Шта након Шмитових закона?!

Бурна политичка седмица је иза нас, а испред нас је извјесно још бурнији период у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 03.07.2023 | 10:33
Шта након Шмитових закона?!

Предсједник Република Српска Милорад Додик више не доноси само закључке у НСРС, већ законе којима се супротставља држави БиХ подривајући њен устав. Бројне су теорије зашто то ради.

Актуелна два закона која је усвојила Народна скупштина Републике Српске (непримјењивање одлука високог представника и непоштивање одлука Уставног суда БиХ) Кристијана Шмита је прогласио неважећим, а усто је измијенио и Кривични закон којим је прописао да је кажњиво непровођење одлука ОХР-а.

Колико су те измјене јаке у пракси видјећемо веома брзо јер је Додик најавио на ништа од одлука неће испоштовати.

А шта је Шмит урадио? Лоптицу одговорности је пребацио на правосуђе. Иако су многи можда очекивали да ће посегнути за Додиковом смјеном, прилично је јасно да је то тешко остварив сценариј из више разлога.

Кључни је разлог што ОХР иза себе, за разлику од стања прије 20 и кусур година, нема војну силу на терену која ће штитити спроводивост таквих одлука.

С друге стране се много говори о томе да домаће институције морају радити свој посао и показати снагу, што је исправно, али паралелно и парадоксално. Наиме, годинама чак и међународна заједница свједочи како је прије свега бх. правосуђе рак рана друштва.

Готово да нема извјештаја да се не редају критике на рачун корупције и политичке контроле у правосуђу.

У међувремену се на том пољу мало тога реформисало на боље, а управо је сада високи представник том истом правосуђу пребацио врућ кромпир провођења нових измјена Кривичног закона.

Чак и када је Шмитов претходник Валентин Инцко мијењао тај исти закон у сегменту негирања геноцида, ширина и произвољност тумачења није довела ни до једног процеса за негирање геноцида, а било их је.

Шмитове нове одлуке можда лијепо звуче, али прво питање које се намеће је која агенција ће поступити по евентуалном налогу тужилаштва за кршење неке Шмитове одлуке, односно њено неспровођење?

Можда СИПА коју води Додиков кадар? Можда МУП РС у који се Додик заклиње? Или Шмит рачуна да ће се Додик сам јавити тужилаштву или на издржавање казне.

Државна власт је много тога обећала, а изнутра се одржава на стакленим ногама. У каквом парадоксу политике смо окружени најбоље илуструје чињеница да на састанку у Мостару коалициони партнери Додику оправдано приговарају због удара на устав државе, а у другом дијелу састанка оптимистично најављују испуњавање 14 приоритета на пути ка Европској унији.

И ту је ситуација веома јасна. Додик сада инсистира да се усваја све у пакету, дакле свих 14 приоритета или се неће радити ни на чему. То ради свјесно јер жели лов у мутном, који подразумијева и избацивање страних судија и вјероватно нови закон о Уставном суду и још много тога.

У мутном лови и лидер ХДЗ-а Драган Човић, који не жели нарочито да се замјера Додику, а паралелно гради причу о себи као највећем заговорнику ЕУ пута. Па и јучерашња његова критика Додику је суштински генерална дефиниција без икакве суштине, јер се Човић с Додиком у пракси слаже скоро у свему.

Човићу до краја године треба да ријеши или барем покрене рјешавање изборног закона који ће окончати питање начина избора чланова Предјседништва БиХ. Треба му легитимно представљање у Уставном суду и нема ништа против да се избаце стране судије. У свему томе има глас Додика.

Међународној заједници такође очајнички треба резултат да се покаже како је државна власт ефикасна и да ЕУ до краја године може забиљежити напредак за БиХ и процијенити почетак преговарачког процеса.

Странке са сједиштем у Сарајеву хоће пут у ЕУ и НАТО, али су растргане између улоге узорних европских ученика и честих антидржавних захтјева партнера из власти.

А на столу није ни водовод ни кошење траве, већ устав државе, државна имовина, легитимно представљање које ако буде уведено на све нивое, држава је у већим оковима. На крају, већ је турбулентно, а тек је почело политичко љето, јесен и зима.

