Знање је први услов за развој локалне заједнице

Поводом почетка нове школске године, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је посјетио Музичку школу „Стеван Стојановић Мокрањац“, Техничку школу „Михајло Пупин“, Економску школу и основне школе „Петар Петровић Њагош“ у Великој Обарској и „Ћирило и Методије“ у Главичицама.

Република Српска 01.09.2022 | 15:49
Знање је први услов за развој локалне заједнице

Градоначелник је ђацима пожелио здраву и успјешну школску годину, са жељом да и даље служе на част и понос својим родитељима, наставницима и читавом граду, а просвјетним радницима да истрају у обављању свог племенитог, али нимало лаког позива.

Све ове школе сусрећу се са одређеним проблемима и изазовима у раду. Економска школа за гријање користи мазут односно лож-уље које, као и други енергенти, прати скок тржишних цијена. Овакав проблем имала је и основна школа у Броцу, а његово отклањање омогућила је донација швајцарског Каритаса. Кандидоваћемо овај проблем Економске школе, као пројекат са истоврсним рјешењем да бисмо у будућности имали систем гријања који ће бити економски и еколошки прихватљивији.

Основна школа у Великој Обарској, поред проблема фискултурне сале на чијем рјешењу се интензивно ради, има  и проблем прокишњавања крова чије отклањање захтјева инвестицију од приближно тридесет хиљада конвертибилних марака.

Техничкој школи су потребне нове радионице за извођење практичне наставе, али због енормног раста цијена грађевинског материјала вриједност радова сада премашује раније процијењену виједност радова те ће премашити буџетски оквир те јавне набавке, тако да ће Град расписати нову јавну набавку за те радове а њихово извођење ће бити настављено у току ове године.

У једном од одјељења првих разреда Техничка школа има пет ученика генереција и још много њих који су били "вуковци". Такви ђаци заслужују богат професорски кадар који ће их усмјерити ка факултетима, да постану добри инжењери, још бољи људи и најбољи амбасадори нашег града гдје год да се буду појављивали.

Разговарајући са наставницима у Музичкој школи, градоначелник је рекао да се припрема тендерска документација за набавку концертног клавира, како би се у Бијељини могли организовати концертни догађаји на којим би учествовали најбољи пијанисти.

Ове школске године су по први пут сви основци добили бесплатне уџбенике. Набавку уџбеника од првог до четвртог разреда финансирало је ресорно Министарство, а за набавку уџбеника од петог до деветог разреда, из буџета града Бијељина издвојено је милион и тридесет и шест хиљада конвертибилних марака.

- Са задовољством могу да најавим да ће град Бијељина наставити да издваја средства за куповину уџбеника, јер вјерујемо да је знање основни предуслов напретка сваке заједнице - био је јасан градоначелник Петровић.

Ове школске године у основним школама на подручју Града, уписано је 909 ученика у први разред, што је за 51 више у односу на број уписаних првачића на почетку прошле школске године. Након јунског и јулског уписног рока у средње школе са сједиштем на подручју Града уписан је укупно 841 ученик. Остало је 111 слободних мјеста у средњим школама, након оба уписна рока, од чега седамдесет једно у занимањима четвртог степена и четрдесет у занимањима трећег степена.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Тах

01.09.2022 14:12

Високо сколство казе да основне и средње сколе не ваљају ... Или бар се не посвецује свом јавном елементу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.09.2022 15:43

Да ли ваљају или не ваљају то најбоље говори омјер купљених диплома и са једне и са друге стране

Name

+

01.09.2022 15:42

ЗАИСТА ТРЕБА ВРАТИТИ УГЛЕД ПОРОДИЦЕ И УГЛЕД ПРОСВИЈЕТНОГ РАДНИКА, У ОЧИМА ЂАКА И У ДРУШТВУ. МИ СМО ,ПЕНЗИОНЕР, ВОЉЕЛИ СВОЈЕ УЧИТЕЉЕ И УЧИЛИ, И РАДИЛИ У ОКВИРИ ПОРОДИЦЕ. СВЕ СЕ ТО НЕШТО ИЗМИЈЕНИЛО. ХВАЛА ПЕРТОВИЋУ, КОЈИ КАО ЧОВИЈЕК И СА СВОГ ПОЛОЖАЈА, ПОДРЖАВА ТЕ ВРИЈЕДНОСТИ.

ОДГОВОРИТЕ