ЕЗ заједница покренула поступак против БиХ

Европска Енергетска заједница (ЕЗ) покренула је поступак против Босне и Херцеговине због кршења прописа ове заједнице будући да је та земља одобрила наставак рада двију термоелектрана на подручју Тузле и Какња чији је вијек трајања истекао, док у међувремену нису модернизовали систем заштите од онечишћења.

Босна и Херцеговина 29.10.2022 | 15:57
ЕЗ заједница покренула поступак против БиХ

У саопштењу достављеном медијима у суботу из Канцеларије ЕЗ-а наводи се да је наставак рада термоелектрана противан Директиви о великим постројењима за сагоријевање, али и Националном плану за смањење емисија штетних гасова.

“То ће за посљедицу имати негативан утицај на здравље грађана у Босни и Херцеговини пошто је загађење ваздуха, које долази из тих застарјелих блокова, одговорно за озбиљне штете по здравље људи и околину“, стоји у писму Енергетске заједнице.

Власти Босне и Херцеговине су почетком године одобриле наставак рада блока 4 у Термоелектрани Тузла, као и блока 5 Термоелектране Какањ упркос томе што су се раније обавезале да та постројења неће радити дуже од 20.000 сати након 1. јануара 2018. Наставак рада ових термоелектрана повезана је и с опстанком неколико рудника, објаснили су тада.

Из Енергетске заједнице наводи се пак како термоелектране могу остати у погону само ако испуњавају строже стандарде Директиве о индустријским емисијама с уградњом система за заштиту од онечишћења.

“То међутим није случај за ТЕ Тузла 4 и Какањ 5”, стоји у писму Енергетске заједнице.

Свјетска здравствена организација упозорила је у извјештају из 2017. године да је БиХ најзагађенија земља у Европи. У тадашњем извјештају је наведено да, због високог степена онечишћења ваздуха, у БиХ умире 231 особа на 100.000 становника.

(Хина)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Димко Попушлић

29.10.2022 14:19

Да човјек не повјерује, секирају се за нас јер удишемо дим а сваки дан упумпавају оружје у Украјину да се Људи гуше у крви ? Маните филозофирања о агресији Русије, да Украјинци не пуцају по Русима и они би престали пуцати, нашло би се неко мирно ријешење, али, једноставно, нема интереса !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

29.10.2022 19:54

Ми нисмо у тој њиховој смрдљивој и пропалој ЕУ и нек се носе у три материне. Тако су они нама спасавали и 12 беба у Бања Луци и народе у истоцној Босни у рату. Мрс дјубрад подгузна америцка. Ако вама америка кроји зивот нама неце.

Name

075

30.10.2022 06:36

С обзиром на првих осам коментара поносан сам што у цијелој Босни и Херцеговини, без обзира у којем ентитету живјели, још увијек има паметних, реалних и слободно мислећих људи !

Name

БЛБ

29.10.2022 14:28

Нормално да требају да раде, а ви глибалистицко смеце из ЕУ угасилисте своје, а сад их сви поново палите јер нема другог извора енергије. А те вас будаластине о загадјену окаците мацку о реп јер је све васа измисљотина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

29.10.2022 15:13

Ако смо независна и суверена земља, кога брига ста ради ЕЗ Европе?! Кад будемо имали неку корист од њих, онда цемо разматрати ста је нама у вецем интересу. Као да је битно да ли неко умире од ТЕ, јер од ње многи и зиве и стварају нове зивоте, а од њихових ракета, авиона, бродова, тенкова, па и вакцина, кобајаги застите околине, глупости о глобалном затопљењу и слицних западних спинова који су доказано само спинови, најобицније лази, милиони на свијету умиру. Та ЕЗ нема ниста против да се људи и дјеца у Босни, Србији, на Космету...засипају осиромасеним уранијумом и на то нико није реаговао од тих "демократских", "постених" "цивилизованих" западних институција или дрзава... мозда зато сто им је цитава историја сасвим другација, сјетимо се "цивилизоване" Белгије и излозених црнкиња у кавезима средином сездесетих година прослог вијека, није цудно сто им је Брисел главни град тзв. Федерације ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАНДРКАЦ

29.10.2022 16:01

Ја бих сад намјерно направио јос пар термоелектрана, нек пуси на све стране

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бој

29.10.2022 16:43

Да није трагицно било би комицно, нама уводе санкције а код себе пале електране на угаљ и продузавају рад нуклеарки. Трула ЕУ тацно кад се све сабере и одузме паметнији су они који јој окрену ледја далеко им лијепа куца. Зинула им задњица на насу јефтину струју и нас угаљ којег они немају осим двије земље у ЕУ а и њима соле памет. Да имају свог угља цадили би и дан данас а неби другима солили памет. Ово је увертира у будуце цијене струје по ЕУ стандардима а плате це остати по африцким стандардима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.10.2022 18:05

Домбас и околне регије су пуне угља као шипак, зато је њима зинула гузица, али Руси поклопили ! Да се није десило што се десило запад, би Украјину искористио за своје потребе, ту би се изградило мноштво термо електрана на угаљ а струја би шибала на запад, дим би нарвно ишао у Русију !

Name

+

29.10.2022 20:35

ПА ЉУДИ. ТО НАС ТРУЈЕ. ШТО ДОПУШТАМО ДА ВЛАСТ, ОГРОМНА У Б И Х РАСИПА ПАРЕ И КРАДЕ. НЕКА КОРИСНО УЛАЖЕ. И ШТИТИ ОКОЛИНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шејтан

30.10.2022 10:10

Брине њих што се троши угаљ јер га желе за себе ...Тузла је јако погријешила сто је стопирала изградњу блока 7 ...Нама се забрањује да трошимо рудна богатства ,уништавају нам и ндустрију .Остало омладини само да раде као трговци или да продају јаја као Чедомир .Или као Неђо : Хајмо народе навалите ,,коооооомпираааа ,црвеног бијелог ,нароооодееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

знатизељна

30.10.2022 20:04

Хоце ли нама ЕУ да наредјује кад цемо да пискимо и какимо?

ОДГОВОРИТЕ