Протестна шетња од К. Митровице до Звечана

- Више хиљада Срба прошетало је данас од Косовске Митровице до Звечана у знак подршке ухапшеним Србима на северу Косова и Метохије, чиме су желели да поруче да су за мирно решавање кризе, али и да покажу у каквој драматично тешкој ситуацији живи српски народ, јавља дописник Тањуга. 

Србија 19.06.2023 | 15:33
Протестна шетња од К. Митровице до Звечана

Бивши градоначелник Звечана Драгиша Миловић упитао је има ли краја терору који долази из Приштине. 

"Трећа недеља како јавности и свету говоримо да се хапсе, прогањају, застрашују наши најбољи привредници, спортисти, студенти, радници, а ево сада и медицински техничар. Има ли краја овом терору који долази из Приштине? Они кажу да смо етничка заједница. Од народа у својој држави су нас прогласили етничком заједницом и кажу да смо најзаштићенија заједница у свету", рекао је Миловић. 

Подсетио је да је од 1999. у присуству десетина хиљада војника Кфора, Унмик-а, ОЕБС-а протерано преко 200.000 Срба са огњишта.  

"Истина је да на југу у градовима нема Срба. Истина је да смо претрпели погром 17. марта 2004. Истина је да се уништавају цркве и манастири. Истина је да се и данас убијају Срби и да им се пуца у леђа. Истина је да нашој деци на путу специјалне јединице држе уперене цеви изнад главе, јер су деца возила свој квад. То је истина како живи српски народ на КиМ", навео је Миловић. 

Он је истакао да нема смиривања док се специјалне јединице налазе на северу и нема деескалације док се хапсе невини. 

"Нема деескалације док се и даље проглашавамо руљом, терористима и онима који не поштују право и правду. То нам говоре они који не поштују одлуку да се узурпирана земља Дечанима врати ево већ седам година", рекао је Миловић на протесту. 

Главна сестра Клиничко-болничког центра Косовска Митровица Ивана Стојсављевић поручила је да ово није политички скуп, већ да се народ окупио да искаже протест због хапшења суграђана и пребијања деце.  

"Овде смо да затражимо ослобађање Радоша Петровића, Душана Обреновића, Милуна Миленковића Лунета, Немање Влашковића, Милована Божовића, Слађана Трајковића и нашег колеге медицинског техничара Далибора Спасића. Овде смо да искажемо протест против специјалаца који су пре два дана тукли двоје малолетне деце, брата и сестру, само зато што су Срби. Са једним циљем - да се утера страх грађанима, да се не осећамо безбедно, да не видимо перспективу за нашу децу, они желе да се иселимо. То је намера Куртија да се један део похапси, а други протера", рекла је Стојсављевић. 

 Подсетила је да је овога јутра у Лепосавићу ухапшен Урош Вукашиновић и упитала ко је следећи? 

"Овом приликом желимо да се обратимо и домаћој и светској јавности, међународним институцијама, Кфору, Еулексу, ОЕБС-у да нас заштите од Куртијевог терора и да се ухапшени невини људи ослободе. Тражимо да нас наша матична држава Србија заштити и да се специјалци повуку са севера. Да наша деца и студенти могу да полажу испите, да ми можемо да лечимо пацијенате без обзира на верску и националну припадност. Своју хуманост показујемо свакодневно лечећи Србе, Албанце, муслимане, Турке, Египћане, Роме… Морамо бити јединствени и сложни, не смемо сада да се делимо", навела је Стојсављевићева. 

Како јавља новинар Тањуга, у дворишту Техничке школе у Косовској Митровици одржан је тренинг кик-бокс клуба у знак подршке ухапшеном тренеру Милуну Лунету Миленковићу. 

Од почетка тензија на северу Косова и Метохије ухапшено је шесторо Срба. 

(Тањуг) Фото: Тањуг/СТР

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Горан

19.06.2023 16:19

Ухватите се ви посла а не пјешачења и кукања како сте угрожени.Сто људи у другим земљама не протестују што су мањина?Ви сте жешћа потплацена багра која никада да додје памети.Косово је држава и ви се морате на то да навикнуте и поштујете као и свугдје у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фед

19.06.2023 16:46

Ухапсисе невине људе ни камере их цак нису снимиле како удерају новинаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

19.06.2023 17:17

ОВО ЈЕ ЗАИСТА УЖАС У 21 ВИЈЕКУ. У СВОЈОЈ ЗЕМЉИ, ПРОГАЊАЈУ ИХ СТРАНИ ВОЈНИЦИ. А НАВОДНО ЈЕ МИР, А НИЈЕ ПРОГЛАШЕН РАТ. ШИПТАРИ НЕ ПОШТУЈУ ДОГОВОРЕ. НЕ ПОШТУЈУ ОНИ НИ СТРАНЕ ПРЕГОВАРАЧЕ, ТО ЗНАЧИ. А СВИ СУ ПЛАЋЕНИ И КАО НЕШТО РАДЕ. МЛАТЕ ПРАЗНУ СЛАМУ. БОЖЕ ПОМОЗИ ОВОМ НАРОДУ. ТО ЈЕ УЖАС. ДИЈЕЦУ ТУКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зика

19.06.2023 17:53

Само протестанте и на крају ћете се кајати сто сте то радили.Исти сценарио као у Хрватској сто је био и на крају сви протјерани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко1

19.06.2023 20:06

Моја брацо Срби,постујте дрзаву Косово,све сам ја то дозивео у Српку Краину у Хрватску па нас је Београд оставио на милост Тудјмана и Сви знамо како се све заврсило Олујом.Памет углаву исто це се догодити и вама,невјерујте Вуцицу.Сада зивим ван бивсе дрзаве,загазио у девету деценију зивота.. Лео поздрав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ЖИКА

19.06.2023 21:38

СРБИ СУ ПРОТЈЕРАНИ ИЗ ХР. ДА ЛИ ТО СМАТРАШ ПРАВЕДНИМ. ПА САДА ИМ ЈЕ ПРИМОРЈЕ, ШВАБИНО, А ХРВАТИ ОТИШЛИ У ЊЕМАЧКУ. ЈЕ ЛИ ТУ НЕКО СРЕЋАН.

ОДГОВОРИТЕ