Poskupila hrana za stoku, farme na korak od gašenja

Sveprisutna poskupljenja nisu zaobišla ni stočnu hranu te su ovog ljeta cijene skočile 10 odsto, što je, prema riječima farmera, alarmantno te prijeti ukidanju stočnog fonda.

Republika Srpska 05.09.2022 | 21:02
Poskupila hrana za stoku, farme na korak od gašenja

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS, rekao ja za "Nezavisne" da poskupljenje stočne hrane utiče na uzgoj stoke, ali i njenu cijenu.

"Logično je da ako poskupi repomaterijal mora doći i od poskupljenja krajnjeg proizvoda. Na tržištu je kukuruz veoma skup, kao i sojina sačma, međutim pored njih  imamo i sitnije komponte kao što su riblje brašno, surutka, mlijeko u prahu", rekao je Maljčić.

Kako je rekao, svjetsko tržište određuje cijenu stoke.

"Cijena stoke je trenutno jako niska u odnosu na cijene sirovina. Stočari već dugo trpe, svi očekuju da će uskoro doći do poskupljenja stoke, dok se  institucionalni aparat bori da cijena bude što niža", rekao je Maljčić.

Kako ističe, godišnji obrt u stočarstvu je veoma mali.

"U stočarstvu su godišnji obrti jako mali, nije kao u prodavnicima, gdje imate nedjeljne obrte i zarade. Kod nas su dva do tri godišnja obrta. Kada  na kraju pogledate za šta radite shvatate da je sve to ništa", rekao je Maljčić.

Dodaje da je pitanje vremena kada će Evropa prestati da subvencioniše meso za treće zemlje,  o čemu, kako kaže, niko ne vodi računa, a to se može dogoditi prije nego što iko zamišlja.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS, za "Nezavisne novine"  kaže da je stočni fond pred kolapsom.

"Kada sagledamo ove cijene shvatamo da se naš rad ne isplati. Mi  svakim danom svoj stočni fond smanujemo, što će biti veliki problem u budućnosti", rekao je Banjac.

Prema njegovim riječima, cijene uvozne hrane bi uskoro mogle biti i veće od trenutnih.

"Veoma je teško u ovoj situaciji proizvesti svoju hranu, ove godine nas je suša uništila", rekao je Banjac.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara u RS, rekao je za "Nezavisne novine" da je ove godine domaća prizvodnja stočne hrane ravna nuli.

"Mi pratimo svjetsku berzu, veće su cijene kukuruza, soje i ostalih komponenti,  a naše prizvodnje gotovo da nema", rekao je Usorac.

Kako je rekao Usorac, veće cijene stočne hrane utiču na smanjenje stočnog fonda.

"Proizvođači će doći u situaciju da će biti isplatnije da prodaju stoku nego da je hrani ovako skupom hranom. Kada je nema računa hraniti, nećemo ni držati stoku", rekao je Usorac.

(Nezavisne)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Србо

05.09.2022 19:21

Свјетски моћници иду ка уништавању народа, ево нема ни варенике.

ODGOVORITE
Name

DOK HOLIDEJ

05.09.2022 20:34

A NAŠI MOĆNICI IM POMAŽU.

Name

Re

06.09.2022 05:43

Klosarac je sve unistio,samo se on obogatio. Dok je Sarovic bio ministar,nije ovako bilo.

Name

Vladimir

06.09.2022 07:34

E,vidis to vam je sve smjestio Dodik dabi mogao da vrati dugove i kredite koje je uzeo za sebe ,pa vi opet glasajte za njega.

Name

Mrgud

06.09.2022 07:35

Vladajuca mafija sve unisti,nemojete u oktobru da pogrijesite..

Name

T39842288

06.09.2022 04:24

Neka je, sve je to narod kriv, kad je traktorijada ili borba bikova hiljade i hiljade ih se okupi, a kad treba na protest nigdje nikoga,

ODGOVORITE
Name

Dzoni

06.09.2022 06:23

Dok je ovakvih kao srbo,vlast ne treba da brine.mogu i dalje zivjeti kao kraljevi,a mrvice kroz poticaje sirotinji.dodzi na zapad kod tih sv. mocnika i vidi kako se zivi na selu

ODGOVORITE
Name

Ре

06.09.2022 07:07

Какав потицај ,радиш за себе ко је давао потицај људима кои су држали мале продавнице по насељима и ко пита како они живе и хране своје породице , милионе имају пред кућама у техници и само кукају и као ништа им се не исплати па напусти пријатељу и иду на исток па заради.

Name

Krajišnik

06.09.2022 06:37

Hahahahaha ove godine trave odn.sijena nikad više po njivama al neće seljo Usorac na njivu on bi da hrani sa sojom, ribljim brašnom i surutkom i mlijekom u prahu,pa onda na tržište sa tako ukusnim mesom!!!Ma daj!!!

ODGOVORITE
Name

Tatar

06.09.2022 09:20

Ma samo razvaljujte unistavajte i gasite Tako rade pravi politicari

Name

Realista

06.09.2022 16:34

Ne znam gdje živiš ali ja živim u Dubici i ovdje u 5 mjesrci nije palo 100l kiše. Ljudi kosili jednom i to je to. Kukuruza će biti možda 30-50% manje tako da ne znam o čemu pričaš.

Name

Re: Realista

07.09.2022 01:09

Прича о томе да сви ти "тежаци" хране стоку готовом ГМО храном из џакова, јер од стомачина не могу да обују ципеле, а камо ли да сију свој кукуруз, соју и остало жито. Успут, и ја сам из К.Д. и има траве и за отаву, тако да не трабуњаш лажи. Покосио сам је и покупио, а говеда пустио да пасу до мраза. Само, треба ту доста леђа, а не сат-два дневно и да кукаш како су ти скупи готови џакови, које само требаш истрести пред марву. Натегни дупе, па ћеш видјети како се може.