10.2023 19:34

Zašto se svi pravimo budale? Prije 50 godina su radili noževi ispred škola, zimi su nestašni dječaci gađali grudvama djecu u koje su stavljali kamenje, nastavnici koji su davali jedinice su gađani ciglama sa vrha zgrada, ispred škole su bile redovne tuče i povređivanje učenika, nastavnici su nosali vaspitne prutove i mlatii djecu, na časovima su djeca minirali stolice nastavnicima i oni su padali na radost djece. Nije bilo interneta i društvenih mreža pa je sve to nasilje stavljano pod tepih. Ludaka manjih i većih je uvijek bilo.

ODGOVORITE
Name

Bezveze

30.10.2023 07:55

Pa to vršnjačko nasilje je samo obuka za sutrašnje političare i vlastodršce. To treba podržavati, a ne matematiku i te gluposti.

ODGOVORITE