Власт ставила своје интересе испред интереса грађана

У Републици Српској нема краја поскупљењима. Овај пут на ред је дошло гориво па је од јутрос скупље у просјеку од 0,05 до 0,10 КМ по литру у зависности од регије. Поставља се питање има ли краја поскупљењима и како ће грађани преживјети све  финансијске ударе на њихове ионако танке џепове?

Република Српска 17.07.2023 | 19:35
Власт ставила своје интересе испред интереса грађана

Скоро годину дана грађани Републике Српске чекали су да се власт смилује и коначно изгласа закон којим ће се на одређени временски период укинути акцизе на гориво, и бар мало ублажити посљедице економске кризе и инфлације. Међутим, до тога није дошло зато што посланици СНСД-а у Дому народа нису подржали укидање акциза.

Зато нафташи у Српској могу како хоће управљати цијенама па је тако поново дошло до повећања цијена горива. 

"Узрок поскупљења је раст цијена деривата на свјетском тржишту проузрокован смањењем производње у Русији и Саудијској Арабији, као и сезонски ефекат који је довео до повећања потражње за нафтним дериватима у Европи. Притиснути високим улазним цијенама, малопродајни дистрибутери нафтних деривата приморани су да повећају цијене у висини од 0,05 до 0,10 КМ по литру у зависности од регије".

Занимљиво је да је дистрибутерима најлакше дизати цијене али кад дође до смањења цијена на свјетском тржишту, код нас се ништа не мијења.

Грађани питају има ли краја поскупљењима?

Европске цијене у неевропској Републици Српској и са најнижим животним стандардом.  Плате и пензије ни близу европских али то надлежне не спречава да пуштају дистрибутере и трговачке ланце да дижу цијене јер очигледно власт није спремна да се одрекне својих прихода и привилегија.

„То говори да власт гледа себе и своје интерес и да су себе и своје интересе ставили испред интереса привреде, народа и да им је кључно да имају довољно прихода у буџету и да проводе своје интересе и планове. Становништво је очекивало да ће са смиривањем општег нивоа раста цијена и инфлације да ће доћи до попуштања послије годину дана инфлације и високог раста цијена. Међутим овакве реакције власти не дају наду да можемо очекивати олакшања“, сматра Миленко Станић, економиста.

Очигледно по угледу на власт у Републици Српској понашају се и власници трговачких ланаца и бензинских пумпи, с обзиром на то да су у више наврата дизали цијене производа, без обзира на стање на тржишту нафте, и то, како је Инспекторат РС раније утврдио, незаконито.

Оно што је сигурно је то да ће све посљедице поново сносити крајњи потрошач, којем је новчаник ионако већ полупразан и који једва састави крај с крајем сваког мјесеца.

(БН) Фото: Независне

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

јааааа

17.07.2023 20:45

Битно да су Игор и Горица добили гориво прије поскупљења а ко јебе народ за што.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

17.07.2023 23:53

Удружени злочиначки подухват нафташа и буџетлија на стандард становништва.

Name

Графика

18.07.2023 05:21

Народ је гласао за своју пропаст а резим то искористава.треба да буде јос скупље даби се народ опаметио.

Name

+

17.07.2023 21:21

Тако је било од почетка Коловође Додика. Он је прво 90 био у странци Анте Марковића, Реформска. Па је убачен по свему се види, да буде највећи Србин. Тако имамо континуитет, да више од 8о година, већинским Србима, капи је Хрват. Тако он приватизова са приучени ПРОЦИЈЕНИТЕЉИМА, сва Друштвена предузећа из Социјализма. И тако појединци богати, а државе пропадају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ту на нашем месту старом

17.07.2023 22:09

Одувек је аутомобил био луксуз, па тако онај к'о има нека точи, а онак к'о нема пут под ноге..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гранични Полицајац 1983

17.07.2023 22:11

Гледам ове ноћне Ј. по Дрини цепају, не гасе ауто ваљда клима ради.. Па када није њима скупо зашто би било некоме коме је заиста ауто потребан..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

18.07.2023 07:09

Нека и треба, народ ћути и кука нико прстом да мрдне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварно ??????

18.07.2023 11:26

Не могу вјеровати у такве инсинуације о таквим узвишеним ликовима !!!!! Хало , дебили новинарски исто пишете деценијама а сваки пут објављујете као неку новост !!! Да имате праву а не џубокс диплому били би перјаница српског народа , овако сте јадни и јалови и луфтајуће главе , дефинитивно нема у њој ничега .

ОДГОВОРИТЕ