(Клиx)  Фото: Клиx

Коментари / 61

Оставите коментар
Name

БАНКРОТ

03.07.2023 10:45

ТА ФУКАРА ЈЕ НАПРАВЉЕНА И РОДЕНА НА ПИЈАЦИ..И ОН НЕМОЗЕ БИТИ НОРМАЛАН ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

03.07.2023 11:49

Теби је банкрот у глави

Name

Ма да

03.07.2023 12:14

А ЕУ трази нацин копа и нофама и рукама да укине санкције Русији не смију доцекати зиму... САД це се галантно извуци као и увијек,британски лордови вец пјевусе другу прицу.... Нема САД ни у кодмос без руса.... Науцити прво ста је Рудија рус и "руски ум" па се онда сотонини брабоњци упустати у авантуре.....Срби су увијек били свијесни те цињенице.

Name

ре

03.07.2023 12:21

По мени једино рјесење је да се направи договор три народа. Треба разговарати, ако је потребно и пет година док се не надје компромисно рјесење! Најбитније је пронаци такво рјесење које це задовољити све три стране а у исто вријеме застити сва права свих народа, како у Републици Српској тако и у Федерацији. Никако није добро да се намеце рјесење од стране страног фактора које није прихватљиво свима. То неминовно доводи до незадовољства и касније до ескалације. Ако је немогуце заједно да зивимо онда је боље мирно се разици и да свако зиви свој зивот уз гарантовање свих права свих градјана. Нико Републикју Српску неце однијети са ових простора!

Name

Богами

03.07.2023 14:01

баја хоце да сви газимо у његов глиб. Мало морген

Name

@ Ре

03.07.2023 15:50

А ста ако једна страна по сваку цијену неце да се договори јер им одговара позиција у коној се налазе? Треба допустит да све пропадне? А људи гинули за то.

Name

Ре за Дејан

03.07.2023 21:41

Немој га пуно дирати јел видиш да није у фазону јер га слабо плаћа његов газда из оне зграде са одашиљачима у Бијељини!

Name

БЛ посматрач

03.07.2023 10:50

Пазите ове констатације "легитимно представљање, ако буде уведено на свим нивоима, држава је у већим оковима". А какво би сте ви господо из Сарајева представљање? Нелегитимно да можете и даље да радите шта хоћете. Неће моћи. Дошао је крај вашег османског менталитета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2023 11:54

Не вријеђај. Који османски менталитет? Јел мислиш да је сва памет у РС и код Додика? Човјек нас увлачи у сукоб годинама блокирајући све живо. Само он и СНСД паметни. Сви остали луди, е доста је

Name

100%

03.07.2023 11:59

Нама треба стручно представљање. Нпр. да су судије стручњаци права и моралне особе, а не бивши политичари - представници народа. Зато су стране судије предност. Да њих нема не би ни радио суд.

Name

Саса

03.07.2023 12:08

И ста онда, знаци србин из федерације мање вриједи од нас из рс, тако ти размисљас

Name

Мирослав

03.07.2023 12:22

Надам се да је крај, дотерани смо у цосак, избор је само један, сацувати Р.Српску. Додик је сваби само изговор. Свабо би да нам наметне исламску декларацију у "градјанској". Доста висе, терора из Сарајева и од свабе.

Name

Илија цворовиц

03.07.2023 12:22

Отприлике тако некако...

Name

То је 100%

03.07.2023 12:47

Преседан у свијету.

Name

Гамби

03.07.2023 12:51

Све у њемацкој се враца цијене хране итд сад има висак гаса..пс тренутно 58 еура кубик

Name

Ас

03.07.2023 18:05

Колико има ових будала који се представљају са ,ре. Нај боље би било да вас све те луде баја јос једном дабро нагузи ви сте обицна телад ,најбоље да нико из рс не реагује на ове одлуке уставног суда и овог сљама из света и они це мало по мало све надлезности преузети и угасити рс. За коју сам ја исао у рат а не овај сљам болесни сто лупа глупости

Name

РЕ Мирослав

04.07.2023 10:32

Ко доводи у питање Републику Српску? Обрацун са Додиковим криминалом је напад на Републику Српску? Добри сте ви мени...

