Glumac u 35. godini doživeo moždani udar: Ovo su simptomi!

Mladi britanski glumac Kris Fountejn (35) otkrio je da nije mogao da priča nakon što je doživeo manji moždani udar. On je pet dana proveo u bolnici, a nakon što je pušten kući, osetio je nekoliko neobičnih simptoma. Više nije mogao da govori, a lice mu se potpuno ukočilo.

Magazin 11.10.2022 | 18:39
Glumac u 35. godini doživeo moždani udar: Ovo su simptomi!

Za britanske medije, glumac je rekao kako mu je ustanovljen tranzitorni ishemijski napad, poznatiji kao manji moždani udar, nakon što je došlo do izlivanja krvi u mozak, prenosi "Mondo".

 
Kris Fountejn
FOTO: KEN MCKAY/ITV / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

- Probudio sam se jednog jutra i osetio da nešto nije u redu sa mnom - rekao je on i dodao da nije mogao da izusti nijednu jedinu reč nakon što ga je majka iz susedne sobe dozivala.

Kris je mogao nesmetano da se kreće, ali najgore od svega je bilo što nije mogao da se seti naziva predmeta u kući, kao što su frižider ili televizor, a najteže mu je palo to što, kada je otišao na pregled kod doktora, (pošto više nije mogao normalno da funcioniše), nije mogao da se izrazi rečima kako treba. Jednostavno nije znao šta da im kaže.

Kris Fountejn
FOTO: SPLASHNEWS.COM / SPLASH / PROFIMEDIA

Mali moždani udar predstavlja privremeni poremećaj mozga, koji nastaje nakon što se negde u telu stvori krvni ugrušak i ne dozvoljava normalan protok. Osoba tada nema dovoljan dotok kiseonika do mozga, a ovo su još neki od propratnih simptoma:

  • Lice s jedne strane može da se ukoči i osoba tada ne može ni da se nasmeje
  • Ruke su oslabljene i osobi je jako teško da podiže stvari
  • Govor je otežan, a u najgorem slučaju osoba ne može ni da govori

Uzroci koji dovode do tranzitornog ishemijskog napada mogu da budu različiti, a među njačešćim su: pušenje, povišeni krvni pritisak, nepravilan i brz srčani ritam, visok holesterol, upotreba alkohola, dijabetes i gojaznost. Ukoliko osetite neke od gore navedenih simptoma obavezno se hitno obratite lekaru.

(Kurir.rs/Mondo)

Komentari / 0

Ostavite komentar