Не гушите јавну ријеч, повуците сами срамни закон

Док представници власти тврде да су казне смањене, представници опозиције и медијске заједнице одговарају да је намјера власти да угуши јавну ријеч и траже повлачење срамног закона, због чега су за уторак заказани протести.

Република Српска 16.07.2023 | 19:38
Не гушите јавну ријеч, повуците сами срамни закон

У уторак у Бањалуци почиње редовна сједница Народне скупштине на којој ће се расправљати о приједлогу измјена Кривичног законика Републике Српске којима се криминализује клевета.

Док представници власти тврде да су казне смањене, представници опозиције и медијске заједнице одговарају да је намјера власти да угуши јавну ријеч и траже повлачење срамног закона, због чега су за уторак заказани протести.

Странке парламентарне већине предвођене СНСД-ом упркос бројним критикама новинара и стручне јавности, али и међународних организација нису одустале од криминализације јавне ријечи у Републици Српској.

Ресорни министар је за агенцију Срна рекао да је увреда избачена из Кривичног законика, а за клевету су казне смањене на распон од хиљаду до шест хиљада марака.

"Рађене су корекције казне како код кривичног дјела клевете тако и код кривичног дјела изношење личних и породичних прилика. Те казне су значајно кориговане како би се прије свега уклопиле у законодавни систем  али и једна врста прихваћених сугестија као што су биле најчешће на јавним расправама", рекао је Милош Букејловић, министар правде Републике Српске. 

Закон убија слободу говора и и представља удар СНСД-а на Републику Српску, одговарају из опозиције.

"И зато је важно да се овај закон заустави јер ако се усвоји ми добијамо једну класичну страховладу. Процес прављења диктатуре се са усвајањем овог закона завршава. Република Српска постаје балканска Чеченија и балканска Сјеверна Кореја", категоричан је посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Црнадак. 

Црнадак сматра да ће ипак у највећој мјери бити погођени медији.

"Зато што је то њима посао да долазе до нових информација, да дају критичку мисао да буду нека врста корекције власти и шта год напишете другачије од оног како каже власт можете да одговарате - кривично", каже Црнадак. 

Због тога једино што власт треба да уради је да повуче овај закон, сагласни су у опозицији. Они су најавили немире, али и напуштање Народне скупштине у случају усвајања закона.

"Антицивилизацијски закон и антицивилизацијски покушај власти Републике Српске, да не кажем режима, да неке ствари дефинише на начин да прогања сваког неистомишљеника у Српкој: из сфере новинарства и медија, јавног простора када су у питању народни посланици па до сваког грађанина који жели јавно да искаже свој став у јавном простору", сматра Вукота Говедарица, шеф посланичког клуба СДС-а у парламенту Српске. 

Предсједник Народног фронта Јелен Тривић је за БН такође рекла да спорни закон власт треба да повуче из процедуре. 

"Једино што би било исправно, а што не очекујем да се деси од владајуће структуре је да се овај закон повуче у цјелости, а никакве козметичке измјене неће никога ко жели добро овом друштву умирити", сматра Тривић. 

Због оправданог страха да ће закон да доведе до гушења јавне ријечи, у уторак у 9 часова, прије почетка сједнице парламента биће одржан протестна шетња од бањалучког Трга Крајине до Народне скупштине.

"Спорна је интерпретација власти који нама покушавају да импутирају да ми покушавамо да се изборимо за слободно клеветање. Клевета је јако добро регулисана и постојећим законом и нема потребе да се она нађе у Кривичном законику јер она није кривично дјело нити то смије бити", сматра новинар из Бањалуке Андријана Писаревић. 

То што су казне смањене, сматрају правници, не значи много јер је остао широк простор за институционални прогон и застрашивање новинара.

"Довољно је да тужилац покрене одређени поступак против нпр. некон новинара који је истраживао и објавио одређену вијест и тај новинар ће већ бити застрађен да у будућности користи своју слободу изражавања. Заједно са тужилачком истрагом долазе и различита давања изјава, испитивања од стране државних органа и слично", сматра Дејан Лучка из Бањалучког центра за људска права. 

Процеси, упозорава струка, могу да трају годинама, а да у том периоду новинару али и свим грађанима који буду оптужени, буду ускраћена основна права, као што је слобода кретања.

(БН) Фото: Архива 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Сви на протест

16.07.2023 20:07

И довести што више страних новинара да покажемо читавом свијету шта раде СНСД у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2023 07:28

Умјесто ландарања 100 пута је боље да одете на село и направите акцију купљења сијена неком сељаку или окопавања и заливања поврћа!

Name

Ре

17.07.2023 07:45

Шта раде? Уводе ред у медије!

Name

Тито

17.07.2023 10:03

Е зато што нема закона Н1 може да нас назива како хоће.

Name

Сви на протест за Ре

17.07.2023 17:10

У једну руку си у праву. АЛИ!!!! Ми смо народ коме треба вођа, за вријеме Тита лопатом и колицима смо направили километре аутопутева, пруга, тунела хидроелектране. Такмичили се ко ће добити ударну значку! То нема нигдје у свијету! Сад имамо вођу лопова, манипулатора, криминалца и сад опет се такмичимо ко це бити као он. Једино решење да прво њега смијенимо па ће народ опет да се удружи и направи чуда. А успут ће да купи и по коју краву јер тога у РС нема, па немамо за кога да купимо сијено!

Name

Корослав

16.07.2023 20:20

Морате их повући ,и срамни закон ће бити ништаван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2023 20:58

Закон је у супротности са Уставом РС и пада пред Уставним судом. Ови полтрони бајини слијепо слушају јер немају никаквог знања из права. Све купљене дипломе. Народ мора да се дигне и покаже снагу. Доста је било повлачења!

Name

За Ре

16.07.2023 22:37

Моја није, али не мораш бити правник да би схватио да не можеш некога олајавати без доказа до бесвести, и не одговарати.

Name

За Ре

17.07.2023 09:52

За такве идијоте треба много строзније казне увести ФУЈ.

Name

Боби

16.07.2023 22:02

У чему је проблем?Народ је гласао за овакве диктаторе.Ја би их на било какву жалбу послао на суд.Тражили сте-гледајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

16.07.2023 22:03

Па, ако је Закон у супротности са Уставом. Зашто онда трошити овако врућ дан на протесте. Нема ни хладне воде у БЛ. ЈЕДНОСТАВНО ТУЖИТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трр

16.07.2023 22:14

Такав је РС од оснутка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џа или бу

16.07.2023 22:19

А, гдје је сад наша " врла" академска заједница???? Вјероватно на тргу, ужива слушајићи разнне хитове разних баја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље

16.07.2023 22:21

Идите неком сељаку покупити сијено да нешто корисно урадите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гале

17.07.2023 10:49

Као што ти помажеш.Јеси ли на то мислио грађанине?

Name

Са стране

17.07.2023 08:44

Чекајте, слоган је глуп! Веома глуп! Овако написано, испада да клевета и увреда не треба да буду кажњиви и да се новинари залажу за употребу клевете и увреде у јавном дискурсу. Слоган треба да гласи "Стоп криминализацији истине!".

ОДГОВОРИТЕ