Stop nasilju nad ženama, rigorozne kazne za počinioce

U Sarajevu je u toku protestna šetnja zbog brutalnog ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu, odnosno zbog višestrukog ubistva u ovoj opštini.

Bosna i Hercegovina 14.08.2023 | 18:38
Stop nasilju nad ženama, rigorozne kazne za počinioce

Više hiljada građana pozvalo je na zaustavljanje nasilja, prije svega nasilja nad ženama.

U ime okupljenjih, zahtjeve je pročitala gradonačelnica Sarajeva Banjamina Karić koja je i pozvala na ovo protestno okupljanje.

Između ostalog, na protestu se traži utvrđivanje odgovornosti policije u slučaju ovih ubistava, povećanje kapaciteta sigurnih kuća, institucionalna podrška za žrtve kroz sistem socijalne zaštite, izmjena propisa koji regulišu objavljivanje sadržaja koji promovišu nasilje, efikasna zaštita žrtava nasilja i prijavitelja nasilja, da se izvršioci teških krivičnih dijela stave pod poseban nadzor, da se poveća koordinacija policijskih tijala i uvedu dodatni treninzi za službenike o postupanju sa žrtvama, da se radi na pravovremenoj procjeni rizika, da se rigoroznije kažnjava nasilje u porodici, te da se femicid definiše kao posebno krivično djelo.

Pozvali su i medije, kulturne i obrazovne institucije da se uključe u ovu borbu, a posebno medije kroz korektno izvještavanje. 

Okupljeni su zatražili i sprovođenje međunarodnih obaveza u oblasti zaštite žena i sprečavanja nasilja, a Karić je poručila da je ovo posljednji trenutak, te da su svi koji tolerišu ovakvu situaciju saučesnici. "Glavni cilj je nulta tolerancija na nasilje" naglasila je ona.

(BN) Foto: BN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Treba kazniti

14.08.2023 19:16

Cure koje ulaze u vezu sa presuđenim kriminalcima, to treba biti KAŽNJIVO, za njihovo dobro!

ODGOVORITE
Name

Ipe

14.08.2023 19:52

Roditelje kažnjavati za odgoj djece,pa ako je ubica,roditelji ubice na istu robiju kao i sin,odgoj ubica i šovinista se mora strogo kažnjavti.

Name

Ivan

15.08.2023 07:28

Bravo za komentar, iz korijena sve

Name

dr

14.08.2023 19:35

Sto je veca kazna sansa veca da zlocin bude gori jer zbog posljedica kazne se ide na sve i nista, Kakva kazna je mogla da obeshrabri lika sto je izvrsio trostruko ubistvo kad je sebe ubio??

ODGOVORITE
Name

RAJNA

14.08.2023 20:14

tetke u centrim za socijalni rad kažu da se nemaju vremena baviti žrtvama nasilja, oni kao subjekti zaštite od nasilja po Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici bi trebali za stanu u zaštitu žrtve, a vrlo često u suradnji sa advokatima nasilnika odrade žrtvu na način da je ucjene da će joj djecu oduzeti jer nije dobra majka, pa žrtva kao majka povlači prijavu radi djece. To su takve zakulisane igre da žrtva na kraju odustane, jer se ne može sama boriti sa silama sistema. Kad se desi nasilje onda ide ona rečenica mahaluša , aaaa. šta je sa njim i radila, pa znala je da je kriminalac. Strašno, sramno i tužno

ODGOVORITE
Name

Borac

14.08.2023 21:19

Cini mi se da ovdje nema pravde dok je sam ne uzmes u ruke jer kad institucije zastaje krece anarhija, moraju se posteni ljudi organizovati i braniti, imaju pravo kad ih ne stite oni koji su placeni za to...

ODGOVORITE
Name

Dr.

14.08.2023 23:01

Stop nasilju nad svim ljudima. Stop partiskom nasilju stop korupciji to je nasilje nad buducom djecom i na onima koji su tek rodjeni.

ODGOVORITE