Vlast stavila svoje interese ispred interesa građana

U Republici Srpskoj nema kraja poskupljenjima. Ovaj put na red je došlo gorivo pa je od jutros skuplje u prosjeku od 0,05 do 0,10 KM po litru u zavisnosti od regije. Postavlja se pitanje ima li kraja poskupljenjima i kako će građani preživjeti sve  finansijske udare na njihove ionako tanke džepove?

Republika Srpska 17.07.2023 | 19:35
Vlast stavila svoje interese ispred interesa građana

Skoro godinu dana građani Republike Srpske čekali su da se vlast smiluje i konačno izglasa zakon kojim će se na određeni vremenski period ukinuti akcize na gorivo, i bar malo ublažiti posljedice ekonomske krize i inflacije. Međutim, do toga nije došlo zato što poslanici SNSD-a u Domu naroda nisu podržali ukidanje akciza.

Zato naftaši u Srpskoj mogu kako hoće upravljati cijenama pa je tako ponovo došlo do povećanja cijena goriva. 

"Uzrok poskupljenja je rast cijena derivata na svjetskom tržištu prouzrokovan smanjenjem proizvodnje u Rusiji i Saudijskoj Arabiji, kao i sezonski efekat koji je doveo do povećanja potražnje za naftnim derivatima u Evropi. Pritisnuti visokim ulaznim cijenama, maloprodajni distributeri naftnih derivata primorani su da povećaju cijene u visini od 0,05 do 0,10 KM po litru u zavisnosti od regije".

Zanimljivo je da je distributerima najlakše dizati cijene ali kad dođe do smanjenja cijena na svjetskom tržištu, kod nas se ništa ne mijenja.

Građani pitaju ima li kraja poskupljenjima?

Evropske cijene u neevropskoj Republici Srpskoj i sa najnižim životnim standardom.  Plate i penzije ni blizu evropskih ali to nadležne ne sprečava da puštaju distributere i trgovačke lance da dižu cijene jer očigledno vlast nije spremna da se odrekne svojih prihoda i privilegija.

„To govori da vlast gleda sebe i svoje interes i da su sebe i svoje interese stavili ispred interesa privrede, naroda i da im je ključno da imaju dovoljno prihoda u budžetu i da provode svoje interese i planove. Stanovništvo je očekivalo da će sa smirivanjem opšteg nivoa rasta cijena i inflacije da će doći do popuštanja poslije godinu dana inflacije i visokog rasta cijena. Međutim ovakve reakcije vlasti ne daju nadu da možemo očekivati olakšanja“, smatra Milenko Stanić, ekonomista.

Očigledno po ugledu na vlast u Republici Srpskoj ponašaju se i vlasnici trgovačkih lanaca i benzinskih pumpi, s obzirom na to da su u više navrata dizali cijene proizvoda, bez obzira na stanje na tržištu nafte, i to, kako je Inspektorat RS ranije utvrdio, nezakonito.

Ono što je sigurno je to da će sve posljedice ponovo snositi krajnji potrošač, kojem je novčanik ionako već poluprazan i koji jedva sastavi kraj s krajem svakog mjeseca.

(BN) Foto: Nezavisne

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

jaaaaa

17.07.2023 20:45

Bitno da su Igor i Gorica dobili gorivo prije poskupljenja a ko jebe narod za što.

ODGOVORITE
Name

Mile

17.07.2023 23:53

Udruženi zločinački poduhvat naftaša i budžetlija na standard stanovništva.

Name

Grafika

18.07.2023 05:21

Narod je glasao za svoju propast a rezim to iskoristava.treba da bude jos skuplje dabi se narod opametio.

Name

+

17.07.2023 21:21

Tako je bilo od početka Kolovođe Dodika. On je prvo 90 bio u stranci Ante Markovića, Reformska. Pa je ubačen po svemu se vidi, da bude najveći Srbin. Tako imamo kontinuitet, da više od 8o godina, većinskim Srbima, kapi je Hrvat. Tako on privatizova sa priučeni PROCIJENITELJIMA, sva Društvena preduzeća iz Socijalizma. I tako pojedinci bogati, a države propadaju.

ODGOVORITE
Name

Tu na našem mestu starom

17.07.2023 22:09

Oduvek je automobil bio luksuz, pa tako onaj k'o ima neka toči, a onak k'o nema put pod noge..

ODGOVORITE
Name

Granični Policajac 1983

17.07.2023 22:11

Gledam ove noćne J. po Drini cepaju, ne gase auto valjda klima radi.. Pa kada nije njima skupo zašto bi bilo nekome kome je zaista auto potreban..

ODGOVORITE
Name

T39842288

18.07.2023 07:09

Neka i treba, narod ćuti i kuka niko prstom da mrdne

ODGOVORITE
Name

Stvarno ??????

18.07.2023 11:26

Ne mogu vjerovati u takve insinuacije o takvim uzvišenim likovima !!!!! Halo , debili novinarski isto pišete decenijama a svaki put objavljujete kao neku novost !!! Da imate pravu a ne džuboks diplomu bili bi perjanica srpskog naroda , ovako ste jadni i jalovi i luftajuće glave , definitivno nema u njoj ničega .

ODGOVORITE