БЛ: Када су били инциденти полиција се склонила

Група хулигана је с првим мраком синоћ напала активисте и припаднике ЛГБТQ заједнице који су са још неким новинарима и и фоторепортерима имали неформални састанак у просторијама Транспаренси Интернешенела у Бањалуци. Међу троје повријеђених људи била је и новинарка Вања Стокић, која тврди да се полиција за вријеме свих ових дешавања само склонила.

Република Српска 19.03.2023 | 16:52
БЛ: Када су били инциденти полиција се склонила

"Тада је дошло полицијско возило, паркирало се преко пута Транспаренсија. Ја сам мислила да су дошли ту због наше заштите. Онда је мој момак узвикнуо ево их. И ја сам видјела групу 20 30 хулигана како трче ка нама. Неки су имали капуљаче, неки нису, неки су имали маске. Ја никог нисам препознала, све се јако брзо дешавало, а ја и не познајем те људе. Мене је један нападач згазио и бацио ме у то двориште. Ја сам подерала лакат, то ми је једина повреда, мало сам подерала и кољено.

Хулигани су кренули у то двориште, али мушкарци који су ту били су рекли ово је наше, ми ту живимо, одлазите. Хулигани су отишли, али након тога су и мени рекли да ја одлазим, да ја нисам њихова. Како смо се спустили доле, видјели смо полицијско ауто и полицајце како сједе унутра. Рекли смо им како група од 30 хулигана доле туче људе и они нису реаговали“, испричала је Стокић.

Из Транспаренси Интернешенела поручују да је то био неформални састанак 15 так људи, с обзиром на то да је забрањено окупљање и приказивање филма у организацији “Бх поворке поноса”.

„Није био никакав скуп нити јавно окупљање, већ састанак унутар канцеларија Транспаренсија. Полиција нас је упозорила да су навијачи кренули према нама. Док су активисти чекали полицију да их превеза на њихове локације, хулигани су дошли, напад је кратко трајао“, рекла је Ивана Корајлић из Транспаренсија. 

Док из полиције тврде да ће истражити цјелокупан случај како би одговорни били процеусирани, реаговали су и из Удружења БХ новинари. Како наводе у саопштењу, двојица носилаца највиших функција, Милорад Додик као предсједник РС и Драшко Станивуковић  су јавним супротстављањем активностима ЛГБТQ заједнице у Бањалуци, те хушкачком реториком и кршећи право на слободу окупљања и дјеловања, директно утицали на ширење мржње према ЛГБТQ заједници, као и насилничком понашању према новинарима и активистима.  С друге стране, Додик одбацује одговорност за синоћњи напад.

„У сваком случају, немам никакав осјећај гриже савјести. Апсолутно мислим да је то уперено и на заштиту тих људи. И полиција је рекла да нема безбједносних услова за одржавање таквих скупова, нити ће бити у наредним годинама, одмах да знате. А што се тиче ових што су имали насилно понашање, они ће одговарати за тако нешто. Зашто им је дозвољено да шетају улицама и пале бакље? – Па, понављам, све што треба да буде биће процесуирано и кажњено." рекао је Додик.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станиувковић осудио је сваку врста насиља тврдећи да његов став није допринио оваквом исходу ситуације и да су то злонамјерне тврдње. 

(БН) Фото/Илустарација/Агенције

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Херцеговац

19.03.2023 16:31

Не идите у Бањалуку то је ратна зона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

19.03.2023 16:45

Ма немој тако тамо влада ред и закон.

Name

Градоначелник

19.03.2023 17:20

Децоооо,ооооооооо децооооо Неће моћи кроз моју њиву. Децооооо,ооооо. Само ја га вучееем

Name

Деса

19.03.2023 20:37

Куд сад да идете у Бањалуку лаки је нервозан због Бијељине

Name

Словенац

19.03.2023 17:02

Додикова полиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

19.03.2023 17:22

У Републици Српској је терор нелегитимне владајуће већине над мањином и свим неистомишљеницима. У Републику Српску су добро дошли само полтрони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петре ?

19.03.2023 19:48

То је твој став ,није истинит. Ми не зелимо никакве болесне лгбт параде.

Name

БЛ

19.03.2023 18:23

Све це бити сто треба, али посто не треба, неце бити ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

19.03.2023 18:44

Нисам за дивљање и нарушавање безбиједности али сам мишљења да нам не требају неморал и изопаченост. Нема шта мањина наметати своје жеље и права већини. То што они пропагирају је болест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за реалисту

20.03.2023 09:53

Пријатељу нема справо ни ти ни било ко да одлуцује о томе, сутра ти мозес некоме бити мањина, како не разумијете поенту?

Name

План б

19.03.2023 18:56

Сељобери

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уфодо

19.03.2023 18:58

Ту накарадну републику треба под хитно укинути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

19.03.2023 19:20

Све се преписује из Србије ,на утакмици батинаши прођу кроз кордон полиције али нису знали да кад дођу на требину гдје су старкеље говориле Вучићу ,едеру и ту добију батине и побјегну кроз исти кордон гдје полиција не реагује.

ОДГОВОРИТЕ