Хрватски медији пишу: Бањалука хит дестинација

Новоуређени апартман, бесплатно отказивање, у близини градских атракција – само 21 евра за ноћ за двије особе. Или пак хотел с четири звјездице, у центру града, с одличним доручком, за само 50 евра на ноћ, такође за двије особе, овако загребачки Јутарњи лист описује туристичку понуду у Бањалуци. Описују да се за ово се не мијења континент него се сједа у аутомобил те на локацију долази за максимално два сата.

Регион 15.07.2023 | 21:00
Хрватски медији пишу: Бањалука хит дестинација

"Они који се за то одлуче брзо ће схватити како нису једини Хрвати који љетне дане проводе у Бањалуци – напротив, хрватски посјетиоци чине преко 10 одсто укупног броја страних посјетилаца ове релативно нове копнене туристичке дестинације која је Хрватима све више привлачна због веома ниских цијена и брзине доласка", наводи се у тексту Јутарњег.

Према подацима из Туристичке заједнице Бањалуке, лани је највећи град Спске посјетило 5.700 Хрвата и направило 8.602 ноћења, а испред њих су по туристичком промету гости из Србије и Словенци на које отпада 31 односно 19 одсто укупног туристичког промета.

Треба имати на уму да је службена статистика крња – наиме, она се односи искључиво на туристички промет који се одвија у хотелима, мотелима и пансионима док су апартмани, собе и куће за одмор изван службене статистике па би коначне бројке вјеројатније било тачно помножити негдје с три.

"Поред тога што је по статистици попуњеност капацитета врло мала – тек 18 одсто што је немогуће и упућује на непријављивање гостију – имамо скоро 50 одсто регистрованих капацитета у апартманима који нису дио обрачуна. Такође, претпоставка је да појединци и мале групе углавном користе смјештај у апартманима", поручили су из туристичке заједнице.

Како год било, Бања Лука само у првих пет мјесеци ове године биљежи пораст туристичког промета за чак 34 одсто у односу на исти период лани те су задовољни што су претпандемијске вриједности досегли знатно раније него што је то успио свјетски туристички промет.

"Додуше, ријеч је о игри малих бројева – Бањалука тренутно располаже с 2.250 кревета у хотелима и организованом смјештају уопштено док се број кревета у кућама и апартманима процјењује на њих још хиљаду, но изгледно је како дестинација постаје све интересантнија, између осталога и због изразито ниских цијена, посебно ако се успореде с подивљалим износима какве наплаћују угоститељи у Хрватској", пише загребачки лист.

Како је примијетио Јутарњи, доручак, зависно о локалу и врсти, кошта од 3 до 4.5 евра, тјестенине око 6.50 евра, сладоледни куп око 2.50 евра, а добра кафа с млијеком дође мало преко евра.

Цијене пица крећу се од шест евра навише, ту су негдје и бургери, бутеља Грашевине Кутјево у мало бољим ресторанима доћи ће око 14 евра.

Добар дио оних који се запуте у Бањалуку посјету повезују с Јајцем које је удаљено 70-ак километара, а и њихова туристичка заједница итекако види потенцијал у хрватским гостима због чега планирају успоставити бољу сарадњу с туроператерима који засад у већој мјери ипак доводе словеначке госте.

"Планирамо усмјерене кампање према Загребачкој регији с обзиром на то да је приступачност добра, а посебно кад се у промет пусти нови аутопут мост на ријеци Сави, што се ускоро очекује. Досад смо се углавном појављивали на сајмовима Плаце2Го и Еко етно Хрватска те радили онлине кампање, а велику шансу видимо и у повезивању с хрватским партнерима у смислу стварања заједничке туристичке понуде. Тако се напримјер тренутно реализирају кружне туре посјета туриста с Малте за Загреб, Плитвице, Бихаћ, Јајце и Бањалуку", рекли су у туристичкој заједници.

Према искуствима Хрвата који су свој боравак у Бањалуци описали на друштвеним мрежама, засад тамо кратко бораве – службена статистика говори да је просјек боравка око дан и по, што је у правилу и довољно за обилазак већине знаменитости.

Међу њима се истичу разгледање града уз туристичке водиче, посјету најисточнијем трапистичком самостану у Европи "Марија звијезда", обилазак Етно села Љубачке долине те обилазак манастира Крупе на ријеци Врбас.

Један од разлога посјете је и уживање у руралном крају – Бањалука једна је од највећих локалних заједница у БиХ с територијем на преко 1.239 квадратних километара, али урбана зона обухваћа мање од 15 одсто тог простора, што оставља пуно могућности за упознавање с руралним обичајима краја.

Хотелски капацитети пак недостатак близине мора надокнађују понудом базена – рецимо, путем портала за групни попуст могуће је ноћење с доручком за двије особе у срцу сезоне добити за 50 евра за двокреветну собу, што су цијене незамисливе за срце сезоне у Хрватској.