Name

//

03.07.2023 11:12

Ништа није на вријеме рађено. А редовно свима тече стаж и плате. Они раде шта њима одговара. Многи у Власти су почели 92, са стажом чобана. И сада су бирани у Н.Скупштину из мито, брашно, уље, шећер, врећа краставаца. Нисмо ми достигли образовањем за демократију. Лоше нам се пише са овим Идиотима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

03.07.2023 11:12

Ради ста му запад нареди они му и нареде ста це да рекне

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛБ

03.07.2023 11:12

Сви ви пи.ките у исту тикву. Све се своди на замајавање и слудјивање и тако слудјеног и осиромасеног народа у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2023 11:57

Бас тако. Колико смо ми до сада са њим имали до сада оваквих ситуација. Фуј!!!

Name

Татар

03.07.2023 12:02

Вама је најбоље побијте нас. Тако ћете трајно ресити проблем. Али кога ће онда генерал красти.

Name

Осиромасио

03.07.2023 12:08

Га западни силом у крви наметнути систем. Неко је платио зивотом, неко осиромасио а неко се преко ноци обогатио....

Name

Мирни разлаз

03.07.2023 11:25

У рату држава даје топове, богати волове, сиромашни своје синове. Кад рат заврши, држава узме своје топове, богати добију нове волове, а сиротиња тражи гробове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2023 12:23

Бас тако у рат висе ника да ја гинем да неко послије срце милијарде..не,не.неее

Name

Анас

03.07.2023 11:28

То ви озбиљно? Испаде по васем да је једино босњацко Сарајево са антисрпском ЕУ политиком "градјанске" дрзаве на правом путу...Бојим се да неце да мозе, иако им Додик на свој сверцерски нацин и његов СНСД свесрдно помазу у унистењу Републике Српске...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.07.2023 11:30

Цуј ста,тузити,судити и затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

03.07.2023 11:35

Сада це Додик да понисти одлуку Народне Скупстине Републике Србске,као и све до сада сто су доносили на Скупстини као и Референдум о самосталности .Реци це да је то била само анкета ,онда це се Сцхмит захвалити Додику на сарадњи и следеце године долази Сцхмит на славу Дјудрјевдан који Додик слави ради лицне промоције и крије се иза иконе Св,Дјурдја.Неби ме изненадило да поред СВ.Дјурдја поцне да слави и Св,Стефана Архидјакона .Као сто је Сојиц славио и Св,Алемпију и Талалаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анас

03.07.2023 15:54

Хе..хе...све зависи је ли добио довољно добру цијену за себе и свој бизнис, и колико је лицно задовољан профитом...Док не буде, јос це да глуми великог србенду, ако јесте, све це се лако заборавити, по ко зна који пут

Name

Није то тако једноставно.....

03.07.2023 11:37

Шмит прво мора одговарати за "мање неправилности током избора..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

03.07.2023 11:48

Додуик је обавезан да спроводи потезе осамостаљења Српске без насиља. Да с е позове на КиМ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2023 13:01

Он је обавезан да спроводи Даyтон а,ако га крси нема РС,ма ста то значило.

Name

Додик сам изазове кризу

03.07.2023 11:55

И онда као ста цемо ми сада? Па ми зивотаримо од мјесеца до мјесеца, не тице нас се ни Уставни суд, ни остале кризе, потросили сте нам године зивота и стално несигурност, неизвјесност, криза…. Најпаметнији су они који су отисли и вец се снасли у нормалним дрзавама. Не могу вас бисе ни гледати, ни слусати. Циганија права овдје влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

03.07.2023 11:59

Е сада имамо оно што Ворен прича РС ће да банкротира,то сада Бошњаци говоре,суд не да 30 милиона одгадја,борбене неће бити банкрота,срам те било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

03.07.2023 12:05

Ништа... Полизати оно што си побљуво... Ко и до сада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

03.07.2023 12:18

Доношењем ових закона, који ван снаге стављају недавно донесене законе о неспровођењу одлука уставнога суда БИХ и необјављивању одлука високог представника, који су на иницијативу Милорада Додика изгласани у скупштини РС, Високи Представник је поћео да користи Бонска овлаштења, у настојању да спријећи озбиљну политићку кризу, која би могла да БИХ уведе у дезинтеграцију, хаос па и у грађански рат! Међународна заједница ће сигурно истрајати у својој намјери да дјеловањем преко ОХР-а саћува Дејтонски Мировни споразум, и тешко стећени мир у БИХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

