Поскупила храна за стоку, фарме на корак од гашења

Свеприсутна поскупљења нису заобишла ни сточну храну те су овог љета цијене скочиле 10 одсто, што је, према ријечима фармера, алармантно те пријети укидању сточног фонда.

Република Српска 05.09.2022 | 21:02
Поскупила храна за стоку, фарме на корак од гашења

Мишо Маљчић, предсједник Удружења свињара РС, рекао ја за "Независне" да поскупљење сточне хране утиче на узгој стоке, али и њену цијену.

"Логично је да ако поскупи репоматеријал мора доћи и од поскупљења крајњег производа. На тржишту је кукуруз веома скуп, као и сојина сачма, међутим поред њих  имамо и ситније компонте као што су рибље брашно, сурутка, млијеко у праху", рекао је Маљчић.

Како је рекао, свјетско тржиште одређује цијену стоке.

"Цијена стоке је тренутно јако ниска у односу на цијене сировина. Сточари већ дуго трпе, сви очекују да ће ускоро доћи до поскупљења стоке, док се  институционални апарат бори да цијена буде што нижа", рекао је Маљчић.

Како истиче, годишњи обрт у сточарству је веома мали.

"У сточарству су годишњи обрти јако мали, није као у продавницима, гдје имате недјељне обрте и зараде. Код нас су два до три годишња обрта. Када  на крају погледате за шта радите схватате да је све то ништа", рекао је Маљчић.

Додаје да је питање времена када ће Европа престати да субвенционише месо за треће земље,  о чему, како каже, нико не води рачуна, а то се може догодити прије него што ико замишља.

Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера РС, за "Независне новине"  каже да је сточни фонд пред колапсом.

"Када сагледамо ове цијене схватамо да се наш рад не исплати. Ми  сваким даном свој сточни фонд сманујемо, што ће бити велики проблем у будућности", рекао је Бањац.

Према његовим ријечима, цијене увозне хране би ускоро могле бити и веће од тренутних.

"Веома је тешко у овој ситуацији произвести своју храну, ове године нас је суша уништила", рекао је Бањац.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара у РС, рекао је за "Независне новине" да је ове године домаћа призводња сточне хране равна нули.

"Ми пратимо свјетску берзу, веће су цијене кукуруза, соје и осталих компоненти,  а наше призводње готово да нема", рекао је Усорац.

Како је рекао Усорац, веће цијене сточне хране утичу на смањење сточног фонда.

"Произвођачи ће доћи у ситуацију да ће бити исплатније да продају стоку него да је храни овако скупом храном. Када је нема рачуна хранити, нећемо ни држати стоку", рекао је Усорац.

(Независне)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Србо

05.09.2022 19:21

Свјетски моћници иду ка уништавању народа, ево нема ни варенике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

05.09.2022 20:34

А НАШИ МОЋНИЦИ ИМ ПОМАЖУ.

Name

Ре

06.09.2022 05:43

Клосарац је све унистио,само се он обогатио. Док је Саровиц био министар,није овако било.

Name

Владимир

06.09.2022 07:34

Е,видис то вам је све смјестио Додик даби могао да врати дугове и кредите које је узео за себе ,па ви опет гласајте за њега.

Name

Мргуд

06.09.2022 07:35

Владајуца мафија све унисти,немојете у октобру да погријесите..

Name

Т39842288

06.09.2022 04:24

Нека је, све је то народ крив, кад је тракторијада или борба бикова хиљаде и хиљаде их се окупи, а кад треба на протест нигдје никога,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзони

06.09.2022 06:23

Док је оваквих као србо,власт не треба да брине.могу и даље зивјети као краљеви,а мрвице кроз потицаје сиротињи.додзи на запад код тих св. моцника и види како се зиви на селу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.09.2022 07:07

Какав потицај ,радиш за себе ко је давао потицај људима кои су држали мале продавнице по насељима и ко пита како они живе и хране своје породице , милионе имају пред кућама у техници и само кукају и као ништа им се не исплати па напусти пријатељу и иду на исток па заради.

Name

Крајишник

06.09.2022 06:37

Хахахахаха ове године траве одн.сијена никад више по њивама ал неће сељо Усорац на њиву он би да храни са сојом, рибљим брашном и сурутком и млијеком у праху,па онда на тржиште са тако укусним месом!!!Ма дај!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

06.09.2022 09:20

Ма само разваљујте униставајте и гасите Тако раде прави политицари

Name

Реалиста

06.09.2022 16:34

Не знам гдје живиш али ја живим у Дубици и овдје у 5 мјесрци није пало 100л кише. Људи косили једном и то је то. Кукуруза ће бити можда 30-50% мање тако да не знам о чему причаш.

Name

Ре: Реалиста

07.09.2022 01:09

Прича о томе да сви ти "тежаци" хране стоку готовом ГМО храном из џакова, јер од стомачина не могу да обују ципеле, а камо ли да сију свој кукуруз, соју и остало жито. Успут, и ја сам из К.Д. и има траве и за отаву, тако да не трабуњаш лажи. Покосио сам је и покупио, а говеда пустио да пасу до мраза. Само, треба ту доста леђа, а не сат-два дневно и да кукаш како су ти скупи готови џакови, које само требаш истрести пред марву. Натегни дупе, па ћеш видјети како се може.