I poslodavci i sindikat traže ministarstva

Socijalni partneri ubrzano pišu zahtjeve koje će proslijediti na adresu Vlade RS kako bi ih uvrstili u ključna dokumenta za iduću godinu, a poslodavci i sindikat ovaj put imaju istu želju - da dobiju ministarstva koja će se baviti isključivo njihovim problemima.

Republika Srpska 02.09.2022 | 08:07
I poslodavci i sindikat traže ministarstva

Iz Unije udruženja poslodavaca RS naveli su da su pri kraju pisanju zahtjeva koje polovinom mjeseca planiraju proslijediti Vladi RS koja je već i otpočela aktivnosti na izradi programa ekonomskih reformi za period 2023-2025. godina.

- Naš najveći zahtjev jeste da se podignu kapaciteti Ministarstva privrede i preduzetništva, odnosno da se formira ministarstvo ekonomije pod čijim okriljem bi bili svi sektori iz ostalih ministarstava koji imaju veze sa privredom. Trenutno po ministarstvima imamo razne resore koji su vezani za privredu, a koji se nedovoljno bave problemima - kazao je “Glasu Srpske” predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Podvukao je da je zbog toga osnovni zahtjev formiranje jakog ministarstva ekonomije u kojem bi bili resori za drvnu, ali i metalnu i elektroindustriju, IT sektor, turizam, ali i ostali resori koji se odnose na privredu.

- Trenutno nas je malo prisutno u ministarstvima energetike, privrede, turizma, poljoprivredi, IT-a. Ta ministarstva nedovoljno se bave tim sektorima. Zbog toga tražimo ministarstvo kako bismo svi, koji proizvode i stvaraju pare, bili na jednom mjestu i imali jednake uslove poslovanja  - podvukao je Trivić i dodao da će zamoliti Vladu da odmah počnu sa izmjenama Zakona o republičkoj upravi kako bi taj akt dočekao novi saziv vlade i otvorio mogućnost da se zacrtano realizuje što prije.

I iz Saveza sindikata poručuju da usaglašavaju prioritete za iduću godinu koji će proslijediti Vladi u zadatom roku. Ovaj put kao i poslodavci imaju istu želju, a to je da dobiju ministarstvo rada koje će se baviti isključivo tom oblasti.

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Asa

02.09.2022 06:57

Samo da dobijete ministarstvo i da mutite jop više. Sindikat je gori od vlasti. Vlast nešto i uradi za radnike a sindikat radi samo za sebe.

ODGOVORITE
Name

Tatar

02.09.2022 09:07

Pa zaj još radnih mesta za crvenu glasačku masineriju

ODGOVORITE
Name

Sindikat

02.09.2022 10:43

Sindikat nikad nije uz vlast ! Ni to niste naucili !

ODGOVORITE
Name

+

02.09.2022 14:51

SINDIKAT BI TREBAO BITI SUPROSTAVLJEN VLASTI. ALI ONI SLUŠAJU VLAST. TA MANJINA VOĐA U SINDIKATU, SLUŠAJU VLAST. SEBI OLAKŠAVAJU. SVIJU TREBA ŠIBATI DA RADE, A NE SAMO RADNICI. RADNICI I SELJACI SU NA JEDNOJ STRANI,. U Ž E T A , A. NA DRUGOJ SU SVI KOJI ŽIVE NA GRBAČI NJIHOVOJ. VLAST MORA BITI. ALI SKORO 2OO STRANAKA U RS. I SVI ĆE NEŠTO ZARADITI. A KORU HLJEBA, NIKO NEDA BADAVA. GDJE TO SVE DA SELJAK I RADNIK,.ZARADE.

ODGOVORITE