Plaža na Zakintosu zatvorena ove godine za turiste

- Plaža Navajo na Zakintosu, jedna od najpopularnijih u Grčkoj, biće zatvorena tokom ovogodišnje turističke sezone iz bezbjednosnih razloga, saopšteno je iz grčkog Ministarstva turizma.

Svijet 19.03.2023 | 19:24
Plaža na Zakintosu zatvorena ove godine za turiste

Inspekcijom je utvrđeno da postoji velika opasnost od odrona na plaži okruženoj liticom.

Iz resornog Ministarstva navode da je opasnost od klizišta posljedica erozije duž ivice plaže, koja leži ispod litice od 200 metara i dostupna je samo čamcem, prenosi AFP.

Na ovoj o plaži 2018. godine povrijeđeno je sedam osoba, uključujući porodicu čeških turista, kada je ogromna ploča skliznula sa litice.

Plaža Navajo, čije ime znači brodolom, smatra se jednom od najpopularnijih u Grčkoj.

Ime je dobila po ostacima teretnog broda koji je tu doživio brodolom i postao zaštitni znak plaže.

Brod "Panajotis" nasukao se na plažu oktobra 1980. godine. Okolnosti brodoloma su nepoznate, ali postoji bezbroj priča o tom događaju.

Mnogi tvrde da je brod iz Jugoslavije, Turske ili Albanije švercovao duvan, alkohol, a po nekim pričama i ljude. Prema pričama, brod je ostao nasukan u zalivu tokom jednog od svojih krijumčarskih putovanja.

Prema kapetanovoj priči, brod se vraćao iz albanske luke Drač, a zbog nevremena i kvara nasukao se na plažu u zalivu Navaljo.

Кapetan nije otkrio šta je brod prevozio, ali mu je nakon brodoloma sud naložio da o svom trošku ukloni olupinu, što on nije učinio.

Od tada su zarđali brod i prijelepa plaža "magnet" za turiste. 

(Srna) Foto: Ilustracija/Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar