Šta nakon Šmitovih zakona?!

Burna politička sedmica je iza nas, a ispred nas je izvjesno još burniji period u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 03.07.2023 | 10:33
Šta nakon Šmitovih zakona?!

Predsjednik Republika Srpska Milorad Dodik više ne donosi samo zaključke u NSRS, već zakone kojima se suprotstavlja državi BiH podrivajući njen ustav. Brojne su teorije zašto to radi.

Aktuelna dva zakona koja je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (neprimjenjivanje odluka visokog predstavnika i nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH) Kristijana Šmita je proglasio nevažećim, a usto je izmijenio i Krivični zakon kojim je propisao da je kažnjivo neprovođenje odluka OHR-a.

Koliko su te izmjene jake u praksi vidjećemo veoma brzo jer je Dodik najavio na ništa od odluka neće ispoštovati.

A šta je Šmit uradio? Lopticu odgovornosti je prebacio na pravosuđe. Iako su mnogi možda očekivali da će posegnuti za Dodikovom smjenom, prilično je jasno da je to teško ostvariv scenarij iz više razloga.

Ključni je razlog što OHR iza sebe, za razliku od stanja prije 20 i kusur godina, nema vojnu silu na terenu koja će štititi sprovodivost takvih odluka.

S druge strane se mnogo govori o tome da domaće institucije moraju raditi svoj posao i pokazati snagu, što je ispravno, ali paralelno i paradoksalno. Naime, godinama čak i međunarodna zajednica svjedoči kako je prije svega bh. pravosuđe rak rana društva.

Gotovo da nema izvještaja da se ne redaju kritike na račun korupcije i političke kontrole u pravosuđu.

U međuvremenu se na tom polju malo toga reformisalo na bolje, a upravo je sada visoki predstavnik tom istom pravosuđu prebacio vruć krompir provođenja novih izmjena Krivičnog zakona.

Čak i kada je Šmitov prethodnik Valentin Incko mijenjao taj isti zakon u segmentu negiranja genocida, širina i proizvoljnost tumačenja nije dovela ni do jednog procesa za negiranje genocida, a bilo ih je.

Šmitove nove odluke možda lijepo zvuče, ali prvo pitanje koje se nameće je koja agencija će postupiti po eventualnom nalogu tužilaštva za kršenje neke Šmitove odluke, odnosno njeno nesprovođenje?

Možda SIPA koju vodi Dodikov kadar? Možda MUP RS u koji se Dodik zaklinje? Ili Šmit računa da će se Dodik sam javiti tužilaštvu ili na izdržavanje kazne.

Državna vlast je mnogo toga obećala, a iznutra se održava na staklenim nogama. U kakvom paradoksu politike smo okruženi najbolje ilustruje činjenica da na sastanku u Mostaru koalicioni partneri Dodiku opravdano prigovaraju zbog udara na ustav države, a u drugom dijelu sastanka optimistično najavljuju ispunjavanje 14 prioriteta na puti ka Evropskoj uniji.

I tu je situacija veoma jasna. Dodik sada insistira da se usvaja sve u paketu, dakle svih 14 prioriteta ili se neće raditi ni na čemu. To radi svjesno jer želi lov u mutnom, koji podrazumijeva i izbacivanje stranih sudija i vjerovatno novi zakon o Ustavnom sudu i još mnogo toga.

U mutnom lovi i lider HDZ-a Dragan Čović, koji ne želi naročito da se zamjera Dodiku, a paralelno gradi priču o sebi kao najvećem zagovorniku EU puta. Pa i jučerašnja njegova kritika Dodiku je suštinski generalna definicija bez ikakve suštine, jer se Čović s Dodikom u praksi slaže skoro u svemu.

Čoviću do kraja godine treba da riješi ili barem pokrene rješavanje izbornog zakona koji će okončati pitanje načina izbora članova Predjsedništva BiH. Treba mu legitimno predstavljanje u Ustavnom sudu i nema ništa protiv da se izbace strane sudije. U svemu tome ima glas Dodika.

