И послодавци и синдикат траже министарства

Социјални партнери убрзано пишу захтјеве које ће прослиједити на адресу Владе РС како би их уврстили у кључна документа за идућу годину, а послодавци и синдикат овај пут имају исту жељу - да добију министарства која ће се бавити искључиво њиховим проблемима.

Република Српска 02.09.2022 | 08:07
И послодавци и синдикат траже министарства

Из Уније удружења послодаваца РС навели су да су при крају писању захтјева које половином мјесеца планирају прослиједити Влади РС која је већ и отпочела активности на изради програма економских реформи за период 2023-2025. година.

- Наш највећи захтјев јесте да се подигну капацитети Министарства привреде и предузетништва, односно да се формира министарство економије под чијим окриљем би били сви сектори из осталих министарстава који имају везе са привредом. Тренутно по министарствима имамо разне ресоре који су везани за привреду, а који се недовољно баве проблемима - казао је “Гласу Српске” предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Подвукао је да је због тога основни захтјев формирање јаког министарства економије у којем би били ресори за дрвну, али и металну и електроиндустрију, ИТ сектор, туризам, али и остали ресори који се односе на привреду.

- Тренутно нас је мало присутно у министарствима енергетике, привреде, туризма, пољопривреди, ИТ-а. Та министарства недовољно се баве тим секторима. Због тога тражимо министарство како бисмо сви, који производе и стварају паре, били на једном мјесту и имали једнаке услове пословања  - подвукао је Тривић и додао да ће замолити Владу да одмах почну са измјенама Закона о републичкој управи како би тај акт дочекао нови сазив владе и отворио могућност да се зацртано реализује што прије.

И из Савеза синдиката поручују да усаглашавају приоритете за идућу годину који ће прослиједити Влади у задатом року. Овај пут као и послодавци имају исту жељу, а то је да добију министарство рада које ће се бавити искључиво том области.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Аса

02.09.2022 06:57

Само да добијете министарство и да мутите јоп више. Синдикат је гори од власти. Власт нешто и уради за раднике а синдикат ради само за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

02.09.2022 09:07

Па зај још радних места за црвену гласачку масинерију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдикат

02.09.2022 10:43

Синдикат никад није уз власт ! Ни то нисте науцили !

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

02.09.2022 14:51

СИНДИКАТ БИ ТРЕБАО БИТИ СУПРОСТАВЉЕН ВЛАСТИ. АЛИ ОНИ СЛУШАЈУ ВЛАСТ. ТА МАЊИНА ВОЂА У СИНДИКАТУ, СЛУШАЈУ ВЛАСТ. СЕБИ ОЛАКШАВАЈУ. СВИЈУ ТРЕБА ШИБАТИ ДА РАДЕ, А НЕ САМО РАДНИЦИ. РАДНИЦИ И СЕЉАЦИ СУ НА ЈЕДНОЈ СТРАНИ,. У Ж Е Т А , А. НА ДРУГОЈ СУ СВИ КОЈИ ЖИВЕ НА ГРБАЧИ ЊИХОВОЈ. ВЛАСТ МОРА БИТИ. АЛИ СКОРО 2ОО СТРАНАКА У РС. И СВИ ЋЕ НЕШТО ЗАРАДИТИ. А КОРУ ХЉЕБА, НИКО НЕДА БАДАВА. ГДЈЕ ТО СВЕ ДА СЕЉАК И РАДНИК,.ЗАРАДЕ.

ОДГОВОРИТЕ