Ne gušite javnu riječ, povucite sami sramni zakon

Dok predstavnici vlasti tvrde da su kazne smanjene, predstavnici opozicije i medijske zajednice odgovaraju da je namjera vlasti da uguši javnu riječ i traže povlačenje sramnog zakona, zbog čega su za utorak zakazani protesti.

Republika Srpska 16.07.2023 | 19:38
Ne gušite javnu riječ, povucite sami sramni zakon

U utorak u Banjaluci počinje redovna sjednica Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o prijedlogu izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima se kriminalizuje kleveta.

Dok predstavnici vlasti tvrde da su kazne smanjene, predstavnici opozicije i medijske zajednice odgovaraju da je namjera vlasti da uguši javnu riječ i traže povlačenje sramnog zakona, zbog čega su za utorak zakazani protesti.

Stranke parlamentarne većine predvođene SNSD-om uprkos brojnim kritikama novinara i stručne javnosti, ali i međunarodnih organizacija nisu odustale od kriminalizacije javne riječi u Republici Srpskoj.

Resorni ministar je za agenciju Srna rekao da je uvreda izbačena iz Krivičnog zakonika, a za klevetu su kazne smanjene na raspon od hiljadu do šest hiljada maraka.

"Rađene su korekcije kazne kako kod krivičnog djela klevete tako i kod krivičnog djela iznošenje ličnih i porodičnih prilika. Te kazne su značajno korigovane kako bi se prije svega uklopile u zakonodavni sistem  ali i jedna vrsta prihvaćenih sugestija kao što su bile najčešće na javnim raspravama", rekao je Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske. 

Zakon ubija slobodu govora i i predstavlja udar SNSD-a na Republiku Srpsku, odgovaraju iz opozicije.

"I zato je važno da se ovaj zakon zaustavi jer ako se usvoji mi dobijamo jednu klasičnu strahovladu. Proces pravljenja diktature se sa usvajanjem ovog zakona završava. Republika Srpska postaje balkanska Čečenija i balkanska Sjeverna Koreja", kategoričan je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak. 

Crnadak smatra da će ipak u najvećoj mjeri biti pogođeni mediji.

"Zato što je to njima posao da dolaze do novih informacija, da daju kritičku misao da budu neka vrsta korekcije vlasti i šta god napišete drugačije od onog kako kaže vlast možete da odgovarate - krivično", kaže Crnadak. 

Zbog toga jedino što vlast treba da uradi je da povuče ovaj zakon, saglasni su u opoziciji. Oni su najavili nemire, ali i napuštanje Narodne skupštine u slučaju usvajanja zakona.

"Anticivilizacijski zakon i anticivilizacijski pokušaj vlasti Republike Srpske, da ne kažem režima, da neke stvari definiše na način da proganja svakog neistomišljenika u Srpkoj: iz sfere novinarstva i medija, javnog prostora kada su u pitanju narodni poslanici pa do svakog građanina koji želi javno da iskaže svoj stav u javnom prostoru", smatra Vukota Govedarica, šef poslaničkog kluba SDS-a u parlamentu Srpske. 

Predsjednik Narodnog fronta Jelen Trivić je za BN takođe rekla da sporni zakon vlast treba da povuče iz procedure. 

"Jedino što bi bilo ispravno, a što ne očekujem da se desi od vladajuće strukture je da se ovaj zakon povuče u cjelosti, a nikakve kozmetičke izmjene neće nikoga ko želi dobro ovom društvu umiriti", smatra Trivić. 

Zbog opravdanog straha da će zakon da dovede do gušenja javne riječi, u utorak u 9 časova, prije početka sjednice parlamenta biće održan protestna šetnja od banjalučkog Trga Krajine do Narodne skupštine.

"Sporna je interpretacija vlasti koji nama pokušavaju da imputiraju da mi pokušavamo da se izborimo za slobodno klevetanje. Kleveta je jako dobro regulisana i postojećim zakonom i nema potrebe da se ona nađe u Krivičnom zakoniku jer ona nije krivično djelo niti to smije biti", smatra novinar iz Banjaluke Andrijana Pisarević. 

To što su kazne smanjene, smatraju pravnici, ne znači mnogo jer je ostao širok prostor za institucionalni progon i zastrašivanje novinara.