Međunarodnoj zajednici takođe očajnički treba rezultat da se pokaže kako je državna vlast efikasna i da EU do kraja godine može zabilježiti napredak za BiH i procijeniti početak pregovaračkog procesa.

Stranke sa sjedištem u Sarajevu hoće put u EU i NATO, ali su rastrgane između uloge uzornih evropskih učenika i čestih antidržavnih zahtjeva partnera iz vlasti.

A na stolu nije ni vodovod ni košenje trave, već ustav države, državna imovina, legitimno predstavljanje koje ako bude uvedeno na sve nivoe, država je u većim okovima. Na kraju, već je turbulentno, a tek je počelo političko ljeto, jesen i zima.

(Klix)  Foto: Klix

Komentari / 61

Ostavite komentar
Name

BANKROT

03.07.2023 10:45

TA FUKARA JE NAPRAVLJENA I RODENA NA PIJACI..I ON NEMOZE BITI NORMALAN ..

ODGOVORITE
Name

Dejan

03.07.2023 11:49

Tebi je bankrot u glavi

Name

Ma da

03.07.2023 12:14

A EU trazi nacin kopa i nofama i rukama da ukine sankcije Rusiji ne smiju docekati zimu... SAD ce se galantno izvuci kao i uvijek,britanski lordovi vec pjevuse drugu pricu.... Nema SAD ni u kodmos bez rusa.... Nauciti prvo sta je Rudija rus i "ruski um" pa se onda sotonini brabonjci upustati u avanture.....Srbi su uvijek bili svijesni te cinjenice.

Name

re

03.07.2023 12:21

Po meni jedino rjesenje je da se napravi dogovor tri naroda. Treba razgovarati, ako je potrebno i pet godina dok se ne nadje kompromisno rjesenje! Najbitnije je pronaci takvo rjesenje koje ce zadovoljiti sve tri strane a u isto vrijeme zastiti sva prava svih naroda, kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji. Nikako nije dobro da se namece rjesenje od strane stranog faktora koje nije prihvatljivo svima. To neminovno dovodi do nezadovoljstva i kasnije do eskalacije. Ako je nemoguce zajedno da zivimo onda je bolje mirno se razici i da svako zivi svoj zivot uz garantovanje svih prava svih gradjana. Niko Republikju Srpsku nece odnijeti sa ovih prostora!

Name

Bogami

03.07.2023 14:01

baja hoce da svi gazimo u njegov glib. Malo morgen

Name

@ Re

03.07.2023 15:50

A sta ako jedna strana po svaku cijenu nece da se dogovori jer im odgovara pozicija u konoj se nalaze? Treba dopustit da sve propadne? A ljudi ginuli za to.

Name

Re za Dejan

03.07.2023 21:41

Nemoj ga puno dirati jel vidiš da nije u fazonu jer ga slabo plaća njegov gazda iz one zgrade sa odašiljačima u Bijeljini!

Name

BL posmatrač

03.07.2023 10:50

Pazite ove konstatacije "legitimno predstavljanje, ako bude uvedeno na svim nivoima, država je u većim okovima". A kakvo bi ste vi gospodo iz Sarajeva predstavljanje? Nelegitimno da možete i dalje da radite šta hoćete. Neće moći. Došao je kraj vašeg osmanskog mentaliteta

ODGOVORITE
Name

Re

03.07.2023 11:54

Ne vrijeđaj. Koji osmanski mentalitet? Jel misliš da je sva pamet u RS i kod Dodika? Čovjek nas uvlači u sukob godinama blokirajući sve živo. Samo on i SNSD pametni. Svi ostali ludi, e dosta je

Name

100%

03.07.2023 11:59

Nama treba stručno predstavljanje. Npr. da su sudije stručnjaci prava i moralne osobe, a ne bivši političari - predstavnici naroda. Zato su strane sudije prednost. Da njih nema ne bi ni radio sud.