У то је укључен бесплатни паркинг, боравишна такса и кориштење вањских и унутарашњих базена те бесплатни wеллнесс па не чуди како је промет којег Хрвати направе у Бањалуци од 2018. године до данас нарастао за 12 одсто.

"Но, осим Бања Луке, Хрвати имају интерес и за нека оближња мјеста - рецимо, терме Бања Врућица у Теслићу, удаљене 80-ак километара од Бањелуке, за које је могуће наћи понуде домаћих агенција. Ријеч о аранжманима смјештаја и лијечења у трајању од девет дана по цијени од 365 евра за девет дана у што је урачунат и превоз, пуни пансион, три физикалне процедуре дневно, једнодневни излет по договору те завршни контролни преглед. Судећи према коментарима на друштвеним мрежама, многи су одушевљени, а ријеч је о програму којег поједине агенције организирају годинама", закључује Јутарњи лист.

(Јутарњи лист) 

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Истина

15.07.2023 21:26

Хрвати којим су ту коријени па нежеле сметати родбини кад дођу јер онда ето родбине на годишњи,поготово ако живе на мору.Људи су паметни а имају да плате.Нажалост за већину нас,Хрвати су господа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

15.07.2023 22:35

Јос кад запјева баја мали и баја велики топ дестинација.....хахахааххахахахахаха..БЛ дестинација сељаклука

Name

ре

15.07.2023 22:35

Браво за коментар!

Name

Стопосто

15.07.2023 23:36

"Којима су коријени ту" = које су Срби протјерали

Name

СрбинИзРСа

16.07.2023 12:38

Браво за коментар, вала јесу госпођа за нас!

Name

јааааа

15.07.2023 21:32

Машала,завршите радове што су преостали са ваше стране док је Миле још на власти да пресјече и ту врпцу и ето вас за мање од сат и по до Бањалуке,можда му и Стипе Месић дође у Бакинце ко Орбан,никад се не зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

15.07.2023 22:19

Доће и Милановић.

Name

Игор

15.07.2023 21:37

Џаба смо ми чистили 91. Не можеш од ове омладине ништа паметно очекивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Игор

16.07.2023 08:30

Пријатељу заврси бар неку сколу, па нецес увијек имати тако прљав посао. Посао цистаца имају само тотално необразовани и неспособни за нормалан зивот у друству.

Name

Глобус

15.07.2023 21:40

Ма, рај земаљски. Мини Бангкок. Алкохол, дрога и проститутке доступни на сваком кораку, по најповољнијим цјенама. Јест да Врбас смрди ко септицка јама, клосари и пијандуре на сваком кораку, полиција се бави хајдуцијом, али кога брига? Напијес се, насмрцес, одрадис посао с пријатељицама ноци и идес куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2023 01:41

Ти мора да си из Дрвара.

Name

Ре ре

16.07.2023 07:56

Није он из Дрвара, него је Бања Лука постала оваква каквом је описује због Дрвара и др.

Name

ре

16.07.2023 08:30

Извини глобус,нисмо одмах схватили да си из Париза,јеси ли то надимак добио по обиму главе?

Name

Туриста

15.07.2023 21:52

А вала и Бањалучани су се у великом броју размилили по Хрватској обали. Има и велики број сезонаца на раду у Хрватској тако да је велики потенцијал у обостраној сарадњи. Хрвати су културни и веома радо виђени гости.. Цијена доброг апартмана у Бањој Луци је 60Е до 70Е и то у стогом центру! А за наше из власти питање, докле мислите толеристи илегалне апартмане и непријављивање гостију, а узгред и ту електронску књигу гостију да рјешите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

15.07.2023 22:36

Ма какав хит,ајде не лупајте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

15.07.2023 23:33

Бањалуци су господе у односу на хрвате

Name

Вежу заставе

15.07.2023 23:24

...и на овај начин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пола глобуса

15.07.2023 23:40

Цуј глобусе кад бих ти пукао самарцину 9-етом кољену би бол нанио- сељацино ти знас ста је банкок а ста бања лука….због таквих сто си ти пропада народ и свјет вјероватно си нека будала издрпилирама и уцесник параде поноса! Марс глобусу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

15.07.2023 23:41

Колика смо сиротиња. Свима је стандард скоцио, па смо позељни као сиротиња са јефтиним смјестајем и храном за људе из других дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма немој

16.07.2023 07:51

Хебо ту дестинацију да немам кућу близу БЛ никада ме видјели неби .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанчерос

16.07.2023 07:59

Каква гомила глупости. Постали сте посјећени због јефтиноће и проституције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Босанцерос

16.07.2023 12:14

Па не дај зени да крисом посјецује Бањалуку,и поправља стање у куцном будзету.