Накнадна памет премијера: Узалуд потрошени новци

Милиони марака се годинама троше за представништва Републике Српске у Русији, Аустрији, Белгији, Њемачкој, Израелу и Србији. Премијер Српске недавно је признао да нека представништва нису оправдала постојање. Поставља се питање због чега се и даље издвајају милиони из буџета?

Република Српска 09.06.2023 | 20:03
Накнадна памет премијера: Узалуд потрошени новци

5,3 милиона марака већ је обезбијеђено из буџета Српске за рад осам представништава Српске у свијету. Иако је то новац грађана Српске, до сад није објављен ниједан извјештај о њиховом раду нити ефектима. Ипак, да нешто не штима, признао је недавно и премијер Српске Радован Вишковић рекавши да дио представништава ради добро али да се за поједина може поставити питање да ли су потребна.  

Признање да има пропуста стигло је и од ресорног министра.

"Оно што су је било потребно је да своје редовне мјесечне извјештаје  достављају на вријеме неки су каснили ево рећи ћу највише је било проблема са представништвом Републике Српске у Аустрији, настојаћемо да то исправимо“, каже Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу.

Упркос пропустима, ни ове године није се штедјело са новцем за представништва, па тако највише новца иде Русији и то 960 000 КМ. На другом мјесту је Србија која ће добити 930 000 КМ.

Нешто мањи износ новца, 780 хиљада, планиран је за Представништво Српске у Белгији, док ће 30 хиљада марака мање бити прослијеђено у Аустрију.

Представништво у Америци добиће 620 хиљада марака, а у Њемачкој 540 хиљада.

Најмање новца у овој години планирано је за лобирање у Грчкој и Израелу и то 400 хиљада, односно 320 хиљада марака.

Ипак, јавност годинама поставља питање која је оправданост постојања представништава.

„Када предсједник Владе каже да су беспотребно потрошене паре за представништва која су коштала десетине милиона марака показује апсурдност постојања представништава која не доносе никакву корист Републици Српској колико ја знам она су формирана да обезбиједе неку врсту привредне активности и сарадње са тим земљама“, сматра  Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а у Представничком дому Парламента БиХ БиХ.

Представништва јесу потребна, кажу наши саговорници, међутим њихов рад би морао да се организује на другачији начин од досадашњег.

„Представништва би требала да се баве и политичким и економским лобирањем али шта та представништва заиста раде то знају само њихови  налогодавци јер је рад обавијен нетранспарентном атмосфером“, каже  Игор Давидовић, предсједник Демократског центра Бањалука.

„Свака марка народног новца мора да буде приказана како и зашто и у које сврхе је потрошено па тако и рад представништава. Њихов рад је под велом политичке компромитованости“, каже Јелена Тривић, предсједница Народног фронта.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу, поред новца за представништва, у буџетској ставци под називом „за стручне услуге“, које нису јасно дефинисане, ове године ће издвојити 2,2 милиона марака.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Qqq

09.06.2023 20:27

Сви сте исти тржиште. И себи узимате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

09.06.2023 22:38

Те паре се уопште тамо не троше него се буквално краду .

Name

Ре

09.06.2023 22:48

Нај лакси нацин да се изнесе новац и похрани на приватне рачуне без да мора коме правдати

Name

Да бас

10.06.2023 07:44

Ми смо биједни балвани, слијепи код оцију. Ми смо лопови. Корумпирани људи а све се, бајаги, молимо Богу.

Name

Попај!!

09.06.2023 21:47

Нити једно ,није оправдало повјерење....ваљда ће људи једном прогледати...ово је губљење коже...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

09.06.2023 22:17

Новац за лобирање Ста је лобирање То је легализована коруција Капиталистицка демократија мозе да легализује и убиство ако би такво несто њима исло у прилог Временом би то постало сасвим нормално исто као и ово лобирање

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

09.06.2023 22:48

ПА ОТВОРИЛИ РАДНА МИЈЕСТА СВОЈИМ ПОЛТРОНИМА. А ДИЈЕЦА БОРАЦА И СВИ МЛАДИ СЛУГЕ У ЕУ. НИКО РЕЗУЛТАТЕ НЕ КОНТРОЛИШЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ропе

09.06.2023 23:07

Имбецилус балваникус!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мираге

09.06.2023 23:28

Поставили су неписмене људе у представноства РС. Они цак не знају ни језик земље у којој се представниство налази а камоли да знају друге језике као сто је Енглески и Француски. Умјесто да су ставили насе младе и високо сколоване људе (екомомисте) који су заврсили сколу у тој земљи у којој се представнисво налази. У Њемацкој годинама води представниство Мицо Цетковиц који једва има средњу сколу а њемацки му је ниво А1. И кога он представља и сви такви као он. Брука и срамота. И кад такви додју(ако додју) на разговор са озбиљним привредницима који би (ако би) улозили у РС, одмах затварају лаптоп и висе се ту не врацају. Та представниства су измисљена да Додик пере и исисава новац јадног српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тер

10.06.2023 02:44

То је зато сто ни РС није ни република ни дрзава, па ни представниство није представниство, вец муцак.

Name

ре

10.06.2023 08:54

зашто бих морали знати стране језике ако им вођа не зна ни слово

Name

Ре

09.06.2023 23:29

Па гдје одосе паре толике позд бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИЛА ПОЛА

10.06.2023 02:30

Пола РУДОЊИ ПОЛА НОВЦА ИЗАСЛАНИЦИМА .УКИНУТИ СВЕ ЛОПОВИ.

Name

Дрито

10.06.2023 08:41

Та представниства су попут тендера за "савјетовање", "софтвер", "консалтинг"... пуно магле, а паре отисле. Стета сто се не зову по некој фирми за извлацење пара на тендерима

ОДГОВОРИТЕ