Name

Sasa

03.07.2023 12:08

I sta onda, znaci srbin iz federacije manje vrijedi od nas iz rs, tako ti razmisljas

Name

Miroslav

03.07.2023 12:22

Nadam se da je kraj, doterani smo u cosak, izbor je samo jedan, sacuvati R.Srpsku. Dodik je svabi samo izgovor. Svabo bi da nam nametne islamsku deklaraciju u "gradjanskoj". Dosta vise, terora iz Sarajeva i od svabe.

Name

Ilija cvorovic

03.07.2023 12:22

Otprilike tako nekako...

Name

To je 100%

03.07.2023 12:47

Presedan u svijetu.

Name

Gambi

03.07.2023 12:51

Sve u njemackoj se vraca cijene hrane itd sad ima visak gasa..ps trenutno 58 eura kubik

Name

As

03.07.2023 18:05

Koliko ima ovih budala koji se predstavljaju sa ,re. Naj bolje bi bilo da vas sve te lude baja jos jednom dabro naguzi vi ste obicna telad ,najbolje da niko iz rs ne reaguje na ove odluke ustavnog suda i ovog sljama iz sveta i oni ce malo po malo sve nadleznosti preuzeti i ugasiti rs. Za koju sam ja isao u rat a ne ovaj sljam bolesni sto lupa gluposti

Name

RE Miroslav

04.07.2023 10:32

Ko dovodi u pitanje Republiku Srpsku? Obracun sa Dodikovim kriminalom je napad na Republiku Srpsku? Dobri ste vi meni...

Name

//

03.07.2023 11:12

Ništa nije na vrijeme rađeno. A redovno svima teče staž i plate. Oni rade šta njima odgovara. Mnogi u Vlasti su počeli 92, sa stažom čobana. I sada su birani u N.Skupštinu iz mito, brašno, ulje, šećer, vreća krastavaca. Nismo mi dostigli obrazovanjem za demokratiju. Loše nam se piše sa ovim Idiotima.

ODGOVORITE
Name

Ha ha

03.07.2023 11:12

Radi sta mu zapad naredi oni mu i narede sta ce da rekne

ODGOVORITE
Name

BLB

03.07.2023 11:12

Svi vi pi.kite u istu tikvu. Sve se svodi na zamajavanje i sludjivanje i tako sludjenog i osiromasenog naroda u BiH.

ODGOVORITE
Name

Re

03.07.2023 11:57

Bas tako. Koliko smo mi do sada sa njim imali do sada ovakvih situacija. Fuj!!!

Name

Tatar

03.07.2023 12:02

Vama je najbolje pobijte nas. Tako ćete trajno resiti problem. Ali koga će onda general krasti.

Name

Osiromasio

03.07.2023 12:08

Ga zapadni silom u krvi nametnuti sistem. Neko je platio zivotom, neko osiromasio a neko se preko noci obogatio....

Name

Mirni razlaz

03.07.2023 11:25

U ratu država daje topove, bogati volove, siromašni svoje sinove. Kad rat završi, država uzme svoje topove, bogati dobiju nove volove, a sirotinja traži grobove.

ODGOVORITE
Name

Re

03.07.2023 12:23

Bas tako u rat vise nika da ja ginem da neko poslije srce milijarde..ne,ne.neee

Name

Anas

03.07.2023 11:28

To vi ozbiljno? Ispade po vasem da je jedino bosnjacko Sarajevo sa antisrpskom EU politikom "gradjanske" drzave na pravom putu...Bojim se da nece da moze, iako im Dodik na svoj svercerski nacin i njegov SNSD svesrdno pomazu u unistenju Republike Srpske...

ODGOVORITE
Name

BL

03.07.2023 11:30

Cuj sta,tuziti,suditi i zatvor.

ODGOVORITE
Name

Nenad

03.07.2023 11:35

Sada ce Dodik da ponisti odluku Narodne Skupstine Republike Srbske,kao i sve do sada sto su donosili na Skupstini kao i Referendum o samostalnosti .Reci ce da je to bila samo anketa ,onda ce se Schmit zahvaliti Dodiku na saradnji i sledece godine dolazi Schmit na slavu Djudrjevdan koji Dodik slavi radi licne promocije i krije se iza ikone Sv,Djurdja.Nebi me iznenadilo da pored SV.Djurdja pocne da slavi i Sv,Stefana Arhidjakona .Kao sto je Sojic slavio i Sv,Alempiju i Talalaja.

