Амбасада САД о закону: Знамо како тај филм завршава

Посљедњих дана, власти у Републици Српској најавиле су планове за усвајање два "репресивна, недемократска закона који би, ако се проведу, драстично нарушили права и слободе људи који живе у Републици Српској", саопштила је Амбасада САД у БиХ.

Република Српска 10.03.2023 | 16:41
Амбасада САД о закону: Знамо како тај филм завршава

"Ови закони користили би само владајућој коалицији у њезиним напорима да консолидује своју власт. А ишли би на штету свих осталих", наводи се у саопштењу Амбасаде САД у БиХ.

"Сједињене Државе увијек су подржавале право људи широм свијета да остварују своје темељне слободе. То укључује права становника Републике Српске на слободу говора, слободу окупљања и удруживања, те слободу медија. Предложени закони стигматизирали би и ушуткали независне гласове у Републици Српској који желе изградити демократску и просперитетну будућност за њене становнике", наводи се у саопштењу. 

Како кажу, предложени закони "отежали би грађанима позивање на одговорност владе Републике Српске и омогућили несметано бујање корупције".  

"Напади предложених закона на темељне слободе обесхрабрили би легитимне компаније да улажу у Републику Српску. Укратко, предложени закони били би лоши за демократију и просперитет које становници Републике Српске желе и заслужују", наводи се у саопштењу.

Амбасада наводи да је предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је 8. марта како ће увести тзв. закон о "страним агентима" којим би регулисао активности непрофитних организација које дјелују у Републици Српској.  

"Рекао је да ће овај закон одражавати америчко законодавство. Овај смо филм већ гледали и знамо како завршава. Када је Русија проширила своје законодавство о страним агентима 2020. године и она је тврдила да само копира амерички модел. 

Ништа није могло  бити даље од истине, а резултате смо видјели. Руске власти употријебиле су своје репресивне законе за сузбијање неслагања, уништавање цивилног друштва и искорјењивање слободних медија.

Субјект или појединац које је руска влада означила као 'стране агенте' подлијежу захтјевним правилима извјештавања и обиљежавања, произвољним полицијским рацијама и инспекцијама, те претјераним новчаним казнама због одбијања да докажу свој идентитет.  Поједини новинари чак се суочавају са затворском казном због кршења руских закона 'страним агентима'", додаје се у саопштењу.

Амерички модел регистрације страних агената, какокажу, дијаметрално је супротан овом приступу, а Амбасада САД жели апеловали на владе свуда у свијету да га слиједе у интересу транспарентности. 

"Према Закону о регистрацији страних агената Сједињених Држава из 1938. (ФАРА), појединац или организација који се баве заступањем или лобирањем у име страног налогодавца морају се регистровати при Министарству правосуђа и пријавити природу њиховог односа, активности и финансијску накнаду. Јавност је информисана о тим регистрацијама. 

АРА не забрањује нити ограничава било какве активности те се не примјењује на неовисне медије нити организације цивилног друштва. ФАРА омогућава јавности да буде информисана о активностима страних агената у Сједињеним Државама без ограничавања слободе говора или удруживања на било који начин", појашњава се у саопштењу.

Овај потез, како Амбасада САД наводи, увођења руског модела законодавства о страним агентима елемент је алармантног обрасца који долази након најаве власти Републике Српске од 2. марта да ће увести измјене и допуне казненог закона којима се криминализује клевета и увреда, те изричу затворске казне за објављивање видеозаписа, фотографија или докумената без сагласности. 

"Криминализирајући радње које се обично третирају као грађанске парнице, овај би закон угрозио слободу изражавања као темељно људско право и имао директан утицај на способност новинара да преносе истину", наводи се у саопштењу.

Тајође се додаје да, "јучерашњи напади на имовину новинара у РС и омаловажавајући одговор власти јасно показују колико је већ неизвјесна ситуација за независне медије у Републици Српској". 

"Овај закон који ће Народна скупштина Републике Српске разматрати 14. марта драстично би погоршао ситуацију и угрозио постојање слободних и независних медија који су темељ здраве демократије", закључује се у саопштењу Амбасаде САД у БиХ.

(БН) Фото:Сцхреенсхот

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Лулеx

10.03.2023 16:16

РС=СК браво народе! Апел на законодавце, када цитају тудје законе молим да надју струцњаке да их протумаце, како се не би брукали висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отпор

10.03.2023 16:23

Стоп СНСД терору !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.03.2023 20:14

Додик је лопов!!!

