Стоп насиљу над женама, ригорозне казне за починиоце

У Сарајеву је у току протестна шетња због бруталног убиства Низаме Хећимовић у Градачцу, односно због вишеструког убиства у овој општини.

Босна и Херцеговина 14.08.2023 | 18:38
Стоп насиљу над женама, ригорозне казне за починиоце

Више хиљада грађана позвало је на заустављање насиља, прије свега насиља над женама.

У име окупљењих, захтјеве је прочитала градоначелница Сарајева Бањамина Карић која је и позвала на ово протестно окупљање.

Између осталог, на протесту се тражи утврђивање одговорности полиције у случају ових убистава, повећање капацитета сигурних кућа, институционална подршка за жртве кроз систем социјалне заштите, измјена прописа који регулишу објављивање садржаја који промовишу насиље, ефикасна заштита жртава насиља и пријавитеља насиља, да се извршиоци тешких кривичних дијела ставе под посебан надзор, да се повећа координација полицијских тијала и уведу додатни тренинзи за службенике о поступању са жртвама, да се ради на правовременој процјени ризика, да се ригорозније кажњава насиље у породици, те да се фемицид дефинише као посебно кривично дјело.

Позвали су и медије, културне и образовне институције да се укључе у ову борбу, а посебно медије кроз коректно извјештавање. 

Окупљени су затражили и спровођење међународних обавеза у области заштите жена и спречавања насиља, а Карић је поручила да је ово посљедњи тренутак, те да су сви који толеришу овакву ситуацију саучесници. "Главни циљ је нулта толеранција на насиље" нагласила је она.

(БН) Фото: БН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Треба казнити

14.08.2023 19:16

Цуре које улазе у везу са пресуђеним криминалцима, то треба бити КАЖЊИВО, за њихово добро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

14.08.2023 19:52

Родитеље кажњавати за одгој дјеце,па ако је убица,родитељи убице на исту робију као и син,одгој убица и шовиниста се мора строго кажњавти.

Name

Иван

15.08.2023 07:28

Браво за коментар, из коријена све

Name

др

14.08.2023 19:35

Сто је веца казна санса веца да злоцин буде гори јер због посљедица казне се иде на све и ниста, Каква казна је могла да обесхрабри лика сто је изврсио троструко убиство кад је себе убио??

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

14.08.2023 20:14

тетке у центрим за социјални рад кажу да се немају времена бавити жртвама насиља, они као субјекти заштите од насиља по Закону о заштити од насиља у породици би требали за стану у заштиту жртве, а врло често у сурадњи са адвокатима насилника одраде жртву на начин да је уцјене да ће јој дјецу одузети јер није добра мајка, па жртва као мајка повлачи пријаву ради дјеце. То су такве закулисане игре да жртва на крају одустане, јер се не може сама борити са силама система. Кад се деси насиље онда иде она реченица махалуша , аааа. шта је са њим и радила, па знала је да је криминалац. Страшно, срамно и тужно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

14.08.2023 21:19

Цини ми се да овдје нема правде док је сам не узмес у руке јер кад институције застаје креце анархија, морају се постени људи организовати и бранити, имају право кад их не стите они који су плацени за то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.

14.08.2023 23:01

Стоп насиљу над свим људима. Стоп партиском насиљу стоп корупцији то је насиље над будуцом дјецом и на онима који су тек родјени.

ОДГОВОРИТЕ