Najveće zvijezde svih vremena ponovo zajedno

Legendarni snimak, koji je započeo doba supermodela, na kojem su Naomi Kembel, Kristi Tarlington, Sindi Kraford, Tatjana Patic i Linda Evangelista, zajedno je fotografisao Piter Lindberg za naslovnoj strani Vogue u januaru 1990. godine, 33 godine kasnije ponovo je snimljen za septembarsko izdanje časopisa.

Zabava 11.08.2023 | 21:53
Najveće zvijezde svih vremena ponovo zajedno

Verzija naslovnice će se pojaviti u izdanjima u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama - sa naslovnom linijom "Najveće svih vremena". Kako piše Gardijan, nedostaje samo Tatjana Patic, koja je umrla ranije ove godine.

Sada u pedesetim godinama, ove četiri žene preispituju vreme kasnih 1980-ih i ranih 90-ih kada su prvi put počele da se bave modelingom u dugo očekivanom predstojećem dokumentarcu, "Super modeli" koji će se od septembra prikazivati na Epl TV-u.

U tekstu Voga manekenke iznose svoje viđenje tog vremena, kada ih je slava stavila u centar pažnje, posebno nakon spota za pesmu "Fridom"  Džordža Majkla, u kojem je učestvovalo svih pet top modela sa naslovne stranice Voga. 

„Bilo je suludo. Mi nismo Bitlsi“, rekla je Evangelista o reakciji na spot i šetnju pistom.

Kembel je otvoreno govorila o tome kako se njen život promenio sa slavom, ali i o rasizmu koji je iskusila u modnoj industriji.  „Zašto sam radila isti posao kao i moje koleginice, a dobijala sam manje novca", rekla je Kembel, crnkinja poreklom sa Jamajke. 

Modeli su bili deo modne industrije tokom ere pre pokreta #MeToo,  radeći sa fotografima koji su od tada optuženi za seksualno neprikladno ponašanje sa modelima, uključujući Brusa Vebera, Patrika Demaršelijea i Terija Ričardsona.

Govoreći za Vog, sve četiri su izjavile da su uglavnom izbegavali seksualnu eksploataciju. Kroford kaže da joj je pomoglo njeno nesofisticirano poreklo - jer nije htela da ide na žurke. 

„Verovatno sam propustila neke fantastične prilike, ali sam sigurno izbegla i neke manje fantastične prilike”, navela je Kroford, majka jedne od najpopularnijih manekenki sadašnje generacije, Kaje Gerber.

Kembel, Tarlington, Kraford i Evanđelista – kao i Patic, Helena Kristensen i Klaudija Šifer, često se smatraju prvim modelima koji su postali poznate ličnosti izvan modne industrije. 

Potražnja za njima je naglo porasla 90-ih godina, a Evanđelista je tada govorila „mi se ne budimo za manje od 10.000 dolara dnevno“.

(Tanjug/Foto: Rafael Pavarotti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Panjik

11.08.2023 22:14

Znadete vi tko su velike zvijeda zorica brunclik vera matovic snezana djurisic savo radusinovic i mnogi drugi DERNJAT SE MOZE SVAKA BUDALA .

ODGOVORITE