BL: Kada su bili incidenti policija se sklonila

Grupa huligana je s prvim mrakom sinoć napala aktiviste i pripadnike LGBTQ zajednice koji su sa još nekim novinarima i i fotoreporterima imali neformalni sastanak u prostorijama Transparensi Internešenela u Banjaluci. Među troje povrijeđenih ljudi bila je i novinarka Vanja Stokić, koja tvrdi da se policija za vrijeme svih ovih dešavanja samo sklonila.

Republika Srpska 19.03.2023 | 16:52
BL: Kada su bili incidenti policija se sklonila

"Tada je došlo policijsko vozilo, parkiralo se preko puta Transparensija. Ja sam mislila da su došli tu zbog naše zaštite. Onda je moj momak uzviknuo evo ih. I ja sam vidjela grupu 20 30 huligana kako trče ka nama. Neki su imali kapuljače, neki nisu, neki su imali maske. Ja nikog nisam prepoznala, sve se jako brzo dešavalo, a ja i ne poznajem te ljude. Mene je jedan napadač zgazio i bacio me u to dvorište. Ja sam poderala lakat, to mi je jedina povreda, malo sam poderala i koljeno.

Huligani su krenuli u to dvorište, ali muškarci koji su tu bili su rekli ovo je naše, mi tu živimo, odlazite. Huligani su otišli, ali nakon toga su i meni rekli da ja odlazim, da ja nisam njihova. Kako smo se spustili dole, vidjeli smo policijsko auto i policajce kako sjede unutra. Rekli smo im kako grupa od 30 huligana dole tuče ljude i oni nisu reagovali“, ispričala je Stokić.

Iz Transparensi Internešenela poručuju da je to bio neformalni sastanak 15 tak ljudi, s obzirom na to da je zabranjeno okupljanje i prikazivanje filma u organizaciji “Bh povorke ponosa”.

„Nije bio nikakav skup niti javno okupljanje, već sastanak unutar kancelarija Transparensija. Policija nas je upozorila da su navijači krenuli prema nama. Dok su aktivisti čekali policiju da ih preveza na njihove lokacije, huligani su došli, napad je kratko trajao“, rekla je Ivana Korajlić iz Transparensija. 

Dok iz policije tvrde da će istražiti cjelokupan slučaj kako bi odgovorni bili proceusirani, reagovali su i iz Udruženja BH novinari. Kako navode u saopštenju, dvojica nosilaca najviših funkcija, Milorad Dodik kao predsjednik RS i Draško Stanivuković  su javnim suprotstavljanjem aktivnostima LGBTQ zajednice u Banjaluci, te huškačkom retorikom i kršeći pravo na slobodu okupljanja i djelovanja, direktno uticali na širenje mržnje prema LGBTQ zajednici, kao i nasilničkom ponašanju prema novinarima i aktivistima.  S druge strane, Dodik odbacuje odgovornost za sinoćnji napad.

„U svakom slučaju, nemam nikakav osjećaj griže savjesti. Apsolutno mislim da je to upereno i na zaštitu tih ljudi. I policija je rekla da nema bezbjednosnih uslova za održavanje takvih skupova, niti će biti u narednim godinama, odmah da znate. A što se tiče ovih što su imali nasilno ponašanje, oni će odgovarati za tako nešto. Zašto im je dozvoljeno da šetaju ulicama i pale baklje? – Pa, ponavljam, sve što treba da bude biće procesuirano i kažnjeno." rekao je Dodik.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Staniuvković osudio je svaku vrsta nasilja tvrdeći da njegov stav nije doprinio ovakvom ishodu situacije i da su to zlonamjerne tvrdnje. 

(BN) Foto/Ilustaracija/Agencije

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Hercegovac

19.03.2023 17:31

Ne idite u Banjaluku to je ratna zona

ODGOVORITE
Name

Tatar

19.03.2023 17:45

Ma nemoj tako tamo vlada red i zakon.

Name

Gradonačelnik

19.03.2023 18:20

Decoooo,ooooooooo decooooo Neće moći kroz moju njivu. Decooooo,ooooo. Samo ja ga vučeeem

Name

Desa

19.03.2023 21:37

Kud sad da idete u Banjaluku laki je nervozan zbog Bijeljine

Name

Slovenac

19.03.2023 18:02

Dodikova policija

ODGOVORITE
Name

Petar

19.03.2023 18:22

U Republici Srpskoj je teror nelegitimne vladajuće većine nad manjinom i svim neistomišljenicima. U Republiku Srpsku su dobro došli samo poltroni.

ODGOVORITE
Name

Petre ?

19.03.2023 20:48

To je tvoj stav ,nije istinit. Mi ne zelimo nikakve bolesne lgbt parade.

Name

BL

19.03.2023 19:23

Sve ce biti sto treba, ali posto ne treba, nece biti nista.

ODGOVORITE
Name

Realista

19.03.2023 19:44

Nisam za divljanje i narušavanje bezbijednosti ali sam mišljenja da nam ne trebaju nemoral i izopačenost. Nema šta manjina nametati svoje želje i prava većini. To što oni propagiraju je bolest.

ODGOVORITE
Name

za realistu

20.03.2023 10:53

Prijatelju nema spravo ni ti ni bilo ko da odlucuje o tome, sutra ti mozes nekome biti manjina, kako ne razumijete poentu?

Name

Plan b

19.03.2023 19:56

Seljoberi

ODGOVORITE
Name

Ufodo

19.03.2023 19:58

Tu nakaradnu republiku treba pod hitno ukinuti.

ODGOVORITE
Name

Србо

19.03.2023 20:20

Све се преписује из Србије ,на утакмици батинаши прођу кроз кордон полиције али нису знали да кад дођу на требину гдје су старкеље говориле Вучићу ,едеру и ту добију батине и побјегну кроз исти кордон гдје полиција не реагује.

ODGOVORITE