Плажа на Закинтосу затворена ове године за туристе

- Плажа Навајо на Закинтосу, једна од најпопуларнијих у Грчкој, биће затворена током овогодишње туристичке сезоне из безбједносних разлога, саопштено је из грчког Министарства туризма.

Свијет 19.03.2023 | 19:24
Плажа на Закинтосу затворена ове године за туристе

Инспекцијом је утврђено да постоји велика опасност од одрона на плажи окруженој литицом.

Из ресорног Министарства наводе да је опасност од клизишта посљедица ерозије дуж ивице плаже, која лежи испод литице од 200 метара и доступна је само чамцем, преноси АФП.

На овој о плажи 2018. године повријеђено је седам особа, укључујући породицу чешких туриста, када је огромна плоча склизнула са литице.

Плажа Навајо, чије име значи бродолом, сматра се једном од најпопуларнијих у Грчкој.

Име је добила по остацима теретног брода који је ту доживио бродолом и постао заштитни знак плаже.

Брод "Панајотис" насукао се на плажу октобра 1980. године. Околности бродолома су непознате, али постоји безброј прича о том догађају.

Многи тврде да је брод из Југославије, Турске или Албаније шверцовао дуван, алкохол, а по неким причама и људе. Према причама, брод је остао насукан у заливу током једног од својих кријумчарских путовања.

Према капетановој причи, брод се враћао из албанске луке Драч, а због невремена и квара насукао се на плажу у заливу Наваљо.

Капетан није открио шта је брод превозио, али му је након бродолома суд наложио да о свом трошку уклони олупину, што он није учинио.

Од тада су зарђали брод и пријелепа плажа "магнет" за туристе. 

(Срна) Фото: Илустрација/Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар