Највеће звијезде свих времена поново заједно

Легендарни снимак, који је започео доба супермодела, на којем су Наоми Кембел, Кристи Тарлингтон, Синди Крафорд, Татјана Патиц и Линда Евангелиста, заједно је фотографисао Питер Линдберг за насловној страни Вогуе у јануару 1990. године, 33 године касније поново је снимљен за септембарско издање часописа.

Забава 11.08.2023 | 21:53
Највеће звијезде свих времена поново заједно

Верзија насловнице ће се појавити у издањима у Великој Британији и Сједињеним Америчким Државама - са насловном линијом "Највеће свих времена". Како пише Гардијан, недостаје само Татјана Патиц, која је умрла раније ове године.

Сада у педесетим годинама, ове четири жене преиспитују време касних 1980-их и раних 90-их када су први пут почеле да се баве моделингом у дуго очекиваном предстојећем документарцу, "Супер модели" који ће се од септембра приказивати на Епл ТВ-у.

У тексту Вога манекенке износе своје виђење тог времена, када их је слава ставила у центар пажње, посебно након спота за песму "Фридом"  Џорџа Мајкла, у којем је учествовало свих пет топ модела са насловне странице Вога. 

„Било је сулудо. Ми нисмо Битлси“, рекла је Евангелиста о реакцији на спот и шетњу пистом.

Кембел је отворено говорила о томе како се њен живот променио са славом, али и о расизму који је искусила у модној индустрији.  „Зашто сам радила исти посао као и моје колегинице, а добијала сам мање новца", рекла је Кембел, црнкиња пореклом са Јамајке. 

Модели су били део модне индустрије током ере пре покрета #МеТоо,  радећи са фотографима који су од тада оптужени за сексуално неприкладно понашање са моделима, укључујући Бруса Вебера, Патрика Демаршелијеа и Терија Ричардсона.

Говорећи за Вог, све четири су изјавиле да су углавном избегавали сексуалну експлоатацију. Крофорд каже да јој је помогло њено несофистицирано порекло - јер није хтела да иде на журке. 

„Вероватно сам пропустила неке фантастичне прилике, али сам сигурно избегла и неке мање фантастичне прилике”, навела је Крофорд, мајка једне од најпопуларнијих манекенки садашње генерације, Каје Гербер.

Кембел, Тарлингтон, Крафорд и Еванђелиста – као и Патиц, Хелена Кристенсен и Клаудија Шифер, често се сматрају првим моделима који су постали познате личности изван модне индустрије. 

Потражња за њима је нагло порасла 90-их година, а Еванђелиста је тада говорила „ми се не будимо за мање од 10.000 долара дневно“.

(Тањуг/Фото: Рафаел Паваротти)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пањик

11.08.2023 22:14

Знадете ви тко су велике звиједа зорица брунцлик вера матовиц снезана дјурисиц саво радусиновиц и многи други ДЕРЊАТ СЕ МОЗЕ СВАКА БУДАЛА .

ОДГОВОРИТЕ