Оспорена одлука града Требиња о продаји земљишта

Покрет за реституцију Требиње добио је одлуку Уставног суда Републике Српске који је усвојио њихову Апелацију и оспорио одлуку о парцелацији и продаји пољопривредног земљишта у требињском насељу Волујцу, те утврдио да је одлука града Требиња у том случају неуставна. 

Република Српска 08.05.2023 | 13:33
Оспорена одлука града Требиња о продаји земљишта

Како каже члан Покрета за реституцију Требиње Србо Шкеро прошле године позвали су грађевинског инспектора да утврди да ли је парцелација пољопривредног иземљишта у требињском насељу Волујац законито урађена, након чега је послата и Апелација уставном суду Републике Српске, а који је потврдио да је било неправилности.

Тиме је и оспорена продаја тог земљишта од стране града Требиња.  

"Урбинастичким планом, то земљиште води са на као пољопривредно и не може никако прећи на грађевинско, а они су то урадили. Нашли су грађевинску кућу која је урадила тај пројекат, донијели пред скупштину, усвојили и касније продавали. Инспектор је радио по закону, установио неправилности и то може да отклони само Уставни суд Републике Српске", каже Шкеро и додаје: 

"Прошло је годину дана од када је дошла наша Апелација на ред и биће поништена одлука скупштине, а касније је то проблем градоначелника како ће он то да ријеши, да се врати у првобитно стање, све што је продато мораће се  надокнадити штета људима кој ису то купили али то није мој, то је његов проблем."

Шкеро истиче да се практично ради о истом случају као што је и пољопривредно земљиште у требињском насељу Придворци гдје су недавно почели припремни радови за изградњу нове болнице. 

"Ово је велика побједа за нас јер се ради о земљишту наших чланова, исто што се дешава и сада са болницом. Нема ту никакве разлике. Једног дана доће Апелација и од Уставног суда БиХ зато што се ради о државној имовини. Ово је опомена властима да ми пратимо шта се дешева у Требињу, очекујемо и предсједника Владе Радована Вишковића, да нам објасни неке ствари зато што је и сам републички врх умјешан око болнице, а то је директни удар на нас, наше чланове и законе", додао је Шкеро.

Покрет за реституцију Требиње већ двије године упозорава јавност да градске и републичке власти упорно крше законе тако што пољопривредно земљиште претварају у гарђевинско, те у исто вријеме избјегавају усвојити закон о реституцији.  

(БН)  Фото: Wикипедиа

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Доротеа

08.05.2023 12:36

Молила бих некога ко је компетентан у вези реституције да ми дс савјет. Мојим дједовима и бабама је након ИИ свј. рата одухето много земље. Ништа није враћено,није било никаквих иницијатива око враћања. Који је поступак враћања пољопривредног земљишта и шуме,коме се обратити и са којим документима.Родитељи су ми умрли,али знам гдје је земља. Хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

08.05.2023 12:42

И шта сада, када је земљиште већ испарцелисано и продато? Хоче ли ико за ово кршење закона из општинских власти у Требињу бити смјењен, поднијети оставку, или бити кривићно гоњен?? Ћисто сумњам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

08.05.2023 13:13

БРАВО ДРУГОВИ ИЗ ТРЕБИЊА. ТАКО СЕ ТО РАДИ. ОВИ СУ ПРОУЧИЛИ КАКО ЈЕ ТИТО ОДИЗИМАО, ПА НАДТАВИЛИ И ОНИ. САМО ДИЈЕДОВИНИ ПОТОМЦИМА. ОД БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

08.05.2023 13:23

Ста банда ради,мјења законе а свугдје је приватна имовина светиња?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

08.05.2023 13:26

Помрсише конце Лакију Лућану алијас Петровићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

08.05.2023 13:44

Сада це Додик ту одлуку Уставног Суда да понисти,да неце бити тако неби ови доле вец поцели са радовима.Радови се изводе без проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тута Бугарин

08.05.2023 13:59

Правда је спора али је доступна. Свака част на труду и упорности овом Шкеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

08.05.2023 14:22

Немогуће Зар против генерала и његовог наређења.А он тамам планирао да скине пар стотина хиљада марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

08.05.2023 17:29

Велика подршка народу Требиња,не дајте своју земљу тајкунима и лешинарима

ОДГОВОРИТЕ