ODGOVORITE
Name

Anas

03.07.2023 15:54

He..he...sve zavisi je li dobio dovoljno dobru cijenu za sebe i svoj biznis, i koliko je licno zadovoljan profitom...Dok ne bude, jos ce da glumi velikog srbendu, ako jeste, sve ce se lako zaboraviti, po ko zna koji put

Name

Nije to tako jednostavno.....

03.07.2023 11:37

Šmit prvo mora odgovarati za "manje nepravilnosti tokom izbora..."

ODGOVORITE
Name

mile

03.07.2023 11:48

Doduik je obavezan da sprovodi poteze osamostaljenja Srpske bez nasilja. Da s e pozove na KiM ?

ODGOVORITE
Name

Re

03.07.2023 13:01

On je obavezan da sprovodi Dayton a,ako ga krsi nema RS,ma sta to značilo.

Name

Dodik sam izazove krizu

03.07.2023 11:55

I onda kao sta cemo mi sada? Pa mi zivotarimo od mjeseca do mjeseca, ne tice nas se ni Ustavni sud, ni ostale krize, potrosili ste nam godine zivota i stalno nesigurnost, neizvjesnost, kriza…. Najpametniji su oni koji su otisli i vec se snasli u normalnim drzavama. Ne mogu vas bise ni gledati, ni slusati. Ciganija prava ovdje vlada.

ODGOVORITE
Name

4d

03.07.2023 11:59

E sada imamo ono što Voren priča RS će da bankrotira,to sada Bošnjaci govore,sud ne da 30 miliona odgadja,borbene neće biti bankrota,sram te bilo

ODGOVORITE
Name

Idealno

03.07.2023 12:05

Ništa... Polizati ono što si pobljuvo... Ko i do sada...

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

03.07.2023 12:18

Donošenjem ovih zakona, koji van snage stavljaju nedavno donesene zakone o nesprovođenju odluka ustavnoga suda BIH i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika, koji su na inicijativu Milorada Dodika izglasani u skupštini RS, Visoki Predstavnik je poćeo da koristi Bonska ovlaštenja, u nastojanju da sprijeći ozbiljnu politićku krizu, koja bi mogla da BIH uvede u dezintegraciju, haos pa i u građanski rat! Međunarodna zajednica će sigurno istrajati u svojoj namjeri da djelovanjem preko OHR-a saćuva Dejtonski Mirovni sporazum, i teško stećeni mir u BIH!

ODGOVORITE
Name

Bole

03.07.2023 12:23

Nista od svega toga. Dodik zna da mu se blizi kraj, pa ili robija ili bjezanija. Prvo mu ne odgovara po svaku cijenu, a da se pdrekne titule "glavni baja" , eto mu jos teze pada. Uvlaci i Srbiju u tu oricu, ne bi li mu Vucuc dao zastiti od odgovornosti kada zbrise u Srbiju. Rusija nece da ga primi.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

03.07.2023 12:30

Svabu treba isterati iz dejtonke, jer zagadjuje vec zagadjenu okolinu, osim toga je ilegalac. Dejton, svako slovo, ili dejtona nema? Mrznja izmedju tri naroda, ce i tako zavrsiti razlazom, cini mi se da je bolje za sve.

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

03.07.2023 12:48

Upravo tako.Da smo mogli zajedno,zivjeli bi u SFRJ.Mi smo ratovali zato sto ne mozemo zajedno,a sad zapad hoce na silu da zivimo zajedno,da bi se opravdali i dokazali da oni nemaju nikakve veze sa ratom u bivsoj nam drzavi.Kao komsije bi zivjeli deset puta bolje svi...

Name

BiH

03.07.2023 13:03

Slazem se ukinuti Dayton,nema ga,ostaje R BiH.