"Dovoljno je da tužilac pokrene određeni postupak protiv npr. nekon novinara koji je istraživao i objavio određenu vijest i taj novinar će već biti zastrađen da u budućnosti koristi svoju slobodu izražavanja. Zajedno sa tužilačkom istragom dolaze i različita davanja izjava, ispitivanja od strane državnih organa i slično", smatra Dejan Lučka iz Banjalučkog centra za ljudska prava. 

Procesi, upozorava struka, mogu da traju godinama, a da u tom periodu novinaru ali i svim građanima koji budu optuženi, budu uskraćena osnovna prava, kao što je sloboda kretanja.

(BN) Foto: Arhiva 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Svi na protest

16.07.2023 20:07

I dovesti što više stranih novinara da pokažemo čitavom svijetu šta rade SNSD u RS.

ODGOVORITE
Name

Re

17.07.2023 07:28

Umjesto landaranja 100 puta je bolje da odete na selo i napravite akciju kupljenja sijena nekom seljaku ili okopavanja i zalivanja povrća!

Name

Re

17.07.2023 07:45

Šta rade? Uvode red u medije!

Name

Tito

17.07.2023 10:03

E zato što nema zakona N1 može da nas naziva kako hoće.

Name

Svi na protest za Re

17.07.2023 17:10

U jednu ruku si u pravu. ALI!!!! Mi smo narod kome treba vođa, za vrijeme Tita lopatom i kolicima smo napravili kilometre autoputeva, pruga, tunela hidroelektrane. Takmičili se ko će dobiti udarnu značku! To nema nigdje u svijetu! Sad imamo vođu lopova, manipulatora, kriminalca i sad opet se takmičimo ko ce biti kao on. Jedino rešenje da prvo njega smijenimo pa će narod opet da se udruži i napravi čuda. A usput će da kupi i po koju kravu jer toga u RS nema, pa nemamo za koga da kupimo sijeno!

Name

Koroslav

16.07.2023 20:20

Morate ih povući ,i sramni zakon će biti ništavan.

ODGOVORITE
Name

Re

16.07.2023 20:58

Zakon je u suprotnosti sa Ustavom RS i pada pred Ustavnim sudom. Ovi poltroni bajini slijepo slušaju jer nemaju nikakvog znanja iz prava. Sve kupljene diplome. Narod mora da se digne i pokaže snagu. Dosta je bilo povlačenja!

Name

Za Re

16.07.2023 22:37

Moja nije, ali ne moraš biti pravnik da bi shvatio da ne možeš nekoga olajavati bez dokaza do besvesti, i ne odgovarati.

Name

Za Re

17.07.2023 09:52

Za takve idijote treba mnogo stroznije kazne uvesti FUJ.

Name

Bobi

16.07.2023 22:02

U čemu je problem?Narod je glasao za ovakve diktatore.Ja bi ih na bilo kakvu žalbu poslao na sud.Tražili ste-gledajte.

ODGOVORITE
Name

+

16.07.2023 22:03

Pa, ako je Zakon u suprotnosti sa Ustavom. Zašto onda trošiti ovako vruć dan na proteste. Nema ni hladne vode u BL. JEDNOSTAVNO TUŽITE.

ODGOVORITE
Name

Trr

16.07.2023 22:14

Takav je RS od osnutka.

ODGOVORITE
Name

Dža ili bu

16.07.2023 22:19

A, gdje je sad naša " vrla" akademska zajednica???? Vjerovatno na trgu, uživa slušajići raznne hitove raznih baja.

ODGOVORITE
Name

Bolje

16.07.2023 22:21

Idite nekom seljaku pokupiti sijeno da nešto korisno uradite!

ODGOVORITE
Name

Gale

17.07.2023 10:49

Kao što ti pomažeš.Jesi li na to mislio građanine?

Name

Sa strane

17.07.2023 08:44

Čekajte, slogan je glup! Veoma glup! Ovako napisano, ispada da kleveta i uvreda ne treba da budu kažnjivi i da se novinari zalažu za upotrebu klevete i uvrede u javnom diskursu. Slogan treba da glasi "Stop kriminalizaciji istine!".

ODGOVORITE