Цена карте за Евровизују 10 пута скупља од улазнице за Пријин концерт!

Евровизијско лудило се захуктава и све је спремно за прво полуфинално вече које ће се одржати вечерас. Подсећамо, Србија ће наступити вечерас под редним бројем 2, а српска представница је Теyа Дора са песмом "Рамонда".

Забава 07.05.2024 | 17:55
Цена карте за Евровизују 10 пута скупља од улазнице за Пријин концерт!

Шведска је ове године домаћин, а за потребе манифестације издвојили су позамашну суму новца.

Све то кошта

Рапсодија боја и емоција, одлична продукција, бина која као да је из другог универзума. Све је то на листи неопходних ствари за вечерас, али све то и кошта.

Организација Песме Евровизије, односно њена цена, варира из године у годину - у зависности од доприноса свих земаља учесница.

Свака од ових држава доприноси буџету, уз домац́ина и град, а ту су и приходи од спонзора и продаје улазница. Накнада је различита за сваку земљу, у зависности од фактора попут БДП-а до њене величине, наводи се у чланку на сајту ТВ Евровизије, у којем се наводи да емитер земље домац́ина такође доприноси, у просеку, између 10 и 20 милиона евра, али истичу да се потребан новац може преместити и на друге начине.

Teya Dora, Teodora PavlovskaФОТО: САРАХ ЛОУИСЕ БЕННЕТТ, ЕБУ

Главно финансирање

Евровизија се финансира чланством у Европској радиодифузној унији (ЕБУ), које плац́а свака земља учесница. Годишњи приходи од чланарине су између седам и десет милиона евра. Велика петорка (Немачка, Велика Британија, Шпанија, Француска и Италија) плац́ају највец́у чланарину, а заузврат им је загарантован директан улазак у финале.

Остале земље зато уплац́ују одређени износ у заједнички фонд, а онда се у полуфиналу боре за добар пласман и улазак у велико финале. Има земаља које су одустале од такмичења управо зато што нису имале довољно средстава за финансирање ЕБУ, попут Северне Македоније и Црне Горе, али и оних које се не такмиче из неких других разлога, попут Марока, Андоре, Русије...

- Одлука је у најбољем интересу јавности, с обзиром на повец́ане трошкове због енергетске кризе, који заузимају велики део буџета за јавне сервисе - кажу на северномакедонској МКТВ, а пренела је Радиотелевизија Црне Горе.

- Поред значајних трошкова котизације, као и трошкова боравка у Великој Британији суочили смо се и са незаинтересованошц́у спонзора, па смо одлучили да постојец́е ресурсе усмеримо на финансирање текуц́их и планираних. националним пројектима и организационим и програмским реформама које подразумевају значајне инвестиционе интервенције у опреми и просторијама.

EvrovizijaФОТО: ЦХРИСТОПХ СОЕДЕР / АФП / ПРОФИМЕДИА

Цене карата

Треба напоменути да организатори зарађују и продајом улазница по овој цени. Да сте желели да гледате прво или друго полуфинално вече уживо, морали бисте да издвојите од 175 до 209 евра.

Улазнице за финале су још скупље. Њихова цена је од 287 до 331 евро, надводи Нет.хр.

EvrovizijaФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН/ЕУРОВИСИОН ТВ

Карте за пријин концерт биле јефтиније

Примера ради, српска певачица Александра Пријовић, која је прошле године почела концертну турнеју широм Балкана, напунила је у Београду 4, а у Хрватској 5 Арена.

Карте за њен концерт у Београду коштале су од 1.800 до 15.000 динара, што је у еврима око 15.5 и 128 евра. Цена најјефтиније карте у Загребу износила је 25 евра, а да сте купили карту за сваки концерт то би вас испало укупно 125 евра. Што није довољни ни уа једно полуфинално вече на Евровизији.

Aleksandra Prijović, OsijekФОТО: ЈУРИЦА ЦВИТАНИЋ/ЕXТРА ФМ

(Курир.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

зоки

12.05.2024 21:37

Код Прије добра гардероба.

ОДГОВОРИТЕ