Name

Није него

10.03.2023 16:28

Ма ви сте најодговорнији, ви сте га довели на власт и цојело вријеме га одржавате на власти. Ако му ви кажете да повуче тај закон, наравно даће вас послушати јер је он ваш човјек. Како вас није срамота да подржавате ову бамду на власти а причате о некој демокрстији, слободи и владавини права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МА АЈТЕ

10.03.2023 17:05

ПА ВИ СТЕ МУ ДАЛИ ВЛАСТ НА ПОКРАДЕНИМ ИЗБОРИМА СТА СЕ ВИ САД КРСТИТЕ ИБРАТИТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

10.03.2023 17:13

Мислим да це се министар Букејловиц добро припремити за скупстину 14. Марта Једино ако због раније преузетих обавеза не буде у стању да присуствује сједници Проблем је сто су сви помоцници министра вец најавили да у то вријеме неце бити на територији БиХ нити региона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица

10.03.2023 17:22

Што је дозвољено јупитеру није волу, још у античкој Грчкој речено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.03.2023 17:25

Ви сте му омогуцили крадју избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како Да Не

10.03.2023 17:30

Американци су уз помоћ своје агентуре, у Украјини извршили државни удар и у мјесто про Руски поставили про Америчку власт ! Искрено, мени овде је то небитно, али како објаснити то, да Држава која има такву моћ, да једну велику Државу каква је Украјина гурне у рат против силе каква је Русија, а гле чуда, овде их зајебава неки лик из околине Лакташа, а њему ништа не смију ! Мислим стварно ..., доста је и вас Американаца у једну тикву ви пишате, све ово је забава за широке народне масе, а ресурси један по један, полако нам измичу и постају туђе власништво !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Како да не

10.03.2023 20:27

Није ли Америка у Републици Српској,извршила државни удар,насилно скидајући с мјеста предсједника,вољом народа изабраног,Николу Поплашен?!И све ове године,њихов Вазал опстаје на власти,уз њихову подршку!!!Покажите,Амерички представници,свој ауторитет на дјелу,па смијените,своје чедо,као што сте силом смијенили демократски изабраног предсједника Републике Српске!!!Ово је лажни Предсједник,који је дошао на власт крађом избора,потпомогнут од стране ЦИК-а,Суда,и лажног високог представника у БиХ!!!

Name

Зеница

10.03.2023 17:34

И,шта заправо ради (или покушава да уради) Додик сво ово вријеме ?! Ради се о неким поступцима кроз доношење разних (без правног или политичког значаја) неуставних и недемократских аката којима покушава (као) "подржавити" ентитет РС унутар БиХ у којем жели остати на власти по сваку цијену... Тиме ништа не добија (а нема ништа ни од "ентитета државе",чега је и сам свјестан),осим што само исцрпљује грађане тог ентитета који свакако све теже живе из дана у дан,ван сваке сумње... Све то ће трајати до оног тренутка док САД коначно не одлуче (ако и када се то деси) да Додика "пусте низ воду"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

10.03.2023 17:37

То да Милорад Додик мозе да се тако поиграва са вама ви му увели санкцује а ниста му оне не вриједе,опљацкао дрзаву и народ тезак преко 3,5млрд еура ,покрао изборе,итд.... јаке су те васе санкције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

10.03.2023 17:38

Ако се Амбасадор САД слазе са опозицијом онда ми је све јасно, зар САД немају закон за клевету?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.03.2023 18:33

Ништа теби није јасно, Американци се слажу са твојим преседником, да није тако, пустили би га низ воду, толике Државе и њихове вође су растурили, а као овој М.З. не могу ништа ! Ако мислиш да смо ми толико моћни, да у стварности пркосимо САД, онда стварно немам ријечи ! Представа изгледа чудну, у ствари, превише је једноставна и лако је прочитати !

Name

САД

10.03.2023 18:01

Смијурија,свјетски убица дијели лекције из демократије. Од вас их не требамо. Од Руса позељне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

10.03.2023 18:16

Па наравно кад они уводе законе то је демократија а кад други то раде и уводе ред у своју земљу то је диктатура.Цист доказ ста они овде зеле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

10.03.2023 18:19

Засто се ви амери не повуцете из Европе окупирали сте је вец 35 година ?! Зато сто ститите своје инересе па и Република Српска стити своје интересе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фалсцх

10.03.2023 19:14

УСА је у Европи о 45-те и гарантује Европи мир и стабилност, сачували су Европу од Стаљина и Јапан исто, увели демократију и нико не жали због тога. СССР је Европу окупирао и до 90, док се није распао. Е онда су те земље тек постале слободне и пуно жале због руске, СССР окупације.

Name

Теби је

11.03.2023 09:44

Мозак фалсцх, без Русије Европа тоне.... Није Русија никада окупирала него се бранила и увијек мајцински помагала Европи (економски аспект итд.)....

Name

Хало

10.03.2023 18:31

Додик итлер додик швајне додик капут

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карма је чудо

10.03.2023 18:32

Нема више хљеба, па су појачали игре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

10.03.2023 19:06

Америчка амбасада константно излази из дипломатских оквира и петља се у све и свашта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормално

10.03.2023 19:19

Ви сте га и режирали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема...

10.03.2023 19:42

...Бакира па Додикове газде Американци набацивају проблеме! Провидно. Колико кошта оваква представа лицемјера?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

10.03.2023 19:53

Како вас није срамота, стално долевате уље на ватру. Све вас треба прогласити непозељним особама, идите својој куци па тамо загадјујте околину. Сила сте, силом владате, као сваки импери, доста их је пропало па це и вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.03.2023 20:03

Ти закони постоје и у вашој држави, значи само преписујемо од вас!

ОДГОВОРИТЕ