03.07.2023 12:23

Ниста од свега тога. Додик зна да му се близи крај, па или робија или бјезанија. Прво му не одговара по сваку цијену, а да се пдрекне титуле "главни баја" , ето му јос тезе пада. Увлаци и Србију у ту орицу, не би ли му Вуцуц дао застити од одговорности када збрисе у Србију. Русија неце да га прими.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

03.07.2023 12:30

Свабу треба истерати из дејтонке, јер загадјује вец загадјену околину, осим тога је илегалац. Дејтон, свако слово, или дејтона нема? Мрзња измедју три народа, це и тако заврсити разлазом, цини ми се да је боље за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

03.07.2023 12:48

Управо тако.Да смо могли заједно,зивјели би у СФРЈ.Ми смо ратовали зато сто не моземо заједно,а сад запад хоце на силу да зивимо заједно,да би се оправдали и доказали да они немају никакве везе са ратом у бивсој нам дрзави.Као комсије би зивјели десет пута боље сви...

Name

БиХ

03.07.2023 13:03

Слазем се укинути Даyтон,нема га,остаје Р БиХ.

Name

Ре Мирослав

03.07.2023 13:10

ти се можеш разићи и отићи из Босне , само то, нећеш комад земље босанске понијети, само колико понесеш на ципелама

Name

Ре

03.07.2023 13:30

А ста је ЦИК лазни председник?

Name

Ре мирослав

03.07.2023 17:05

Иди нико ти не брани али земље ћеш понијети само на опанцима јер толико су ти прадједови донијели кад су их Турци доводили да кметују на имањима.

Name

З

03.07.2023 12:34

Зар овај има неке норме у глави па се сикира?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све то

03.07.2023 12:41

"Страно" у БиХ је нисти и унистице је али у сваком смислу.... Ствари су тако и постављене....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

03.07.2023 14:37

🐻🐻сам себе уништава и буланзи да ће га други уништити.

Name

Тачно

03.07.2023 13:00

Како неко рече “да није страних судија неби суд ни радио”. Би радио али само по сиротињи док бих сви велики били ослобођени било чега јер би тај суд био њихов и њи би се питало. Не боре се они џабе да укину стране студије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оооо

03.07.2023 13:33

Срби и Хрвати пријатељи Паметном све јасно ,са таквим пријатељима трава не расте Тридесет година ,а срба све мање а сваки закључак историски Неко овдје нема памети...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрвати се

03.07.2023 17:49

Лазно претстављају да изфладе односе србима. Нова времена долазе са њима и сва истина нацистицких побуда на видјело .....

Name

Ре

03.07.2023 13:36

Шмитови закони не постоје! То није јасно само глупанима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

03.07.2023 14:51

Испада да се Стевандић џаба мучио са оном анализом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа

03.07.2023 15:02

Ето Шмита на годину, код Баје на Славу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кулина

03.07.2023 15:27

То знаци да без срба БиХ не треба ни да постоји,као и многе друге вјесрацки новонастале банана дрзавице. Зато, памет у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.07.2023 15:58

Ови политицари, власт и опозиција, увијек цекају да се неке звијезде на небу позиционирају како треба па це радит за добробит народа. До тада народе сути и трпи а они це имат редовну и све вецу плату, да ли радили или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Ронхил, дугачки

03.07.2023 16:20

Ма шта Шмит... Ја ћу и даље пјевати "Не може нам нико ништа"!... У Бакинцима, у дворишту... Потихо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борко

03.07.2023 18:06

Ја видим Шмита код Додика на слави врти славски колац са Додиком. А Клосарац им наздравља да добију снаге да преломе колац. И то дзедовацом..Али не мирисе ни опозиција. Висе ми опозиција изгледа са шурује са странцима. Крпе Јелени обуцу. Ај ти Шмите својој куци, окани се овог циркуса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.07.2023 18:14

Нема више Шмитових закона јер се то више не објављује и не важи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

03.07.2023 21:40

Само ти остајес магарац.

Name

Милан за Ре Милан

04.07.2023 07:18

Чим си ти спреман да браниш Шмита који подржава да се гази један народ види се да имаш озбиљних психичких проблема!

Name

Ре

04.07.2023 18:54

Рудоња годинама гази,краде,лазе и расељава овај народ.

Name

Маринко

03.07.2023 21:43

Видећете Додика како мијења реторику и све проводи па он је невиђена кукавица

ОДГОВОРИТЕ