Глумац у 35. години доживео мождани удар: Ово су симптоми!

Млади британски глумац Крис Фоунтејн (35) открио је да није могао да прича након што је доживео мањи мождани удар. Он је пет дана провео у болници, а након што је пуштен кући, осетио је неколико необичних симптома. Више није могао да говори, а лице му се потпуно укочило.

Магазин 11.10.2022 | 18:39
Глумац у 35. години доживео мождани удар: Ово су симптоми!

За британске медије, глумац је рекао како му је установљен транзиторни исхемијски напад, познатији као мањи мождани удар, након што је дошло до изливања крви у мозак, преноси "Мондо".

 
Kris Fountejn
ФОТО: КЕН МЦКАY/ИТВ / СХУТТЕРСТОЦК ЕДИТОРИАЛ / ПРОФИМЕДИА

- Пробудио сам се једног јутра и осетио да нешто није у реду са мном - рекао је он и додао да није могао да изусти ниједну једину реч након што га је мајка из суседне собе дозивала.

Крис је могао несметано да се креће, али најгоре од свега је било што није могао да се сети назива предмета у кући, као што су фрижидер или телевизор, а најтеже му је пало то што, када је отишао на преглед код доктора, (пошто више није могао нормално да фунционише), није могао да се изрази речима како треба. Једноставно није знао шта да им каже.

Kris Fountejn
ФОТО: СПЛАСХНЕWС.ЦОМ / СПЛАСХ / ПРОФИМЕДИА

Мали мождани удар представља привремени поремећај мозга, који настаје након што се негде у телу створи крвни угрушак и не дозвољава нормалан проток. Особа тада нема довољан доток кисеоника до мозга, а ово су још неки од пропратних симптома:

  • Лице с једне стране може да се укочи и особа тада не може ни да се насмеје
  • Руке су ослабљене и особи је јако тешко да подиже ствари
  • Говор је отежан, а у најгорем случају особа не може ни да говори

Узроци који доводе до транзиторног исхемијског напада могу да буду различити, а међу њачешћим су: пушење, повишени крвни притисак, неправилан и брз срчани ритам, висок холестерол, употреба алкохола, дијабетес и гојазност. Уколико осетите неке од горе наведених симптома обавезно се хитно обратите лекару.

(Курир.рс/Мондо)

Коментари / 0

Оставите коментар