Name

Re Miroslav

03.07.2023 13:10

ti se možeš razići i otići iz Bosne , samo to, nećeš komad zemlje bosanske ponijeti, samo koliko poneseš na cipelama

Name

Re

03.07.2023 13:30

A sta je CIK lazni predsednik?

Name

Re miroslav

03.07.2023 17:05

Idi niko ti ne brani ali zemlje ćeš ponijeti samo na opancima jer toliko su ti pradjedovi donijeli kad su ih Turci dovodili da kmetuju na imanjima.

Name

Z

03.07.2023 12:34

Zar ovaj ima neke norme u glavi pa se sikira?

ODGOVORITE
Name

Sve to

03.07.2023 12:41

"Strano" u BiH je nisti i unistice je ali u svakom smislu.... Stvari su tako i postavljene....

ODGOVORITE
Name

Koroslav

03.07.2023 14:37

🐻🐻sam sebe uništava i bulanzi da će ga drugi uništiti.

Name

Tačno

03.07.2023 13:00

Kako neko reče “da nije stranih sudija nebi sud ni radio”. Bi radio ali samo po sirotinji dok bih svi veliki bili oslobođeni bilo čega jer bi taj sud bio njihov i nji bi se pitalo. Ne bore se oni džabe da ukinu strane studije

ODGOVORITE
Name

Oooo

03.07.2023 13:33

Srbi i Hrvati prijatelji Pametnom sve jasno ,sa takvim prijateljima trava ne raste Trideset godina ,a srba sve manje a svaki zaključak istoriski Neko ovdje nema pameti...

ODGOVORITE
Name

Hrvati se

03.07.2023 17:49

Lazno pretstavljaju da izflade odnose srbima. Nova vremena dolaze sa njima i sva istina nacistickih pobuda na vidjelo .....

Name

Re

03.07.2023 13:36

Šmitovi zakoni ne postoje! To nije jasno samo glupanima!

ODGOVORITE
Name

11903

03.07.2023 14:51

Ispada da se Stevandić džaba mučio sa onom analizom?

ODGOVORITE
Name

Ništa

03.07.2023 15:02

Eto Šmita na godinu, kod Baje na Slavu !

ODGOVORITE
Name

Kulina

03.07.2023 15:27

To znaci da bez srba BiH ne treba ni da postoji,kao i mnoge druge vjesracki novonastale banana drzavice. Zato, pamet u glavu.

ODGOVORITE
Name

BL

03.07.2023 15:58

Ovi politicari, vlast i opozicija, uvijek cekaju da se neke zvijezde na nebu pozicioniraju kako treba pa ce radit za dobrobit naroda. Do tada narode suti i trpi a oni ce imat redovnu i sve vecu platu, da li radili ili ne.

ODGOVORITE
Name

Mile Ronhil, dugački

03.07.2023 16:20

Ma šta Šmit... Ja ću i dalje pjevati "Ne može nam niko ništa"!... U Bakincima, u dvorištu... Potiho...

ODGOVORITE
Name

Borko

03.07.2023 18:06

Ja vidim Šmita kod Dodika na slavi vrti slavski kolac sa Dodikom. A Klosarac im nazdravlja da dobiju snage da prelome kolac. I to dzedovacom..Ali ne mirise ni opozicija. Vise mi opozicija izgleda sa šuruje sa strancima. Krpe Jeleni obucu. Aj ti Šmite svojoj kuci, okani se ovog cirkusa.

ODGOVORITE
Name

Milan

03.07.2023 18:14

Nema više Šmitovih zakona jer se to više ne objavljuje i ne važi!

ODGOVORITE
Name

Re Milan

03.07.2023 21:40

Samo ti ostajes magarac.

Name

Milan za Re Milan

04.07.2023 07:18

Čim si ti spreman da braniš Šmita koji podržava da se gazi jedan narod vidi se da imaš ozbiljnih psihičkih problema!

Name

Re

04.07.2023 18:54

Rudonja godinama gazi,krade,laze i raseljava ovaj narod.

Name

Marinko

03.07.2023 21:43

Videćete Dodika kako mijenja retoriku i sve provodi pa on je neviđena kukavica

ODGOVORITE